logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeróbka "nowego" sterownika lampek choinkowych – jak wymusić stałe świecenie?

bpjl 08 Gru 2025 12:06 918 15
  • #1 21774709
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 177
    Cześć,

Jesteśmy w okresie przedświątecznym, zatem musi wrócić temat przeróbki lampek choinkowych tak, aby pominąć wszelkie "mruganiny".

Tym razem taki przypadek:

Zasilacz LED z etykietą techniczną trzymany w dłoni na tle czerwonej tkaniny

Sterownik nie zapamiętuje ustalonego trybu świecenia i po każdym podłączeniu zasilania zaczyna dyskotekę od nowa. Sytuacja do przejścia, jeśli były jeden, no powiedzmy, dwa komplety. Ale mając ich 12, to jest nie do ogarnięcia.

Czy ktoś próbował jakoś przerobić taki sterownik, aby cały komplet lampek świecił trybem ciągłym?

Wnętrze wygląda tak:

Płytka sterownika lampek świątecznych z zaznaczonym wejściem 230V i wyjściem 32V

Mogę zmostkować wyjście przetwornicy prosto do wyjścia całego zasilacza (pomijając układ sterownika mrugania), ale wtedy świeci tylko połowa kompletu. Wygląda mi to tak, że ten sterownik manipuluje sobie polaryzacją wyjścia, wysterowując w ten sposób jedną albo drugą połowę zestawu diod. W ten sposób wywołuje różne efekty mrugania. Natomiast świecenie stałe to tak szybkie zmiany polaryzacji, że nasze oczy nie są w stanie wyłapać migotania. Dlatego mamy wrażenie, że wszystkie diody świecą ciągle.

Dobrze myślę?

No i tutaj jest pytanie - czy jest jakiś sposób aby taki układ domyślnie działał w trybie świecenia ciągłego?

Jedyne rozwiązanie, jakie przyszło mi do głowy to mostek opisany powyżej + przeróbka podłączanego zestawy diod. Przeróbka polegająca na odwróceniu polaryzacji tej części, która akurat nie świeci.
  • #3 21774824
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Też myślałem nad przeróbką ale nie mam czasu. Myślałem by po podłączeniu zasilania dać układ który bodajże musiałby "nacisnąć" przycisk 7 razy. Do ogarnięcia na jakimś liczniku lub najłatwiej na jakimś Attiny9 plus stabilizator 3.3 - 5 V Ale mi się nie chce bo mam tylko 3 sztuki :)

P.S
    Znalazłem info że trzeba wlutować eprom którego kitajce pożałowali i wtedy stan będzie zapamiętany po wyłączeniu.
    https://www.youtube.com/watch?v=S1GyCe5a6mM
    https://www.youtube.com/watch?v=t0KMpYIbLe0
    Ciekawe tylko czy te zasilacze na PCB mają gotowe puste miejsce pod niego.
  • #4 21774854
    bpjl
    Poziom 12  
    xury napisał:
    Znalazłem info że trzeba wlutować eprom którego kitajce pożałowali i wtedy stan będzie zapamiętany po wyłączeniu.
    https://www.youtube.com/watch?v=S1GyCe5a6mM
    https://www.youtube.com/watch?v=t0KMpYIbLe0
    Ciekawe tylko czy te zasilacze na PCB mają gotowe puste miejsce pod niego.

Też znalazłem to rozwiązanie, ale jak widać na wyżej załączonych obrazkach – w tym modelu nie ma miejsca na wlutowanie pamięci. Przynajmniej gotowego miejsca.
  • #6 21774977
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    78db78 napisał:
    A jakby dać zasilacz generator 100Hz to nię będzie widać migotania czy to nie wyjdzie.

Po co generator... Trzeba odłączyć cały ten sterownik i...
    Na tym Forum było już opisywane rozwiązanie. Wystarczy transformatorek z odpowiednim napięciem i dobrany ogranicznik prądu.
    Wszystkim kupującym takie oświetlenie proponuję najpierw przemyśleć czy chcemy coś mrugającego czy stale świecącego i takie zakupić. Są takie, które świecą cały czas, lub jeśli mają sterownik do "mrugania" to taki co pamięta ostatnio ustawioną kombinację.
    PozdrawiaM.
  • #8 21775189
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    78db78 napisał:
    A to nie będzei widać migotania przy 50Hz?

Raz świeci połowa, a potem druga połowa LEDów. Praktyczne cały czas coś świeci.
    Sprawdź jak Ci przeszkadza, to kombinuj.
  • #9 21775487
    bpjl
    Poziom 12  
    xury napisał:

Zastanawiam się, czy może w moim przypadku, mimo że nie mam miejsca na eeprom to może chińczyk był na tyle oszczędny albo leniwy, że zastosował taki sam kontroler jak w innych zestawach? I może da się takie eeprom wlutować jakoś "w pająku"?
    Zbliżenie na płytkę PCB z układami scalonymi, rezystorami i oznaczeniami elementów.
    Zbliżenie na płytkę PCB z elementami SMD i brakiem jednego układu scalonego
    mariann napisał:
    Wszystkim kupującym takie oświetlenie proponuję najpierw przemyśleć czy chcemy coś mrugającego czy stale świecącego i takie zakupić. Są takie, które świecą cały czas, lub jeśli mają sterownik do "mrugania" to taki co pamięta ostatnio ustawioną kombinację.

