logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Lancer VII 2.0 4G63 – blokada wału po wymianie głowicy i ustawieniu rozrządu

JasomiT 11 Gru 2025 23:14 255 5
REKLAMA
  • #1 21778432
    JasomiT
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam, posiadam Mitsubishi Lancer VII CS0 z silnikiem 2,0L 4G63.
    Dwa lata temu kupiłem go z zatartym silnikiem, zrobiłem sam i jeździłem, aż nagle zerwało mi pasek rozrządu. Winowajcą był pasek osprzętu, który dosłownie się rozwinął i zamienił w kłębek włóczki, który częściowo nawinął się na kole zębatym wału.
    W efekcie pogięło zawory głowicy, dół wydaje się nie ruszony.
    Zakupiłem drugą używaną głowicę, założyłem i tu zaczęły się schody, najpierw problem z ustawieniem rozrządu, niby wszystko na znaki i ciągle coś nie tak, to ząb w tą to w tą nie pasuje. W końcu w miarę ustawiłem, niestety nie da się obrócić wałem, bo się blokuje w górnych położeniach tłoków o zawory.
    Dopiero gdy ustawiłem tak jak na zdjęciu górę, można obracać wałem.
    Pytanie, czemu tak może się dziać i czy tak silnik będzie mógł pracować. Dwa lata temu składałem ten silnik i nie miałem takich problemów.
    Aha, na zdjęciu, kluczyk między kołami pasowymi obrazuje płaszczyznę głowicy a znaki na kołach pasowych powinny być wyżej, na osi tego ampulka, czyli równo z górną powierzchnią głowicy. Dół, na znakach.

Zbliżenie na koła rozrządu silnika Mitsubishi z widocznym paskiem zębatym i kluczem między kołami
  • REKLAMA
  • #2 21778766
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    JasomiT napisał:
    dół wydaje się nie ruszony.

Pomiędzy - wydaje się, a jestem pewny, jest jednak pewna subtelna różnica.
    JasomiT napisał:
    czy tak silnik będzie mógł pracować

Bez prawidłowej weryfikacji części po awarii, nie można jednoznacznie odpowiedzieć.
    Jest to robienie sobie samemu pod górkę. Nikt nie da żadnej gwarancji, co się stanie z tak zmontowanym silnikiem.
  • REKLAMA
  • #3 21778773
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3436
    @JasomiT Ty sobie jaja robisz, czy na poważnie ?
    Przecież te znaki nigdy się nie zgrają, nie widzisz że to dwa wierzchołki. Niezły z Ciebie zgrywus, dobre, dobre.
  • REKLAMA
  • #4 21779304
    JasomiT
    Poziom 15  
    Aleksander_01 Nie bardzo rozumiem, chyba pomyliło Ci się z rozrządem opartym na kołach zębatych, tu jest pasek.
    Spójrz na zdjęcie, tam jest wsunięty klucz ampulowy i tam powinny być znaki, czyli wyżej, ale takie ustawienie jest niemożliwe.
    Adam Walko, co tu powiedzieć, masz rację. Ale to nie kwestia skrzywienia czy skręcenia wału, dokładnie tak samo i idealnie w tym samym momencie to się dzieje na cylindrach 1-4 i 2-3, zarówno po stronie ssącej jak i wydechowej, to nie uszkodzenie wału.
    Jutro rozbieram, muszę dojść, co jest.
  • REKLAMA
  • #6 21779825
    JasomiT
    Poziom 15  
    Ok, powiem moja wina, bije się w pierś.
    Zle ustawiałem rozrząd, znaki na kołach rozrządu do góry, na znaki, na pokrywie, tak jak w przedstawionym nagraniu przez kolegę Aleksander_01.
    A ja ustawiałem tak jak na tym nagraniu https://youtu.be/mxYkfKifrsc
    Chyba muszą być różne głowice a raczej wałki rozrządu bo mogę przysiąc że w poprzedniej głowicy te znaki były do siebie, jeszcze pamiętam że miałem taki przyrząd do blokady górnych wałków, wciskało się między wałki a na środku miał oczko przez które było widać znaki.
REKLAMA