logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fischer PH-W 803 – magnetofon nie działa, radio działa poprawnie

tomala1221 11 Gru 2025 18:52 1128 84
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić magnetofon w Fischer PH-W 803, gdy radio działa, ale silnik kasety nie startuje mimo wymiany silnika i czyszczenia przełącznika funkcji?

Problem leży w zasilaniu i podłączeniu silnika kasety: w tym modelu trzeba podłączyć przewody zgodnie ze schematem, bo w oryginalnym silniczku „minus” nie musi być tym samym co masa, a nowy silnik może mieć inaczej rozwiązane wyprowadzenia [#21778620] [#21790704] [#21793252] Jeśli zastępczy silnik ma tylko dwa przewody, najlepiej użyć go z własną regulacją obrotów albo przełożyć kompletny regulator z oryginalnego silnika; sama zamiana elektroniki między różnymi silnikami może dać grzanie i złą stabilizację obrotów [#21791129] [#21791560] [#21792429] Wątek wskazuje też, że po wcześniejszym błędnym przylutowaniu taśmy zasilającej na małej płytce mogło dojść do uszkodzeń, a napięcie na zasilaniu silnika było zawyżone do ok. 16 V zamiast 12 V [#21778386] [#21792884] [#21793232] Po poprawnym podłączeniu i zastosowaniu silnika z regulacją udało się uzyskać działanie magnetofonu, choć trzeba było jeszcze skorygować potencjometr obrotów na silniku [#21796713] [#21796801]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21778112
    tomala1221
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Radiomagnetofon Fischer PH-W 803 — magnetofon nie działa Wnętrze magnetofonu Fischer PH-W 803 z widoczną płytą PCB i mechaniką kasetyRadiomagnetofon Fischer PH-W803 z equalizerem i dwoma magnetofonami kasetowymiWnętrze magnetofonu Fischer PH-W 803 z widoczną elektroniką i przewodamiWnętrze magnetofonu Fisher PH-W803 z widoczną płytką drukowaną i silnikiem

Dodano po 2 [minuty]:

Magnetofon to pozostałość po mamie. Przeleżał kupę lat w piwnicy. Nie mogę uruchomić magnetofonu. Radio gra poprawnie. Wymieniłem silnik i wyczyściłem przełącznik funkcji, ale nadal jest martwy.Rozmontowany przełącznik funkcji z widocznymi stykami i elementami plastikowymi
  • #2 21778152
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Sprawdziłeś mikrowłączniki na mechaniźmie? Może też zaśniedziały. Rozumiem, że po włączeniu Play nic się nie dzieje? Silnik nie startuje?
  • #3 21778196
    tomala1221
    Poziom 2  
    Tak, silnik w ogóle nie działa. Microswitche sprawdzałem miernikiem i działają.
  • #4 21778206
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Sprawdź na tej małej płytce czy w ogóle jest tam zasilanie. Może też masę gdzieś urwało....
    Fragment schematu elektronicznego z zaznaczonym punktem 12V i elementami PCB sterowania
  • #5 21778386
    tomala1221
    Poziom 2  
    O, dzięki wielkie za schemat. Jutro zrobię pomiary i dam znać.

Dodano po 11 [godziny] 57 [minuty]:

Zmierzyłem napięcie i zamiast 12V jest 16.

Dodano po 3 [minuty]:

Silnik Mabuchi podłączony do płytki drukowanej czterema kolorowymi przewodamiSilniczek Sanyo trzymany w dłoni, widoczne złącza lutowane na górze
    I jeszcze mam pytanie bo wymieniłem silniczek na nowy ale ma inne oznaczenia.Czy on będzie pasował?
  • Pomocny post
    #6 21778620
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Tu jest pełny schemat:
    Te silniczki mają w innych miejscach plus i minus. Musisz przylutować kabelki zgodnie z oznaczeniami
    Załączniki:
    • phw803l.pdf (13.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21778624
    tomala1221
    Poziom 2  
    Dziękuję
  • #8 21778628
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Co ze starym silniczkiem? Ciężko chodzi? Czy całkiem spalony?
    A tu to chyba nawet zrobiłeś zwarcie:
    Zbliżenie na silniczek Mabuchi z niechlujnym lutowaniem i możliwym zwarciem
    Używaj więcej topnika to nie będą się robiły takie smarki.
  • #9 21778672
    tomala1221
    Poziom 2  
    Stary silnik spalony był.Ale doszedłem że tu gdzie powinien być minus 12v było+ . Okazało się że ktoś już wcześniej tam grzebał i taśma zasilająca tą małą płytkę od silniczka była odwrotnie przylutowana.Aktualnie po włączeniu play silnik zaczyna kręcić ale bardzo wolno tak jak by nie miał siły.
  • #10 21778694
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Zwróciłeś uwagę na oznaczenia zasilania na nowym silniku? Są w innym miejscu niż w starym.
  • #11 21778725
    tomala1221
    Poziom 2  
    No właśnie. Czyli trzeba będzie kabelki zamienić na płytce. Bo było tak w tym starym. Widok zbliżeniowy na płytkę drukowaną z przylutowanymi kolorowymi przewodami
    Tylko też nie ma pewności, czy ten stary silnik był oryginalny, bo tam już ktoś partyzantkę robił.
  • #12 21778732
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Podłącz wg schematu. Minus najłatwiej znaleźć miernikiem. Plus idzie od kondensatora elektrolitycznego C601. Zostały Ci jeszcze dwa kabelki od drugiej prędkości.
  • #13 21778822
    tomala1221
    Poziom 2  
    Dobrze dziękuję za podpowiedź.

Dodano po 49 [minuty]:

To by znaczyło że ten silnik spalony który był wcześniej zamontowany też był źle podłączony.Bo - był na kondensatorze.
  • #14 21779883
    tomala1221
    Poziom 2  
    Witam, już prawie wszystko działa, tylko na jednej kieszeni nie działa mi przewijanie i nie wiem, gdzie szukać przyczyny.
  • #15 21780014
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Dobrze podłączyłeś silnik? Masz normalną prędkość i przyspieszoną?

Teraz przewijanie...
    Silnik się załącza ale nie przewija... tylko do przodu? Tylko do tyłu? czy wogóle? Sprawdź czy pasek się nie ślizga, sprawdź czy jakaś zębatka nie straciła zębów.
  • #16 21780264
    tomala1221
    Poziom 2  
    Nie na lewej kieszeni silnik wcale się nie załącza tylko podczas wciśnięcia przewijania w obie strony Gdy wcisnę Play to działa.

Dodano po 12 [minuty]:

