logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Arduino Uno R3 – czy trzeba wgrać bootloader na nowy ATmega328P przed programowaniem?

piotrtulazinski 13 Gru 2025 20:56 354 4
REKLAMA
  • #1 21779947
    piotrtulazinski
    Poziom 2  
    Dzień dobry, jestem kompletnie świeży.

Mam Arduino Uno R3. Chciałem wgrać na świeży AT328P-U program do sterowania gramofonem.
    Program mam, nie jest mojego autorstwa, ale rozumiem, że muszę najpierw wgrać bootloader na nowego AT328P, żeby móc wgrać jakiś program?
    Nawet jak będzie używany jako zwykły kontroler, a nie coś z projektu Arduino?
  • REKLAMA
  • #2 21779969
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1380
    Witaj... Niekoniecznie musisz wgrywać bootloader. A co szkodzi Ci próbować tak i tak?
    Zobacz tutaj na jedną z moich ostatnich prób postępowania i wgrywania programu na sam procesor bez udziału bootloadera: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4156912.html
    A tutaj masz podany sposób wgrywania programu (wsadu) na goły procesor ATMEGA328 jak i ATTINY85 bez udziału bootloadera bo nawet w jego obsłudze pod ARDUINO IDE ta opcja (bootloadera) jest nieaktywna dla ATTINY85, więc trzeba sobie radzić.: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3772247.html#21777481 A tutaj masz efekt na filmie w okresie przedświątecznym akurat przyda Ci się takie ćwiczenie z kodem z w/w linku tak na ATMEGA328 chodzi jak i na ATTINY85 bez bootloadera...
    .Aby nie wyważać otwartych drzwi: Link
    Załączniki:
    • AEMEGA328 jeden przycisk kilka funkcji 01.mp4 (16.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ATTINY85-4 diody i wskaźnik napięcia 02.mp4 (19.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21780127
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    piotrtulazinski napisał:

Mam Arduino Uno R3. Chciałem wgrać na świeży AT328P-U program do sterowania gramofonem.
    Program mam, nie jest mojego autorstwa, ale rozumiem, że muszę najpierw wgrać bootloader na nowego AT328P, żeby móc wgrać jakiś

Jeżeli twój nowy uController ma dezygnację AT328P-U. to tam powinien być już wgrany bootloader.
    Aby to sprawdzić:
    Mając funkcjonującą płytkę Arduino UNO3, wystarczy zamienić te procesory, zwracając uwagę na poprawną orientację Pinu1.
    Po podłączeniu do zasilania (USB) i naciśnięciu przycisku "RESET" (na clonie jest to przycisk w lewym górnym rogu), jeżeli lampka "L" zabłyska kilka razy, to znaczyłoby to że bootloader się odezwał i czeka na instrukcje.
    Możesz także spróbować wgrać jakiś testowy program, z wielu załączonych w pakiecie instalacyjnym Arduino IDE w folderze "Examples".
    Jeżeli okaże się że tam nie ma bootloadera, to nie jest on absolutnie konieczny (choć bardzo przydatny!) do wgrania dowolnej kompilacji (plik.hex), którą można wgrać na kilka różnych sposobów poza środowiskiem Arduino IDE.

Wiele będzie zależeć od konfiguracji układu nowego projektu 'gramofonu' (czy cokolwiek).
    Jeżeli nowa konfiguracja pokrywa się ze standardowym w Arduino (16MHz) taktowaniem, to obecność bootloadera potwierdza poprawnie ustawione fusebity do pracy przy tej częstotliwości.
    Inaczej, "surowy" procesor jest taktowany wewnętrznym oscylatorem 1MHz.

Najpierw przestudiuj uważnie U/T video:
    https://www.youtube.com/watch?v=Sww1mek5rHU
    Ten, ponad pół godziny tutorial powinien naprowadzić cię na dalsza realizacje zadania.

e marcus
  • REKLAMA
  • #4 21792119
    piotrtulazinski
    Poziom 2  
    Już wiem, gdzie popełniłem błąd. Proszę o zamknięcie tematu.
  • #5 21792121
    piotrtulazinski
    Poziom 2  
    Kupiłem Arduino Uno i zastosowałem cały układ zamiast programować ATmega328P.
REKLAMA