logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani i dokładny termometr do pomiaru temperatury pokojowej 20-25°C do warsztatu?

strikexp 13 Gru 2025 15:02 741 19
REKLAMA
  • #1 21779625
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Czego można użyć w warsztacie do precyzyjnego pomiaru temperatury pokojowej, czyli zakres 15-35 stopni spokojnie wystarczy, a nawet 20-25 stopni.
    Najchętniej kupiłbym coś taniego i gotowego do użycia typu termometr medyczny. Ale nie mam kompletnie pojęcia co będzie bardzo dokładne do takiego zastosowania. A termometry medyczne odkąd przestały pracować na rtęci podobno wskazują głupoty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21779628
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2992
    Jaka precyzja cię zadowala? Najtańsze badziewie z Ali potrafi mierzyć temperaturę z rozdzielczością 0.1c a różnice w pomiarach są naprawdę niewielkie - u mnie rzędu 0.2c.

Dwa termometry elektroniczne pokazujące zbliżone temperatury na półce

Sorki za „do góry nogami” ale u mnie w tablecie jest OK.
  • #3 21779632
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4638
    A z jaką dokładnością chciałbyś mierzyć tą temperaturę, ile miejsc po przecinku? i jaki cel takiego pomiaru? Medyczne termometry jak się nie mylę, to tam skala zaczynała się od 35*C, więc nie obejmuje zakresu temperatur pokojowych. A rtęciowe wycofano z powodu trujących oparów rtęci, w przypadku jego rozbicia.
  • REKLAMA
  • #4 21779662
    strikexp
    Poziom 27  
    @sanfran Mam takie, ale to jest loteria. Jeden wskazuje z mniejszym błędem a drugi +2 stopnie. Do tego trudno przetestować je w całym zakresie bo musiałyby ze 2h stać w danej stałej temperaturze.
    Dlatego wolę coś co jest zadeklarowane jako dokładne do 0,1 stopnia. Chociaż i 0.2 czy o.3 stopnia tak naprawdę różnicy zbytnio nie robi. Ponieważ inna temperaturę ma otoczenie, a inną miejsce gdzie siedzi człowiek i dogrzewa swoim ciałem. Nie mówiąc o komputerze i innych sprzętach.

Dodano po 2 [minuty]:

@stanislaw1954 Tak ja to wiem, dlatego zadaję pytanie zamiast podmienić stary termometr matce hehe
  • #5 21779696
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2992
    No ale co za problem? Stawiasz termometr, pamiętasz przy jakiej temperaturze masz cieplny komfort i tyle. Gdy wchodzisz po jakimś czasie to odczytujesz i wiesz czy trzeba dogrzewać czy okno otwierać.

Jeżdzę na zmianę dwoma samochodami, jeden ma nastawione 21c abym się czuł komfortowo cieplnie, drugi 18.5c. I się jakoś tym nie przejmuję. I to nie tylko w tym jednym konkretnym przypadku, ale podobne odchyłki notuje także w innych samochodach, którymi się z doskoku poruszam.
  • Pomocny post
    #6 21779702
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2649
    Za 260zł (może gdzieś taniej - pierwszy lepszy wynik w Google) masz dokładny termometr nawet ze świadectwem wzorcowania. Bedziesz już mógł spać spokojnie :D

Termometr DT11 z sondą i wyświetlaczem LCD pokazującym 19,19°C
  • #7 21779715
    strikexp
    Poziom 27  
    Mi nie chodzi o pomiar temperatury w domu, a podczas precyzyjnych pomiarów. Właśnie wygrzebałem jak ogromny wpływ ma to na niektóre parametry.
  • #8 21779895
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ale do czego jest potrzebna "idealna"temperatura ? przecież nie do pracy w warsztacie. Na co to ma ogromny wpływ pieczarki, czy konopie ?
  • REKLAMA
  • #9 21779915
    strikexp
    Poziom 27  
    @stanislaw1954 Do dokładnych pomiarów. Nawet takich amatorskich jak się np kalibruje coś dokładnym wzorcem napięcia czy rezystancji. Albo chce się wyliczyć współczynnik korekcji temperaturowej.
  • REKLAMA
  • #11 21779954
    strikexp
    Poziom 27  
    Ale też bez przesady, to ma być pomiar temperatury powietrza które oscyluje i jest zaburzane oddechem i ruchami mierzącego.
    Fajne termometry mi poleciliście. Ale liczyłem po prostu że może ktoś ten temat badał i jest coś taniego jak porządny termometr słupkowy - pokojowy.
  • #12 21779999
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2880
    stanislaw1954 napisał:
    A z jaką dokładnością chciałbyś mierzyć tą temperaturę, ile miejsc po przecinku?

