logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 1.6 2019 – kontrolka ładowania, kluczyk, brak start-stop, brak diagnozy OBD

areczek080982 14 Gru 2025 08:04 450 3
REKLAMA
  • #1 21780157
    areczek080982
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z Opel Vivaro 1,6 l, 2019 r. Mianowicie, chwilę po odpaleniu zapala się kontrolka od ładowania i czerwony kluczyk. Nie działa start-stop i tempomat. Ładowanie jest prawidłowe. Komunikat: usterka układu elektrycznego. Serwis nie może połączyć się z autem. Odesłali mnie do elektryka. Proszę o pomoc.
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były wykonywane jakieś naprawy, modyfikacje lub wymiana akumulatora albo innych elementów elektrycznych w aucie?
    Nie
    AI: Czy problem pojawił się nagle, czy narastał stopniowo? Czy występuje za każdym razem po odpaleniu, czy tylko czasami?
    Nagle. Za każdym razem.
  • REKLAMA
  • #2 21780173
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Jeżeli ładowanie jest, a kontrolka się zaświeca ( czy ładowanie prawidłowe to już inna sprawa) często problemem jest regulator napięcia lub komunikacja z nim, bo prawdopodobnie alternator połączony jest ze sterownikiem nadwozia lub sterownikiem silnika magistralą LIN, Często na tej lini jest też czujnik akumulatora.
    Nie ma komunikacji ogólnie, czy tylko z konkretnymi modułami?

Na szybko znalazłem taki schemat, to jest do rocznika 2018, czy były jakieś zmiany, nie powiem. Wygląda na to, że trzeba w poerwszej kolejności odpytać na błędy body komputer, potem sprawdzić parametry, chyba, że błędy będą oczywiste, w stylu utrata komunikacji z alternatorem.

Schemat sieci LIN z modułem sterującym nadwozia, alternatorem i czujnikami.
  • REKLAMA
  • #3 21780184
    areczek080982
    Poziom 2  
    Witam. Serwis Opla stwierdził, że nie może się połączyć, ale z czym próbował, to nie wiem. Jak problem wystąpił, to byłem u znajomego i jak zczytał błędy, to wyszło, że jakiś problem z klientami albo zaciskiem. Podjadę jeszcze dzisiaj, to może napiszą konkretnie, co wyszło.
  • #4 21780217
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 395
    Zacznij od kontroli strat napięcia na kablach alternator-aku
    Kontrola samego aku (może już jego czas).
    Kontrola rozrusznik-alternator.
    Kontrola wiązki silnika a zwłaszcza domasowania z czym Ople mają problem ( dołożyć masę silnik-karoseria).
    Przeczyścić styki komputera.
    Czytać błędy nie gasząc silnika zaraz gdy się pojawią.
REKLAMA