logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vgate vLinker MS – czy warto kupić ten czytnik błędów ? Opinie użytkowników i doświadczenia

Pan.Kropa 10 Gru 2025 20:25 7101 28
REKLAMA
  • #1 21777243
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1187
    Witam. Planuje kupić jakiś trochę lepszy czytnik błędów. Znalazłem takie coś jak w linku. Wiadomo że na stronie jest zachwalany. Ale co to faktycznie jest warte? Ktoś używał i może podzielić się opinią? https://vgate.pl/product/vgate-vlinker-ms/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21777255
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Nie. To ma praktycznie te same opcje co kostka elm . Podają jakie obsługuje programy , ale to juz nie napisali że np car scanner w wersji pro jest płatny a wesja podstawowa jest bardzo okrojona .Do jakiego samochodu szukasz sprzętu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21777268
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    Zamiast Vlinkera lepiej wziąć iCar2 też od Vgate.
    Mało czym się różnią, jak znajdziesz soft co umie użyć ELMa to różnicy nie ma.
    Po za 10x różnicą ceny.
    A dobrego klona ELMa warto posiadać, bo w brew pozorom potrafi zaskoczyć co umie.

W tych pieniądzach coś uniwersalnego sensownego w sumie nie ma. Może po za oklepanym klonowanym DS150e.
    Ale dedykowane do konkretnych marek ryżowe kabelki jak najbardziej.
  • #4 21777276
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Obecnie mam vgate icar2. Oraz program carscanner z wykupioną wersją pro. Nie mam określonego modelu samochodu do którego potrzebuje. O tak po prostu do jakieś kilkuletniej skody czy innego VW itp.
  • Pomocny post
    #5 21777279
    Karaczan
    Poziom 42  
    To jak masz iCar2 to sobie odpuść, szkoda kasy.
    No to DS150e zostaje ;)

Do iCara2 i w ogóle ELMów dobrze sobie zrobić adapter ze starego złącza EOBD z luźnymi kabelkami. Wtedy możesz się wpinać w HSCAN, MSCAN czy różne nietypowe ułożenia KL ;)
  • #6 21777295
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ok. Zastanowię się nad tym Ds. Tylko że kosztuje niewiele a w opisie brakuje tylko funkcji diagnostyki promu kosmicznego 😄
  • Pomocny post
    #7 21777306
    Karaczan
    Poziom 42  
    To klon bardzo firmowego sprzętu kosztującego niemało bo koło 10kafli
    Tyle że klon, ze spiraconym oprogramowaniem w wersji sprzed paru lat... ;)
    Jak się trafi dobrego klona to się łączy z ogromem aut.

Ale głupoty potrafi wypisywać, szczególnie w parametrach rzeczywistych.
  • #8 21777314
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    I takie spiracone legalnie mogą sprzedawać 😮
  • #9 21777320
    Karaczan
    Poziom 42  
    A ty myślisz że VCDS czy OPCom za 200zł są legitne?
    VCDS ok 3000zl.
    Pełno tych klonów wszędzie.
  • Pomocny post
    #10 21777402
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 176
    Jak masz to co piszesz to jak kolega wyżej napisał , wydasz 10x tyle za to samo.
    Do odczytania błędów i skasowania jest okej.
    Do VW możesz kupić klona wurtha , Delphi . Nawet spoko działa jak trafisz na dobrą głowice i ogarniesz start na kompie. Są też testery z wyświetlaczem, jak dobrze poszukasz to w tych pieniądzach do grupy vag znajdziesz używany a może nawet jakiś podstawowy nowy.
    Kiedyś miałem maxiecu ale to były ich poczatki i były małe niedociągnięcia. Teraz już nawet nawet to lata . Plus jest taki że za 600 zł masz legalny program z wsparciem . Ale tylko w obrębie jednej grupy .
  • Pomocny post
    #11 21777465
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 242
    Ja mam KINGBOLEN EDIAG ELITE
    https://allegro.pl/oferta/kingbolen-ediag-eli...diagnostyczny-thinkdiag-obd2-j-pl-17760455253

Swego czasu robiłem research, soft legalny z licencją, dużo marek czyta, nawet niektóre adaptacje czy ustawienia można zmieniać.

Polecam się zainteresować.
  • #12 21777603
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ok. Pomyśle. Opis na allegro wygląda ok. Tylko że vgate też jest opisany tak jakby był wszystkomający.
  • Pomocny post
    #13 21777647
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3607
    Pan.Kropa napisał:
    Tylko że vgate też jest opisany tak jakby był wszystkomający

Bo sprzedający robią ctrl-c ctrl-v opisów co to te sprzęty nie potrafią i lista możliwości ciągle się wydłuża, a w rzeczywistości po podłączeniu do samochodu okazuje się, że możliwości są dość ograniczone. Do tego dochodzi jeszcze kwestia tłumaczenia, wszyscy się chwalą, że ich sprzęt działa w języku Polskim, ale po ściągnięciu softu okazuje sie,że jakość tego tłumaczenia jest gorsza niż google translator i nie bardzo wiadomo o co chodzi, już lepiej używać wersji Angielskiej
  • #14 21777870
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 242
    Jeśli chodzi o Kingbolena, to ja nie sugerowałem się opisami. Szukałem w 4 motoryzacyjnych w Chojnicach i chciałem od ręki jakiś tani… ( :) ). No i w jednym gościu mówi: ja pana rozumiem, dla siebie pan chce, a nie za tysiące i nie ELM (elm mam i mi nie działał, stąd szukanie było).
    Koleś kontynuuje: mogę polecić, bo nawet Duda go reklamuje i pozytywnie ocenia (wtf… prezydent zachwala interfejs diagnostyczny? To było rok temu)…

Dudy filmiku na fb nie mogę teraz znaleźć, (Dudy tego popularnego w światku motoryzacji jak się okazało).
    Ale mam inny film:
    https://www.youtube.com/watch?v=ah-CTvW-fxc
  • #15 21778092
    carrot
    Moderator Samochody
    kjoxa napisał:
    elm mam i mi nie działał, stąd szukanie było

To wszystko zależy do jakiego samochodu i z jakim oprogramowaniem chcesz go użyć. Jako skaner do grupy VW to faktycznie kiepski pomysł, ale używam ELM, w dokładnie STN2120 z Forscanem i bez problemów robię w Fordach kodowanie kluczy, wymianę sterowników czy zmianę konfiguracji BCM, o zwykłej diagnostyce czy czytaniu parametrów nawet nie wspomnę. Ponoć działa równie dobrze z FES, teraz to jest chyba Multiecuscan we Fiatach, ale osobiście nie testowałem
  • REKLAMA
  • #16 21780599
    Karaczan
    Poziom 42  
    No ELM, czy właśnie iCAR2 (bo to jest rewelacyjny klon oryginału) faktycznie potrafi bardzo dużo, tylko z dedykowanym softem pod konkretne marki. MultiECUScan (grupa FIAT), Forscan (Ford) czy DDT4All (Grupa Renault) umieją to co sprzęt oryginalny, a czasem nawet ciut więcej, np AlfaOBD dla grupy FIAT.
    Do tego istnieje masa oprogramowań "coś tam umiejących" dla innych marek, np SZ Viewer dla Suzuki, co nie tylko robi silnik, ale też ABS i skrzynie.
    Problem znaleźć dobrego klona.
    A potem soft który go umie użyć w danej marce.
    Ale serio głupi ELM327 potrafi zaskakująco dużo, jako samo fizyczne urządzenie.
    Bodajże INPE dla BMW też da się ELMem pojechać.

A jak chcesz coś legitnego, co ogarnia bardzo dużo marek, w tym potrafiący grzebać dość głęboko to jakiś AUTEL. Np 808. ale to już trochę inna kasa.
  • #17 21780611
    carrot
    Moderator Samochody
    Karaczan napisał:
    Bodajże INPE dla BMW też da się ELMem pojechać.