Dokładność to nie jest to samo co ilość miejsc po przecinku.

strikexp napisał:
    Mi nie chodzi o pomiar temperatury w domu, a podczas precyzyjnych pomiarów. Właśnie wygrzebałem jak ogromny wpływ ma to na niektóre parametry.

To jeszcze aby było ciekawiej to wygrzeb instrukcję od miernika którym robisz pomiary i przeczytaj w jakich warunkach środowiskowych może pracować. Oprócz temperatury zawsze jest podana wilgotność, raz nawet spotkałem się z maksymalną wysokoscią nad poziomem morza. O ile w schronisku górskim nie jesteś to tym parametram nie musisz się przejmować. Ale kto wie, może są i takie gdzie 1000 mnpm robi różnicę. Wilgotnością to już wypadało się przejąć skoro robisz bardzo precyzyjne pomiary i w specyfikacji ten parametr zawsze jest ujęty.
  • #13 21780035
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Mam sporo termometrów w domu, bo lubię. Takie, co dają wynik na wbudowanym wyświetlaczu i takie, co dają odczyt przez internet (aplikacje). Nie spotkałem się, żeby jakiś współczesny termometr jakoś odstawał od innych. Mam też samodzielnie zrobione termometry i mam możliwość wprowadzenia offsetu pomiaru.
    strikexp napisał:
    Najchętniej kupiłbym coś taniego i gotowego do użycia typu termometr medyczny

Czyli nie potrafisz opisać jakiego termometru potrzebujesz. Termometr medyczny mierzy temperaturę ciała, a nie temperaturę otoczenia. Chcesz termometrem lekarskim mierzyć temperaturę w pomieszczeniu?
  • #14 21780081
    strikexp
    Poziom 27  
    strikexp napisał:
    Czego można użyć w warsztacie do precyzyjnego pomiaru temperatury pokojowej, czyli zakres 15-35 stopni spokojnie wystarczy, a nawet 20-25 stopni.

Dodano po 10 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    Oprócz temperatury zawsze jest podana wilgotność, raz nawet spotkałem się z maksymalną wysokoscią nad poziomem morza.

Tak wiem o tym, pamiętam ze studiów że mierzyliśmy i temperaturę i wilgotność. Tyle że ja wilgotność mam mierzoną zarówno nawilżaczem powietrza w mieszkaniu jak i takim prostym termometrem.
    Więc zanim zacznę robić pomiary, to muszę ten nawilżacz wyłączyć.
    Choć akurat wilgotność silnie zależy od temperatury, bo to jest parametr zależny od temperatury. I to jest problem występujący raczej w niskich temperaturach, słabo ogrzewanych i nieszczelnych budynkach. Gdzie jak na zewnątrz leje deszcz to faktycznie w środku wilgotność potrafi być na wysokim poziomie.
    Natomiast jeśli to samo powietrze wciągniesz do szczelnego ogrzewanego budynku. to ono się szybko ogrzeje i wilgotność względna się zmniejszy.
  • Pomocny post
    #15 21780084
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Termometr ze świadectwem wzorcowania.
  • #16 21780125
    strikexp
    Poziom 27  
    Ok, chyba wyjdzie na to że jak chce się gotowca to nie da się tanio. Trzeba wziąć się do roboty, kupić za 5 zł termometr półprzewodnikowy z dokładnością 0,5 stopnia i podłączyć pod wyświetlacz czy UART. Ewentualnie od razu 5 i liczyć średnią lub odrzucić ten najbardziej skrajny.
  • #17 21780180
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Dokładność to nie jest to samo co ilość miejsc po przecinku.

Zgadza się, niemniej jednak dokładność odczytu, to między innymi odczyt z cyframi po przecinku.
    roman106 napisał:
    Termometr medyczny mierzy temperaturę ciała, a nie temperaturę otoczenia.
    I tu też nie do końca jest to prawdziwe stwierdzenie. Gdyby skala termometru lekarskiego zaczynała się np od 20 °C to
    po strząśnieniu go, tak jak się to robiło i położeniu w ciepłym pomieszczeniu nie pokaże temperatury np 22° C ?
  • #18 21780193
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2880
    strikexp napisał:

Tak wiem o tym, pamiętam ze studiów że mierzyliśmy i temperaturę i wilgotność. Tyle że ja wilgotność mam mierzoną zarówno nawilżaczem powietrza w mieszkaniu jak i takim prostym termometrem.
    Więc zanim zacznę robić pomiary, to muszę ten nawilżacz wyłączyć.
    Choć akurat wilgotność silnie zależy od temperatury, bo to jest parametr zależny od temperatury. I to jest problem występujący raczej w niskich temperaturach, słabo ogrzewanych i nieszczelnych budynkach. Gdzie jak na zewnątrz leje deszcz to faktycznie w środku wilgotność potrafi być na wysokim poziomie.
    Natomiast jeśli to samo powietrze wciągniesz do szczelnego ogrzewanego budynku. to ono się szybko ogrzeje i wilgotność względna się zmniejszy.