Dziękuje, ta porada odmieniła całe moje życie.
    mariann napisał:
    78db78 napisał:
    A to nie będzei widać migotania przy 50Hz?

Raz świeci połowa, a potem druga połowa LEDów. Praktyczne cały czas coś świeci.
    Sprawdź jak Ci przeszkadza, to kombinuj.

Mnie nie. Ja tam na to nawet nie patrzę. Ale są tacy, co nie mogą tego przeżyć.
  • #10 21775526
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 157
    Ile przewodów wychodzi do lampek? Czy jest jeden szeregowo połączony łańcuch czy może jednak dwa z diodami przeciwsobnie. Jeśli to drugie to połącz równolegle oba szeregi i będą świeciły razem. Jeśli jednak do diody dwukolorowe to musisz wybrać czy chcesz jeden, drugi, czy pomieszany kolor.
  • #11 21775531
    bpjl
    Poziom 12  
    To także jest pomysł, który biorę pod uwagę i pewno na takich przeróbkach sprawa się zakończy. Ale wezmę się za to po sezonie. W tej chwili nie będę skakał z lutownicą po drzewach.
  • #12 21776833
    bpjl
    Poziom 12  
    Wpadły mi w ręce lampki z identycznym sterownikiem, ale trzymającym ustawienia po odcięciu zasilania. Z zewnątrz bliźniacy.

Kierowany ciekawością postanowiłem rozebrać drania i zerknąć czy są jakieś różnice w środku:

Dwa sterowniki LED, jeden trzyma ustawienia, drugi nie; różnica w scalaku 8-nóżkowym

Nie ma :)

Idąc dalej pchany tą ciekawością przelutowałem ten zatarty scalak do sterownika, który nie trzymał ustawień — teraz trzyma.

Cała chińska tajemnica siedzi w tym małym 8 nożnym ustrojstwie.
  • #13 21778754
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    A u mnie jak jest kompletnie ciemno to widać jak te LED-y delikatnie świecą.
    A zasilacz jest taki sam jak na pierwszy zdjęciu.
  • #14 21789867
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Trzeba dłużej przytrzymać przycisk wyboru programu aż ten zaświeci się na zielono. Od tego momentu lampki pozostają w ostatnio używanym programie i pozostają załączone przez kilka godzin po czy wyłączają się i załączają się znowu o tej samej porze następnego dnia.
  • #15 21789921
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    U mnie funkcję zapalania i wyłączania się lampek realizuję włącznik czasowy.
  • #16 21793460
    bpjl
    Poziom 12  
    woytekp napisał:
    Trzeba dłużej przytrzymać przycisk wyboru programu aż ten zaświeci się na zielono. Od tego momentu lampki pozostają w ostatnio używanym programie i pozostają załączone przez kilka godzin po czy wyłączają się i załączają się znowu o tej samej porze następnego dnia.

Każda z funkcji tych zasilaczy zalezy od tego co im chinczyk pozwoli robić we wsadzie do mikrokontrolera. U mnie nie ma opisanej przez ciebie funkcji.
    szeryf3 napisał:
    U mnie funkcję zapalania i wyłączania się lampek realizuję włącznik czasowy.

To tak jak u mnie, ale włącznie i wyłączanie od początku nie było problemem.

Zamytam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki sterownika lampek choinkowych, który po każdym podłączeniu zasilania rozpoczyna tryb migania zamiast świecić ciągłym światłem. Sterownik manipuluje polaryzacją wyjścia, co powoduje naprzemienne świecenie połowy diod LED. Próby wymuszenia stałego świecenia obejmują mostkowanie wyjścia przetwornicy z zasilaczem, co jednak skutkuje świeceniem tylko połowy zestawu. Wspomniano o możliwości wlutowania pamięci EEPROM, która pozwoliłaby zapamiętać ostatni tryb, jednak w omawianym modelu brak jest miejsca na jej montaż. Alternatywnie rozważano zastosowanie mikrokontrolera (np. Attiny9) do automatycznego sterowania przyciskiem wyboru trybu. Inne propozycje to odłączenie sterownika i zastosowanie prostego zasilacza z ogranicznikiem prądu lub łączenie równoległe dwóch szeregów diod, jeśli są połączone przeciwsobnie. W jednym przypadku wymiana scalaka sterownika na taki z modelu trzymającego ustawienia rozwiązała problem. Niektóre lampki mają funkcję zapamiętywania trybu po dłuższym przytrzymaniu przycisku wyboru programu. Wskazano, że funkcjonalność zależy od oprogramowania mikrokontrolera zastosowanego przez producenta. Ostatecznie zalecane jest kupowanie lampek z funkcją stałego świecenia lub zapamiętywania trybu, aby uniknąć konieczności przeróbek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA