logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WIC 3C26 – zmywarka nie włącza się po naprawie modułu, podejrzenie panelu

bnowaknew 14 Gru 2025 10:32 627 16
REKLAMA
  • #1 21780224
    bnowaknew
    Poziom 3  
    Zmywarka Whirlpool WIC 3C26 - Zmywarka nie chce się uruchomić. Spalił się moduł sterujący. Firma Zimtech naprawiła moduł. Po zainstalowaniu modułu dalej zmywarka nie daje znaku życia. Sprawdziłem wcześniej wszystkie podzespoły. Jedynie mam podejrzenia odnośnie panelu sterującego - jego nie sprawdziłem (napięcie 12 V dochodzi z modułu). Co może być nie tak?
    AI: Czy panel sterowania w ogóle reaguje po włączeniu zasilania (np. podświetlenie, dźwięki, jakiekolwiek oznaki działania)?
    Nie.
    AI: Czy po zamontowaniu naprawionego modułu sprawdzałeś poprawność podłączenia wszystkich przewodów oraz czy nie ma widocznych uszkodzeń na panelu lub wtyczkach?
    Tak, sprawdziłem, nie ma uszkodzeń.

Etykieta serwisowa zmywarki Whirlpool WIC 3C26 z kodami i numerami seryjnymi
  • REKLAMA
  • #2 21780228
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1589
    Hymmm odłącz całkowicie interfejs użytkownika, a następnie naciśnij styropianowy pływak na dnie komory - zmywarka uruchomi zabezpieczenie przeciw zalaniu tj. pompę spustową!

Oczywiście o tyle, o ile moduł jest sprawny :)
  • #3 21780229
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6574
    bnowaknew napisał:
    Spalił się moduł sterujący firma zimtech naprawiła moduł. Po zainstalowaniu moduł dalej zmywarka nie daje znaku życia.

Niekoniecznie moduł był uszkodzony lub nie został skutecznie naprawiony. Możliwa też druga usterka w innym miejscu.
  • #4 21780286
    bnowaknew
    Poziom 3  
    >>21780228
    Nie reaguje.
    >>21780229
    Gdzie szukać jeszcze przyczyn?
  • REKLAMA
  • #5 21780293
    AsReeX
    Poziom 40  
    bnowaknew napisał:
    Nie reaguje.

Zatem modułu jest nadal uszkodzony i nie został naprawiony.
  • #6 21781012
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    AsReeX napisał:
    Zatem modułu jest nadal uszkodzony i nie został naprawiony.

Został naprawiony, ale naprawiony moduł nie naprawi zmywarki.

Dziwne jest to, że mając gwarancję ludzie wolą szukać przyczyny tu a nie u źródła...
    Na Zgłoszeniu Naprawy - na pytanie czy zostały sprawdzone wszystkie elementy zmywarki odpowiedź padła - TAK.
    Przyczyna uszkodzenia: Podczas zamykania drzwiczek - zwarcie, brak, reakcji... Wcześniej podczas pracy zmywarki zrobiło się zwarcie... (tekst trochę mało czytelny)
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #7 21781031
    AsReeX
    Poziom 40  
    Piotr2608 napisał:
    Został naprawiony, ale naprawiony moduł nie naprawi zmywarki.

Za niedługo święta, więc nie będę publicznie wylewać szamba!

Żeby było merytorycznie -> działający moduł DEA701 po podłączeniu zasilania oraz samych pomp (myjącej / spustowej) uruchamia zabezpieczenie overflow. Powyższe wczoraj majster sprawdził ... i co? Nico, moduł nie działa.

Dalsze zabawy nie mają najmniejszego sensu, bo zwyczajniej moduł jest martwy, a do zakupu i wymiany jest jeszcze UI.

Amen.

Ps. Przetarte przewody w drzwiach zrobiły zwarcie, a w następstwie tego uszkodzony został moduł sterujący oraz interfejs użytkownika.
  • REKLAMA
  • #8 21781041
    Piotr2608

Poziom 41  
    I co jeszcze mądrego wymyślisz? Tylko merytorycznie...
    Zwarcie jest na wiązce pod drzwiami. Najprawdopodobniej rykoszetem dostał górny moduł, jest uszkodzona wiązka.
    Trzeba by było sprawdzić moduł czy ponownie nie uszkodziło szyny, usunąć F12, wymienić górny moduł...
    ... co sprawdził? Było by to miarodajne gdyby zrobił to zaraz po podłączeniu modułu do zmywarki...
    Tam nadal jest zwarcie.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #9 21781052
    AsReeX
    Poziom 40  
    Piotr2608 napisał:
    Trzeba by było sprawdzić moduł czy ponownie nie uszkodziło szyny, usunąć F12, wymienić górny moduł...

To wszystko nie ma znaczenia dla sprawdzenia skuteczności naprawy na obecnym etapie.

Po raz trzeci zatem -> sprawny moduł, podkreślam sprawny moduł nie potrzebuje interfejsu użytkownika, aby uruchomił pompę spustową - jest to zabezpieczenie, które "testuje" jednocześnie działanie głównego mikrusa (diagnoza np. usterki softu) oraz samego inwertera :)

Piotr2608 napisał:
    I co jeszcze mądrego wymyślisz? Tylko merytorycznie...

Możemy ocenić ... co tam zostało zrobione, a co nie! Hymm @bnowaknew dorzuć foto w stanie "po naprawie" zobaczymy czy powymieniane jest to, co trzeba bo kolega się będzie upierał, że naprawił xD
  • #10 21781056
    Piotr2608

Poziom 41  
    To Ci nic nie da - bo uszkodzeń nie było od strony interfejsu a choćby przepalona ścieżka bezpiecznikowa,
    okolice NTC plus diody i rezystory 220k. Reszt to kosmetyka... Tak czy owak moduł był trup...
    Już choćby po naprawie ścieżki interfejs zagadał a wyświetlacz zaświecił...
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #11 21781068
    AsReeX
    Poziom 40  
    Piotr2608 napisał:
    To Ci nic nie da - bo uszkodzeń nie było od strony interfejsu a choćby przepalona ścieżka bezpiecznikowa,
    okolice NTC plus diody i rezystory 220k.

Nie? - mikroprocesor UI ma kilka ohm na zasilaniu ^^ Zwarcie zrobiły przewody od czujnik zamknięcia drzwi ... 12V spotkało się z obudową zmywarki.

Piotr2608 napisał:
    Już choćby po naprawie ścieżki interfejs zagadał a wyświetlacz zaświecił...

Zaświecił, bo zasilacza działa - ale nic więcej.
  • #12 21781078
    Piotr2608

Poziom 41  
    Mikroprocesor UI ma kilka ohm na zasilaniu - nie miał, nie grzał się i nie było ani jednego elementu uszkodzonego
    na szynie. Szyna była czysta. Normalnie odczytałem MCU, zaprogramowałem MCU, rezystancja na MCU była OK.
    Zawsze sprawdzam prąd pobierany przez MCU - były przypadki gdzie rezystancja wynosiła ok. 100Ω i też świecił
    ale od razu parzył...
    W tym całym ambarasie to uszkodzony został U.I. i wiązka przewodów... Gdyby ktoś naprawił wiązkę, wymienił U.I. to moduł by świecił...
    I miałem też taki przypadek, gdzie wiązka robiła zwarcie/łączyła nie łączyła, ale gościu piłował ile wlezie,
    po czym zrobiło bum, zaczął pojawiać się F12 a jak zrobiło się totalnie ciemno i moduł trafił na stół to MCU miał 2Ω
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • REKLAMA
  • #13 21781081
    AsReeX
    Poziom 40  
    Foto ze stanu "przed" mam tylko takie.

Płytka elektroniki z podzespołami, kondensatorami i przekaźnikami na świątecznym tle

Do sprawdzenia rezystancja na złączu do UI (zakres do 20k lub 200k ohm) - piny 3 - 2 oraz 3 - 1 ... następnie rezystancja na stabilizatorze (zakres do 20k ohm) - piny 3 - 2 oraz 3 - 1.

Piotr2608 napisał:
    Mikroprocesor UI ma kilka ohm na zasilaniu - nie miał, nie grzał się i nie było ani jednego elementu uszkodzonego
    na szynie.

Mówię o mikroprocesorze UI tj. interfejsu użytkownika.

Piotr2608 napisał:
    Gdyby ktoś naprawił wiązkę, wymienił U.I. to moduł by świecił...

Moduł nie potrzebuje UI do testu, a jest "głucho" i pompa nie uruchamia się!
  • #14 21781083
    Piotr2608

Poziom 41  
    U.I. na pewno trup - tam musiało być zwarcie na przewodzie +12V. SDA i SCL było czyste...
    No autor może wysłać foto po naprawie...

Płytka elektroniki z zaznaczonym obszarem naprawy i wymienionym bezpiecznikiem oraz NTC.

... no i się zgadza. NTC też wymieniłem - choć sprawne było pokryte metalizacją.

AsReeX napisał:
    Moduł nie potrzebuje UI do testu, a jest "głucho" i pompa nie uruchamia się!

No teraz się nie uruchamia ale wszystko działało... No nie przechodźmy ze skrajności w skrajność - filmy mam kręcić
    ze sprawdzenia modułów?
    Powtarzam - taki test jest OK o ile nie ma zwarcie i nie podłączysz wiązki U.I.
    W takiej sytuacji to i fabrycznie nowy moduł ubijesz...
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #15 21781464
    bnowaknew
    Poziom 3  
    Pan z firmy Zimtech od początku miał podejście: wszystko wiem, nic mi nie mów, tylko wyślij moduł - próbowałem podczas rozmowy telefonicznej przedstawić sytuację odnośnie, w jaki sposób doszło do uszkodzenia, ale nie było chęci z drugiej strony wysłuchania. Nie otrzymałem żadnych informacji, co było zepsute, co naprawił, nie mówiąc o tym, iż przed wysłaniem zadzwoniłem spytać, czy udało się naprawić; to otrzymałem informację: przyjdzie moduł, to Pan zobaczy. Teraz jak nie działa i chce zwrotu za usługę, którą źle wykonał - to teraz nie widzi winy po swojej - odesłać moduł to będzie sprawdzał, a twierdzi, że przed wysyłką sprawdzał - strasznie Pan pływał w zeznaniach. Bardzo mało profesjonalne podejście do klienta. AsReex, dziękuję za pomoc w diagnozie zmywarki.
    Schematyczna płytka sterująca z elektroniką i podzespołami marki Indesit.
  • #16 21781502
    Piotr2608

Poziom 41  
    Szanowny Panie/Pani, jako Serwis ZimTech, stanowczo odrzucamy zarzuty o braku profesjonalizmu i kłamstwach, ponieważ są one sprzeczne z dokumentacją, którą Pan osobiście podpisał.

W sprawach reklamacyjnych decydują FAKTY, a nie emocje. Odrzucenie odpowiedzialności za obecne uszkodzenie modułu (zwarcie wtórne) jest oparte na Pańskiej własnej deklaracji.

Jak widać, na pytanie: Czy zostały sprawdzone inne elementy urządzenia? – zaznaczył Pan TAK.

To oświadczenie oznacza, że przyjął Pan pełną odpowiedzialność za stan techniczny reszty zmywarki, która jest faktyczną przyczyną obecnego, wtórnego uszkodzenia Modułu. Nie ma zatem podstaw do żądania zwrotu pieniędzy za poprawnie wykonaną usługę.

Wzywamy Pana do zaprzestania naruszania dobrego imienia naszej firmy i do złożenia FORMALNEJ REKLAMACJI PISEMNEJ i odesłania modułu.

Wszystkie dalsze działania będą prowadzone wyłącznie drogą formalną. Nie będziemy więcej komentować tej sprawy publicznie.

Formularz zgłoszenia serwisowego z zaznaczeniem „TAK” przy sprawdzeniu elementów urządzenia
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #17 21781503
    AsReeX
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Do sprawdzenia rezystancja na złączu do UI (zakres do 20k lub 200k ohm) - piny 3 - 2 oraz 3 - 1 ... następnie rezystancja na stabilizatorze (zakres do 20k ohm) - piny 3 - 2 oraz 3 - 1.

Sprawdź to co napisałem ... choćby z ciekawości i napisz :)

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool WIC 3C26 nie uruchamia się po wymianie i naprawie modułu sterującego przez firmę Zimtech. Pomimo dostarczania napięcia 12 V do panelu sterującego, panel nie wykazuje żadnej reakcji (brak podświetlenia i dźwięków). Sprawdzenie podłączeń i stanu wtyczek nie wykazało uszkodzeń. Wskazano możliwość, że moduł sterujący może nie być skutecznie naprawiony lub występuje dodatkowa usterka w innym miejscu. Zaproponowano test polegający na odłączeniu interfejsu użytkownika i naciśnięciu pływaka zabezpieczenia przeciwzalaniowego, co powinno uruchomić pompę spustową, o ile moduł jest sprawny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA