ADB-6 napisał: Wszystko w załączniku.
Myślę że autorowi nie chodziło o to , chyba że z tabeli strona druga schemat do sprawdzenia, ale .... raczej nie
Robot17 napisał: Ktoś podpowie jak sprawdzić tranzystor
W google masz masę podpowiedzi jak to zrobić. np:
"Przegląd od AI
Aby sprawdzić tranzystor MOSFET, możesz użyć multimetru ustawionego na pomiar diody lub rezystancji, aby sprawdzić zachowanie prądu między bramką, źródłem i drenem. Podstawą sprawdzania jest sprawdzenie, czy bramka jest w stanie "otworzyć" i "zamknąć" obwód między źródłem a drenem, a także upewnienie się, że nie występuje przebicie między nimi.
Jak sprawdzić MOSFET za pomocą multimetru
Identyfikacja wyprowadzeń: Przed rozpoczęciem sprawdzenia, koniecznie sprawdź kartę katalogową MOSFET-a, aby zidentyfikować jego wyprowadzenia (bramka, źródło, dren).
Pomiar między drenem a źródłem: Ustaw multimetr na zakres diody lub pomiaru rezystancji.
Połącz dodatnią sondę multimetru ze źródłem, a ujemną z drenem (w przypadku MOSFET-a typu N) lub odwrotnie (w przypadku MOSFET-a typu P).
Należy zaobserwować brak prądu, co potwierdza, że tranzystor nie jest przebity.
Pomiar między bramką a źródłem:
Ustaw multimetr na zakres diody lub pomiaru rezystancji.
Połącz sondy między bramką a źródłem.
Odczyt powinien być taki sam jak między drenem a źródłem.
Sprawdzenie bramki:
Ustaw multimetr na zakres diody lub pomiaru rezystancji.
Dotknij sondami między bramką a źródłem lub bramką i drenem.
Prawidłowo działający tranzystor powinien pokazywać ciągłość, jeśli jest prawidłowo sterowany, ale nie powinien przewodzić prądu, jeśli nie jest sterowany.
Wskazówki dodatkowe
Stan przebicia: Jeśli między drenem a źródłem występuje ciągły przepływ prądu, oznacza to, że tranzystor jest przebity i uszkodzony.
Pomiar napięcia: Jeśli posiadasz zewnętrzny zasilacz, możesz sprawdzić reakcję tranzystora na napięcie na bramce.
Zmniejsz napięcie na bramce, aż przestanie płynąć prąd.
Powoli zwiększaj napięcie, aż zacznie płynąć prąd.
Dalsze zwiększanie napięcia powinno zwiększać przepływ prądu."
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3219629.html
A ile jeszcze filmików pokazujących jak to zrobić...... o Panie .....