Płytka drukowana z oznaczeniami A, B oraz biegunami silnika w urządzeniu audio

Tak podłączyłem silnik
  • #17 21780275
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Za przewijanie odpowiada ten sam switch co za odtwarzanie. Musisz zobaczyć dlaczego nie jest popychany. Jakaś metalowa blaszka jest wygięta lub całkiem jej brakuje. O ile pamiętam to lewy mechanizm jest taki sam jak prawy. (Brakuje tylko funkcji REC)
  • #18 21780292
    tomala1221
    Poziom 2  
    Widok wnętrza urządzenia z przewodami i elementami mechanizmu magnetofonuZbliżenie na mechanizm wewnątrz urządzenia audio z kablami i sprężyną
    No właśnie, blaszka jest popychana i to jest dziwne, że na przewijaniu silnik się nie załącza.
  • #19 21780334
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Próbowałeś ręcznie zewrzeć styki tego switcha? Silnik musi ruszyć nawet jak żadna funkcja nie jest wybrana
  • #20 21780487
    tomala1221
    Poziom 2  
    Muszę jeszcze podmienić silnik, bo ten to jest jakiś podejrzany.
  • #21 21780933
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Te silniczki nie są aż takie awaryjne. Jeśli oś nie zastała się w łożyskach ślizgowych, lub ktoś go nie spalił podłączając z zewnątrz radia zasilanie, to raczej nie tu leży problem.
    Pisałeś że jedna kieszeń działa prawidłowo a w drugiej nie działa tylko przewijanie. To jest ten sam jeden silnik. Problem może leżeć w switchu, bo jest niedostatecznie popychany przez blaszkę, lub jest za mocno popychany i wygina się za bardzo. Jeszcze jedna możliwość to zacięty mechanizm. Silnik nie może ruszyć lub rusza i ślizga się pasek. Zwierałeś styki switcha? Silnik ruszał? Włącz też przewijanie na wyłączonym z prądu sprzęcie i pokręć palcem kołem Capstan. Zobaczysz wtedy czy nie ma jakiś oporów i czy rolki kręcą się poprawnie.
  • #22 21781359
    tomala1221
    Poziom 2  
    Ogólnie to coś - silnik jeszcze źle podłączony, bo na Play są bardzo szybkie obroty.
  • #23 21781394
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Albo jest włączony przełącznik do szybkiego kopiowania kaset albo odwrotnie są przewody A B
  • #24 21781614
    tomala1221
    Poziom 2  
    Jutro będę jeszcze walczył. Dam znać, co się uda zdziałać.
  • #25 21785026
    tomala1221
    Poziom 2  
    Doprowadziłem magnetofon do takiego stanu, że niby wszystko już działa i przewijanie również w obie strony na dwóch kieszeniach. Jest jednak problem z obrotami silnika. Nie można wyregulować. Gra bardzo wolno i wydaje mi się, że w ogóle nie reaguje na ten potencjometr na płytce. Jeszcze jutro podmienię silnik na jakiś inny, bo ten od początku wydaje się podejrzany. Jeszcze nie wiem, czy czasem niepotrzebnie zmieniałem w tym silniku to kółko napędowe. W tym było plastikowe ciut większe niż to oryginalne mosiężne i może przez to obroty są za wolne.
  • #26 21785073
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Średnica koła oczywiście ma znaczenie. Ten potencjometr na płytce powinien być od regulacji szybszych obrotów. Kręcenie potencjometrami na słuch może dać słabe efekty. Istnieje możliwość, że te dwa silniki mają różne obroty znamionowe. Czy w ogóle działają wyższe obroty do szybkiego przegrywania kaset?
  • #27 21785325
    tomala1221
    Poziom 2  
    Tego nie sprawdzałem. Tylko widzę, że przy przewijaniu są wysokie obroty, a przy Play małe.
  • #28 21786566
    tomala1221
    Poziom 2  
    Znalazłem jakiś silnik inny ze starego magnetofonu, też na 12 V. Po południu wymienię i dam znać, czy pomogło. A jak nie, to już nie mam pomysłu.
  • #29 21787980
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Jeśli jesteś pewny, że dobrze podłączyłeś przewody, zmiana średnicy koła niewiele pomogła to w tym otworku w silniczku masz regulację obrotów. Może uda się tobie na słuch choć zbliżyć do właściwych obrotów.
    Silnik Mabuchi z przewodami i zaznaczonym otworem do regulacji obrotów
  • #30 21788114
    tomala1221
    Poziom 2  
    Niestety, ale ten silnik nie ma regulacji. Zdjąłem tę zaślepkę i nawet nie ma tam potencjometru.

Podsumowanie tematu

✨ Radiomagnetofon Fischer PH-W 803 miał problem z niedziałającym magnetofonem, podczas gdy radio działało poprawnie. Po wymianie silnika i oczyszczeniu przełącznika funkcji silnik nadal nie startował. Sprawdzono mikrowłączniki, które były sprawne. Okazało się, że taśma zasilająca małą płytkę silnika była odwrotnie przylutowana, co powodowało błędne podłączenie zasilania i uszkodzenie oryginalnego silnika. Nowy silnik miał inne oznaczenia i wymagał odpowiedniego podłączenia przewodów zgodnie ze schematem. Po poprawnym podłączeniu silnik zaczął działać, ale obroty były zbyt wolne i potencjometr na płytce nie reagował prawidłowo. Wskazano, że różnice w konstrukcji silników (np. połączenie minusa z masą) oraz brak regulacji obrotów w nowym silniku mogą powodować problemy z prędkością. Próbowano przełożyć moduł stabilizatora z oryginalnego silnika do nowego, jednak silnik się przegrzewał, co sugerowało uszkodzenie lub niekompatybilność elektroniki. Ostatecznie zakupiono nowy silnik 12V z wbudowaną regulacją obrotów na dwa przewody, który po podłączeniu umożliwił regulację prędkości w zakresie zbliżonym do oryginału. Zalecano dokładne podłączenie przewodów zgodnie ze schematem, pomiary napięć na zaciskach silnika oraz ewentualną modyfikację rezystora na płytce regulatora w celu dostosowania zakresu regulacji obrotów. Problem z przewijaniem na jednej kieszeni wynikał prawdopodobnie z mechanicznego niedostatecznego popychania switcha lub zacięcia mechanizmu. Wskazano również, że napięcie zasilania wynoszące około 16V jest nieco za wysokie i może wpływać na trwałość silnika i elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA