logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8V 1.4 TFSI 2014 – MMI nie włącza się, ekran się nie wysuwa, komunikat Niedostępne

kaffej 10 Gru 2025 12:27 732 9
REKLAMA
  • #1 21776790
    kaffej
    Poziom 2  
    Witam,

w poniedziałek nagle przestał wysuwać mi się ekran w samochodzie Audi A3 Limousine 8V 1.4 TFSI CoD Ambition, 140 KM, 2014 r.

Uruchomiłem ponownie samochód, ale nic to nie dało. Ekran się nie wysuwa, brak muzyki i czegokolwiek. Był tylko napis na tym ekraniku, gdzie jest pokazana prędkość: "Trwa inicjowanie...". Potem pojawił się napis "Niedostępne". Zauważyłem też, że po uruchomieniu samochodu nie świecą się przyciski od MMI (pokrętło głośności, menu, wstecz, pokrętło sterowania itd.), natomiast po jakimś czasie się zaświecają, ale ekran dalej się nie wysuwa, a radio nie gra.

Teraz, po uruchomieniu auta, od razu jest znaczek muzyki i napis "Niedostępne". I nie ma jakiejkolwiek próby wysunięcia się ekranu — przyciski od MMI się nie świecą. Po jakimś czasie jest chyba jakaś próba uruchomienia MMI, ponieważ przyciski się podświetlają i pojawia się napis "Trwa inicjowanie...", ale za chwilę znowu jest napis "Niedostępne". Wczoraj, nawet w pewnym momencie, pojawił się napis "Nieznane", po czym zniknął; przez chwilę było pusto, a za chwilę znowu "Trwa inicjowanie" i "Niedostępne".

Czy padła mi cała elektronika MMI? Miał ktoś podobną sytuację albo ktoś wie, jak można i czy w ogóle da się to naprawić? I jakie są koszty...

Jakieś 1,5 roku temu miałem problem z samym radiem - najpierw były objawy trzeszczenia w głośnikach, po uruchomieniu samochodu czasami radio nie grało (ale ekran się wysuwał i cały system ładował normalnie). Wtedy padła chyba jakaś końcówka mocy tam na tej płycie głównej. Elektromechanik zdemontował jednostkę z mojego schowka i mi to naprawił bez większego problemu. Raczej nie ma to żadnego związku z tym teraz, ale daję też informację.
  • REKLAMA
  • #2 21777638
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 186
    Witaj. Piankowałeś w tym roku kanały klimatyzacji?
  • #3 21777688
    kaffej
    Poziom 2  
    Nieee, nic takiego nie robiłem
  • REKLAMA
  • #4 21777845
    VPSA132
    Poziom 26  
    Podjedź do kogoś na VCDSa. Pewnie przerwa w pętli światłowodu. Zalanie któregoś modułu na światłowodzie lub usterka programowa jeśli zasilanie ma w porządku.
  • #5 21777853
    kaffej
    Poziom 2  
    Dzisiaj zamierzam właśnie podjechać, żeby sprawdzić błędy. Potem zapewne do elektromechanika w celu usunięcia usterki? Czy są to duże koszty?
  • REKLAMA
  • #6 21777877
    VPSA132
    Poziom 26  
    Koszty zależne są od usterki. To nie wymiana hamulców że da się oszacować koszt przed robotą. A nawet i przy hamulcach coś potrafi się urwać i dochodzą kolejne złotówki.
    Usterka w elektronice jeśli nie jest typowa jest trudna do wyceny. Zwykle zna się koszty dopiero jak się naprawi.
  • #7 21777886
    kaffej
    Poziom 2  
    Mimo wszystko jednak należy jakoś koszty oszacować. Przecież jeśli miałoby to kosztować 5 koła, to podziękuję, wolę sobie głośniczek wstawić do auta :)
  • #8 21777891
    VPSA132
    Poziom 26  
    W przypadku poważnej usterki jednostki głównej koszt np drugiej o numerze 8V0035045H to obecnie 1500zł do tego zdjęcie ochrony komponentu i czas serwisanta liczony z godziny.
  • REKLAMA
  • #9 21781020
    kaffej
    Poziom 2  
    Byłem u mechanika, który rozwiązał mi kiedyś ten problem z radiem. Podłączył do komputera i sprawdził multimetrem jednostkę MMI. Powiedział, że takiego przypadku to on jeszcze nie widział... Wszędzie na jednostce jest totalne zero. Wziął jednostkę, powiedział, że musi rozkręcić na stole i zobaczyć.
  • #10 21787271
    kaffej
    Poziom 2  
    Mechanik powiedział, że on sam nie miał i nie ma pojęcia, co tam się podziało i czemu nie działa. Robił na oślep - wymienił najpierw procesor i zaczęło działać. Ale po chwili przestało, potem znowu coś podziałało i tak cały czas. To wymienił kartę graficzną czy tam coś od tej karty graficznej, i działało, ale jak się trochę nagrzało, to przestawało, potem znowu zaczynało i tak w kółko, działało i przerywało. No to wymienił jeszcze coś (chyba jakiś styk), no i po tej wymianie działało już bez żadnych przerwań. Powiedział, że mam testować, czy wszystko będzie okej, i dzwonić, jak coś. Koszt wyniósł mnie 900 zł.

Póki co jeżdżę 2 dni i wszystko działa. Jedynie, co to, jak jest zimno (auto stoi w garażu całą noc, na dworze temperatura jakieś 3-4 stopnie), to przy uruchomieniu chwilę trzeba odczekać, zanim ekran wyjdzie i system się uruchomi. Jak się nagrzeje, to od razu wychodzi. Ale póki co wszystko działa, mam nadzieję, że tak zostanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Audi A3 Limousine 8V 1.4 TFSI CoD Ambition z 2014 roku ma problem z systemem MMI – ekran nie wysuwa się, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Niedostępne" oraz "Trwa inicjowanie...". Przyciski MMI początkowo nie świecą, a radio nie działa. Podejrzewano przerwę w pętli światłowodu lub usterkę programową, zalecano diagnostykę VCDS. Koszty naprawy zależą od rodzaju usterki, przy poważnych problemach wymiana jednostki głównej (np. o numerze 8V0035045H) może kosztować około 1500 zł plus robocizna. Mechanik po diagnostyce i pomiarach multimetrem stwierdził całkowity brak zasilania w jednostce MMI. Po wymianie procesora, karty graficznej i elementu stykowego system zaczął działać, choć przy niskich temperaturach ekran uruchamia się z opóźnieniem. Koszt naprawy wyniósł około 900 zł. Obecnie system działa stabilnie, ale wymaga testów w różnych warunkach temperaturowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA