logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Minimax błąd 12 – piec nie startuje, napięcie 230V, czujnik NTC wyczyszczony

dasiek1984 15 Gru 2025 20:35 177 1
REKLAMA
  • #1 21781605
    dasiek1984
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z piecem Termet Minimax starszej generacji. Otóż wywala błąd numer 12, czyli zbyt duże napięcie. Zmierzyłem miernikiem w gniazdku i mam 230 V, więc jest ok. Piec się nie włącza. Kiedyś gotowałem w czajniku elektrycznym kilka czajników wody, żeby spadło owe napięcie na piecu i pomagało. Teraz już nie. Pomocy! W domu zimno i nie ma ciepłej wody. Ktoś mi mówił o czujniku NTC, ale co on ma wspólnego? Wrzucam zdjęcia.
    Panel sterujący pieca Termet MiniMax z wyświetlonym błędem 12Tablica kodów błędów sterownika kotła Termet z numerami 01–12 i ich opisamiCzujnik z niebieską końcówką trzymany w palcach nad tłem w łazienceZbliżenie czujnika z niebieskim złączem trzymanego w dłoni
    Tak wygląda pięć. Wykręciłem ten czujnik, przeczyściłem i nic nie dało.
    Zbliżenie na czujnik i metalową rurkę w piecu gazowym z widocznymi osadami
    AI: Czy ten błąd 12 pojawia się od razu po włączeniu pieca, czy po jakimś czasie pracy albo próbie uruchomienia?
    Od razu.
    AI: Czy ostatnio były robione jakieś naprawy, wymiany części albo inne prace przy piecu?
    Czyszczenie pieca, ale nie pomogło
  • REKLAMA
  • #2 21781822
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Płyta do wymiany.
REKLAMA