Więc jaką wilgotność będzie idealna? Rozumiem że jeśli pomiary mają być bardzo precyzyjne to nie chodzi o samo wahanie wilgotności ale o konkretną jej wartość plus, minus pojedyncze procenty.
    Co się tyczy termometrów słupkowych i znalezieniu taniego i dokładnego to obawiam się że się nie da. Co innego zrobić masówkę aby pokazywała przybliżoną ale jednak losową temperaturę, a co innego dokładny termometr słupkowy.

Ogólnie podoba nie się twoje podejście, i mówię to całkiem serio. Próbujesz w drugim już temacie uzyskać dobry wynik dysponując ograniczonymi środkami finansowymi i sprzętowymi. Z tego co wiem masz co najmniej tytuł inżyniera. To bardzo dobre podejście inżyniera, bo zawsze tych środków będzie za mało, czy to do zastosowań prywatnych czy zawodowych. Niemniej czasem lepiej wydać te pieniądze na coś lepszego niż na kilka tanich rzeczy i odrzucać te z najbardziej skrajnymi wynikami. Tak chcesz robić z termometrami, tak chcesz robić z wzorcami napięcia. Niestety nie da się kupić worka wzorców napięcia na jedno napięcie, sprawdzić czy miernik dobrze mierzy w laboratoryjnych warunkach i zapomnieć o reszcie. To że miernik dobrze pokaże ci 50mV nie znaczy że 150mV na tym samym zakresie będzie również dobrze mierzyć w tych samych warunkach, nie mówiąc już o uV, które ciebie interesują. Nic nie jest idealne, a ty próbujesz tanim sprzętem mierzyć bardzo małe wartości eliminując czynniki zewnętrzne aby rzeczywisty wynik byl obarczony mniejszym błędem niż maksymalny błąd wynikający ze specyfikacji. Moim zdaniem jest to tylko trochę dobra droga.
    Aby było jeszcze ciekawiej to na błąd zapisany w specyfikacji oraz ten realny również ma wpływ napięcie zasilania. To że w mierniku nie świeci się ikona baterii to nie znaczy że miernik dobrze zmierzy. Tzn mierzy dobrze wg specyfikacji, ale ciebie interesuje aby realny błąd był mniejszy niż w specyfikacji. Weź sobie zrób eksperyment i wsadź dobre baterie i takie które są już dosyć wyczerpane ale jeszcze miernik nie sygnalizuje słabego naładowania. Weź sobie na różnych funkcjach i zakresach sprawdź i porównaj. Możesz się czasem zdziwić.
    Moim zdaniem to co robisz jest dobre, ale tylko aby się czegoś nauczyć, co na co ma wpływ i jak ten czynnik eliminować. To się zawsze przyda. Natomiast jeśli chodzi tobie o precyzyjne pomiary to zamiast worka różnych wzorców i mierników typu termometr, tanie multimetry kup za te pieniądze lepszy miernik. Nawet bez kalibracji jest szansa że sprzęt z wyższej półki będzie lepiej mierzył niż taki tani kalibrowany tanimi wzorcami.
  • #19 21781010
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 287
    strikexp napisał:
    Ok, chyba wyjdzie na to że jak chce się gotowca to nie da się tanio. Trzeba wziąć się do roboty, kupić za 5 zł termometr półprzewodnikowy z dokładnością 0,5 stopnia i podłączyć pod wyświetlacz czy UART. Ewentualnie od razu 5 i liczyć średnią lub odrzucić ten najbardziej skrajny.

Piszesz, piszesz ale nadal nie napisales najwazniejszej informacji: jakiej precyzji oczekujesz.
  • #20 21781013
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21781010 No jak to jakiej precyzji? DOKŁADNEJ

Podsumowanie tematu

✨ Do precyzyjnego pomiaru temperatury pokojowej w zakresie 15-35°C, a szczególnie 20-25°C, można użyć tanich termometrów cyfrowych dostępnych na platformach takich jak AliExpress. Urządzenia te oferują rozdzielczość pomiaru 0,1°C i charakteryzują się niewielkimi różnicami pomiarowymi rzędu około 0,2°C, co jest wystarczające do zastosowań warsztatowych. Termometry medyczne, zwłaszcza te elektroniczne, mogą być mniej wiarygodne po wycofaniu rtęci, dlatego alternatywą są proste, gotowe do użycia termometry cyfrowe o dobrej precyzji i niskiej cenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA