logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica do wanny hydromasażu nie startuje po podaniu zasilania 230VAC

baxter007 12 Gru 2025 13:39 282 4
REKLAMA
  • #1 21778782
    baxter007
    Poziom 11  
    Zwracam się z prośbą o pomoc w naprawie układu przetwornicy zasilającej wannę do hydromasażu. Przetwornica po podaniu 230 V AC nie startuje, po przyłożeniu sondy pomiarowej od multimetru bądź też zwykłej próbówki na zasilaniu 230 V AC, 340 V DC czy 12,5 V DC startuje i pracuje normalnie. Po zdjęciu zasilania pracuje normalnie aż do rozładowania się kondensatora 100 µF, 400 V na 340 V DC. Przy powtórnym podaniu 230 V AC, lecz jeszcze przed rozładowaniem się kondensatora 100 µF, 400 V DC, przetwornica startuje. Pomierzyłem rezystory, diody i wszystko wydaje się być OK. Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne, tranzystor BC546, optocoupler 817 i sytuacja bez zmian. Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć, na co jeszcze zwrócić uwagę? Duży czarny to MOSFET 8N60C, po stronie 12,5 V DC duża dioda i układ Vref TL431. Zależy mi na naprawie tej płytki, nie na podmianie przetwornicy na dostępne w sprzedaży.

Płytka drukowana przetwornicy z widocznymi ścieżkami, lutami i złączem przewodowym
    Płytka przetwornicy impulsowej z widocznymi kondensatorami, rezystorami i transformatorem.
    Widok zbliżony na płytkę przetwornicy z kilkoma kondensatorami, transformatorem i przewodami
    Spód płytki PCB z przetwornicy, widoczne elementy SMD i ślady przegrzania w okolicy R3.
    Płytka przetwornicy z elementami elektronicznymi, widoczna na niebieskim podkładzie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21787215
    baxter007
    Poziom 11  
    Dziękuję za podpowiedź, wszystkie rezystory sprawne. Po wylutowaniu kondensatora oznaczonego na zdjęciu, układ zaczął pracować właściwie:

Zbliżenie na płytkę PCB z uszkodzeniami, zaznaczony jeden z komponentów SMD

Gdy go zmierzyłem, miał coś około 10 nF, znalazłem taki i wlutowałem w te miejsce, bo w sumie po coś tam był. No i po włączeniu popaliło się sporo elementów: diody w mostku, duży rezystor 0,33 Ω, rezystor 2 MΩ, dioda Zenera, rezystory SMD 100 Ω i 10 Ω, i oczywiście bezpiecznik na AC 3,15 A - generalnie słabo :/. Powymieniałem to, co z pomiarów wyszło na uszkodzone, oprócz tego jednego kondensatora, którego uprzednio wylutowałem, i tego jednego układu, którego nie jestem w stanie określić :

Zbliżenie układu scalonego B048E24 na płytce PCB z uszkodzonymi elementami SMD

Nie wiem, czy ten układ jest uszkodzony; nie ma zwarcia na zasilaniu. Może ktoś wie, co to za układ? Ogólnie teraz, gdy podam 230 VAC, to przetwornica nie startuje już nawet po dotknięciu sondą, mam 340 V DC. Może jakiś pomysł? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21791747
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Podejrzewam ten układ, albo jedną z jego wielu wariacji:
    Mały układ scalony SOT23-6 typu OB2263MP z sześcioma wyprowadzeniami
    Ale taniej i szybciej będzie kupić moduł zasilacza, wywalić ten, wstawić nowy i zapomnieć o problemie.
  • #5 21814215
    baxter007
    Poziom 11  
    Podmieniłem na podesłany OB2263MB i działa, ale zanim dotarł, kupiłem inny moduł zasilacza i też działa :) Dziękuję
REKLAMA