Do Inpy i Isty głowica K+Dcan, fioletowa na znanym portalu aukcyjnym, też kosztuje niewiele a robotę robi ;)
  • #18 21780632
    Karaczan
    Poziom 42  
    ELM flashowany DeepOBD też potrafi, podobno.
    Czy nieprzerabiany to nie wiem.
    BMW to nie mój świat.
    Ale serio ELM jest cholernie uniwersalny, jeśli wie się czego się chce, i w jakiej marce.
    Zasada jest taka, że jeśli coś lata po CAN, i jest na to soft co może działać przez ELM, to ELM się dogada. Z innymi protokołami bywają problemy, ale po CAN nadaje elegancko. Z FDCAN nie próbowałem, ale to najnowszy wynalazek...

Tak samo głupi antyczny KKL. Np z Webasto/Eberspacher można pogadać, albo z LPG.
    Generalnie problemem są programy, nie sam fejs.
    A dużo softu jest zamknięte do działania na specjalnych interfacesach.
  • #19 21780645
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3442
    Pan.Kropa napisał:
    Planuje kupić jakiś trochę lepszy tester.

Już myślałem że będzie poważna dyskusja, a tu autor robi sobie jaja. Za 400 zł to ja robię dwa podłączenia do odczytu błędów (bez naprawy) plus jeden raz koledze kasuję błędy.
    To nie jest tester, to zabaweczka dla amatorów.
  • REKLAMA
  • #20 21780772
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    A co mnie obchodzi ile bierzesz za usługi? Bierz nawet i miliony. Ja jestem amatorem i kupuje sprzęt amatorski do sporadycznego użytku. Ty jako profesjonalista musisz mieć sprzęt za grubą kasę i tego się trzymajmy. Ja tobie nie nakazuje brać udział w dyskusji. Nie potrzebuje twojej łaski w doradztwie.
  • #21 21780797
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Piszesz tester w pierwszym poście, więc myślałem że to poważna sprawa.
    Do odczytu podstawowych błędów w zupełności starcza.
  • #22 21780829
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Aleksander_01 napisał:
    Piszesz tester w pierwszym poście, więc myślałem że to poważna sprawa.
    Więc jak powinienem napisać -nazwać żeby było mniej poważnie?
  • #23 21780841
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Choćby czytnik błedów (i to tylko podstawowych), ale na pewno nie tester.
  • #24 21780850
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ok. To zmienię treść moich pytań.
  • #25 21792539
    michalchrzanowski7
    Poziom 1  
    Cześć,

Ja jestem w tym temacie zielony. Szukam czegoś sensownego z tych klonów, bo wolę wydać niż wyrzucić pieniądze.
    Do Jeepa Grand Cherokee WG 2.7 CRD

Do odczytu, kasowania błędów, zmian programowych.

A jeśli w służbowej Qpsze Leon można by trwale dezaktywować start/stop oraz trzymanie pasa to byłoby super!

Ogólnie zależy mi bardziej na współpracy z amerykańskimi samochodami. Przyznam, że od Jeepa mnie one urzekły. ;-)
  • #26 21794044
    Karaczan
    Poziom 42  
    WG to ani MES ani AlfaOBD nie ruszy w kwestii kodowań i głębszej diagnostyki więc ELM i klony odpadają.
    No chyba że ktoś zrobił jakiś soft na ELMy o którym nie wiem.

Do nowszych VW OBDEleven spisuje się bardzo dobrze
  • #27 21811082
    xtoxixs
    Poziom 1  
    Trochę wprowadzacie w błąd mówiąc, że vlinker ms to robi to samo, co icar2. Tak, to prawda - vlinker ms posiada wszystko to, co icar2, czyli podstawowe protokoły, żeby połączyć się z sterownikiem silnika przy użyciu car scanera, skrzyni biegów czy nawet hamulców w autach, które go posiadają. Ba, nawet taki icar da radę odczytać stan DPF-u w Oplu z rocznika 2010 r. przy użyciu dedykowanej aplikacji. Tylko teraz jedno: Vlinker posiada protokoły do komunikacji HS-CAN i LS-CAN, co np. w autach marki Volvo i aplikacją vtool pozwala odczytać temperaturę oleju, komunikować cię z modułem klimatyzacji, foteli elektrycznych czy nawet robić adaptacje, a zwykły ELM pokroju icar2 tego już nie zrobi nawet z vtool. Co prawda różnica cenowa jest ogromna, bo icar2 kosztuje ~60 PLN, a vlinker ms jakieś ~400 PLN, więc jeśli ktoś potrzebuje tylko odczytu kodów błędów silnika i podstawowych danych, to icar jest dobrą opcją. Jest jeszcze alternatywa jak starszy vlinker mc + koszt ~300 PLN. I tu kolejny zwrot akcji, bo ten sam vlinker ms u kolegów z Chin kosztuje ok. 200 PLN, co czyni go serio dobrym sprzętem w tej cenie, bo wiele nowszych aut ma jednak więcej modułów i sterowników niż sterownik silnika.
  • #28 21811116
    Karaczan
    Poziom 42  
    Akurat HS, LS i MS da się obsługiwać iCar2 odpowiednio przełączając piny w gnieździe OBD.
    Z 6/14 na 3/11, lub inne kombinacje zależnie od auta. Fakt vLinker MS robi to automatycznie.
    Ale dopłacać ponad 300zł za to, to według mnie bez sensu ;)
    Jak potrzeba to mam luźne gniazdo OBD z wyprowadzonymi kabelkami do niestandardowych podłączeń.
  • #29 21812009
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Na podsumowanie tematu napisze tak. Kupiłem ten gadżet. Jako że zostałem skrytykowany i wyśmiany za chęć zakupu to po prostu nie będę dzielił się z nikim doświadczeniami z używania tego sprzętu. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy oceny czytnika błędów Vgate vLinker MS pod kątem jego funkcjonalności i opłacalności zakupu. Użytkownicy wskazują, że vLinker MS oferuje podobne możliwości co popularne klony ELM327, takie jak iCar2, jednak różni się obsługą protokołów HS-CAN i LS-CAN, co pozwala na bardziej zaawansowaną diagnostykę w niektórych markach (np. Volvo z aplikacją vTool). Cena vLinkera MS jest znacznie wyższa (~400 PLN) niż iCar2 (~60 PLN), co może nie być uzasadnione dla podstawowego odczytu i kasowania błędów. Alternatywą są klony DS150e, które oferują szeroką kompatybilność, choć z oprogramowaniem często nieaktualnym i pirackim. Wskazano także na inne urządzenia, takie jak Kingbolen Ediag Elite z legalnym oprogramowaniem i wsparciem wielu marek, czy Autel 808 jako profesjonalne rozwiązanie. Podkreślono, że skuteczność czytnika zależy w dużej mierze od używanego oprogramowania dedykowanego do konkretnej marki (np. Forscan dla Forda, MultiECUScan dla Fiata, DDT4All dla Renault). ELM327 jest uznawany za bardzo uniwersalny interfejs, szczególnie w połączeniu z odpowiednim softem, choć ma ograniczenia w obsłudze nowszych protokołów i zaawansowanych funkcji. W dyskusji pojawiły się także uwagi o jakości tłumaczeń oprogramowania i marketingowych opisach producentów, które często nie odpowiadają rzeczywistym możliwościom sprzętu. Podsumowując, Vgate vLinker MS jest urządzeniem o rozszerzonych protokołach komunikacyjnych, ale jego zakup ma sens głównie przy potrzebie bardziej zaawansowanej diagnostyki, natomiast dla podstawowych funkcji wystarczą tańsze klony ELM327 lub dedykowane programy i interfejsy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA