logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PI7543NSTK Jaki filtr przeciwzakłóceniowy do – różnice w kondensatorach Y2

oskarpiecha 10 Gru 2025 09:42 507 9
REKLAMA
  • #1 21776585
    oskarpiecha
    Poziom 5  
    Cześć, muszę wymienić filtr przeciwzakłóceniowy w płycie indukcyjnej Amica PI7543NSTK. Niestety nie jestem w stanie kupić identycznego jak oryginał filtra do wymiany. Udało mi się znaleźć dwa bardzo podobne, jednak jestem zbyt zielony w temacie, żeby stwierdzić, czy będą one w porządku. Jedyna różnica, którą jestem w stanie wychwycić jako laik ze zdjęć filtrów, to że w oryginalnym mam dwa kondensatory Y2, a w tych, które rozważam, jest jeden (te czerwone). Dodaję zdjęcie starego, spalonego filtra i linki do dwóch potencjalnych na wymianę.
    Prośba o pomoc - czy jeżeli wybiorę któryś z tych filtrów i wstawię go w płytę indukcyjną, to będzie wszystko ok? Przyczynę spalenia filtra, czyli tranzystor, wymieniłem na nowy.

Model płyty: PI7543NSTK

Stary filtr THT-FG361-12:
    Spalony filtr przeciwzakłóceniowy z dwoma cewkami i kondensatorami MKP-X2 5uF na płytce PCB

Nowy filtr 1: https://north.pl/promo/filtr-przeciwzakloceni...zJep59dThUuvyYJczGPQDZvSxjXA1rfhoCI6AQAvD_BwE

Nowy filtr 2: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/25-Filtr przeciwzakłóceniowy do płyty indukcyjnej-|0;KL6S1U3A5U/?gad_source=1&gad_campaignid=16238370400&gbraid=0AAAAADvUUq2OnUsQ6luyzAyaa_AVfuPpD&gclid=CjwKCAiA0eTJBhBaEiwA-Pa-heU_lGwX0KHz_rcbjB5ld0N-AgeZ0kgLckRVJiC83T1AHAo5-D6KhBoCR4EQAvD_BwE
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21776698
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Przecież o ile spód PCB wygląda tak jak na foto to sama ewentualna naprawa to "pestka"...
    Spód zielonej płytki PCB z widocznymi ścieżkami, punktami lutowniczymi i kostką zaciskową
  • REKLAMA
  • #4 21776868
    oskarpiecha
    Poziom 5  
    Spód wygląda w ten sposób, naprawa wydawała mi się zasadna w tej sytuacji
    >>21776698
    Spalona płytka drukowana z widocznymi nadpaleniami i uszkodzonym laminatem
  • #5 21776874
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Bez problemu do naprawy.
    Dobrze umyć, zmierzyć, jakie elementy są uszkodzone wymiana i druciarstwo.
  • REKLAMA
  • #6 21777141
    TONI_2003
    Moderator
    Tyle, że to może być nie wszystko bo sama płytka to pikuś, ale jak to ma się do IGBT itd...
  • #7 21777200
    Telo
    Serwisant RTV
    Autor napisał ze tranzystor wymienił.
  • #8 21777207
    TONI_2003
    Moderator
    @Telo Jasne i uważasz tak na 100%? Jesteś tego pewny, że to wszystko?

Widok wnętrza urządzenia elektronicznego z wentylatorem i płytkami PCB
  • #9 21777495
    Telo
    Serwisant RTV
    oskarpiecha napisał:
    Przyczynę spalenia filtra czyli tranzystor wymieniłem na nowy

No fakt, jeszcze pozostaje jedna kwestia, skąd zdobył tranzystor, bo akurat do Amicy spotyka się podróbki..
  • #10 21863924
    dawid46stg
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    @oskarpiecha

Czy udało Ci się uporać? U mnie stało się dokładnie to samo i mam identyczny model co Ty. Nie wiem, czy zamawiać tę część, czy nie... Naprawiać bym nie chciał, bo nie znam się na tym zbytnio, ale ścieżki bardzo mocno popalone

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany filtra przeciwzakłóceniowego w płycie indukcyjnej Amica PI7543NSTK, gdzie oryginalny filtr THT-FG361-12 posiada dwa kondensatory Y2, a dostępne zamienniki mają tylko jeden kondensator tego typu. Użytkownicy sugerują, że montaż filtra z jednym kondensatorem Y2 jest możliwy i nie powinien stanowić problemu, pod warunkiem dokładnego sprawdzenia i ewentualnej naprawy uszkodzonych elementów na płytce PCB. Wskazano, że naprawa uszkodzonej płytki jest wykonalna poprzez oczyszczenie, pomiar i wymianę uszkodzonych komponentów, a także druciarstwo. Podkreślono jednak, że istotne jest także zweryfikowanie stanu tranzystora IGBT, który został już wymieniony przez użytkownika, oraz pochodzenia tego tranzystora ze względu na ryzyko podróbek. Wątpliwości dotyczą również stopnia uszkodzenia ścieżek na PCB, które mogą być mocno spalone, co może utrudnić naprawę. Jeden z uczestników dyskusji pyta o dalsze doświadczenia z naprawą, wskazując na podobny problem w tym samym modelu płyty.
REKLAMA