logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużacz 12V 3m do Webasto (11A) i USB – przekrój kabla, bezpiecznik, wykonanie

lukjano 08 Gru 2025 18:45 276 2
  • #1 21775098
    lukjano
    Poziom 10  
    Cześć wszystkim,

potrzebuję porady i ewentualnie namiaru na kogoś, kto mi to zrobi.

Planuję zrobić około 3-metrowy przedłużacz z gniazda zapalniczki samochodowej, który będzie podłączony (wejście) do stacji zasilania. Na wyjściu ma być jedno klasyczne gniazdo zapalniczki, do którego podłączę Webasto (pobór przy starcie do ~11 A) oraz dodatkowo kilka portów USB (ładowanie telefonów itp.).

Zależy mi na tym, żeby kabel był bezpieczny i nie grzał się przy takim obciążeniu. Myślałem o przekroju minimum 1,5 mm², a optymalnie 2 mm². Do tego oczywiście bezpiecznik (pytanie: ile A jest tu optymalne? 15? 20?) i porządne wtyczki – nie jakieś marketowe badziewie.

Moje pytania:
    • Czy budowa takiego przewodu faktycznie wymaga lutowania, czy wystarczą dobre końcówki i zaciski?
    • Czy ktoś z Was robił coś podobnego i ma konkretne rekomendacje co do rodzaju przewodu, bezpiecznika i wtyczek?
    • Czy w Warszawie istnieje jakiś serwis, elektronik, warsztat car-audio albo cokolwiek, kto mógłby mi taki przewód zrobić profesjonalnie?
    • Czy w ogóle warto się samemu w to bawić, skoro nie mam lutownicy i doświadczenia? Czy to faktycznie jest tak proste, jak wygląda?

Każda wskazówka mile widziana – wolę zrobić to raz a dobrze, żeby później nic się nie stopiło albo nie zaczęło iskrzyć.

Z góry dzięki!
  • #2 21776984
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Kable rozruchowe lub spawalnicze ? Reszta standardowo.
  • #3 21777019
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    2-2.5mm^2 będzie optymalne.
    Gorzej znaleźć sensowną jakościowo wtyczkę pod zapalniczkę bo 95% to chińskie badziewia. Z tego samego powodu jako gniazdo proponowałbym jakieś oryginalne gniazdo zapalniczki samochodowej, z jakiegoś VW czy coś.
    Bezpiecznik 15A wystarczy.
    Jak masz maszynkę do zaciskania to spokojnie wystarczy, w końcu w samochodach są tylko zaciskane, a przenoszą nieraz większe prądy. Ale jak masz zaciskać to byle jak kombinerkami to lepiej zalutować.
REKLAMA