logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Izolacja strychu: EPS 100 + OSB, układanie warstw, zabezpieczenie przy dachu z blachy

rzenik997 08 Gru 2025 11:31 204 0
REKLAMA
  • #1 21774687
    rzenik997
    Poziom 9  
    Witam, na strychu mam już 5 cm styropianu, wylewkę i chciałbym dodać jeszcze 10 cm. Myślałem nad dodaniem 2 × 5 cm, EPS 100, OSB w miejscu użytkowania i na reszcie EPS 80. Czy w takim przypadku wystarczy ułożenie styropianu normalnie na mijankę i druga warstwa obrócona o 90° — pianka od ścian, murłat i kominów? Czy lepiej to dać na jakimś kleju, zabezpieczyć siatką i klejem od góry? Jakie będzie najlepsze rozwiązanie? Plus jak to wygląda, jeśli mam dach z samą blachą, bez żadnej folii ani membrany? Trzeba jakoś zabezpieczyć ten dach albo styropian od góry, czy jeśli wentylacja jest dobra to nie ma potrzeby?
    AI: Czy strych jest użytkowy (np. planujesz tam przechowywać rzeczy lub przebywać), czy raczej nieużytkowy i izolacja ma tylko poprawić warunki cieplne poniżej?
    Część będzie użytkowa, a część nie.
    AI: Jak dokładnie wygląda wentylacja na strychu – czy są kratki wentylacyjne, okna, ile ich jest i czy zapewniają swobodny przepływ powietrza pod dachem?
    Nie ma kratek wentylacyjnych, wentylacja tylko przez kalenicę.
  • REKLAMA
REKLAMA