logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piła stołowa 5P 16A – brak działania gniazda 230V na odkurzacz przy 4 żyłach zasilania

xxLukaxx 16 Gru 2025 12:24 489 29
REKLAMA
  • #1 21782024
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam. Jestem zielony w sprawie elektryki maszyn. Mam piłę stołową zasilaną 5p 16 A, ale doprowadzone zasilanie tylko 4 żyłami. We włączniku jest gniazdo wyjściowe 230 V pod odkurzacz. Nie działa, czy to po włączeniu maszyny, czy bez. Po prostu zero reakcji. Pytanie brzmi, czy aby owe gniazdo działało, musi być podłączenie wszystkich faz N i PE? Czy da się to jakoś ominąć, mając 4 przewody? Dziękuję
    AI: Jakie dokładnie przewody są doprowadzone do piły - czy masz L1, L2, L3 i PE, czy może L1, L2, L3 i N? Którego przewodu brakuje?
    Brakuje PE.
    AI: Czy masz dostęp do schematu elektrycznego tej piły albo tabliczki znamionowej, gdzie pokazane jest podłączenie gniazda 230 V?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21782052
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4610
    Zadam takie pytanie- jeśli nie znasz sie na "elektryce maszyn", to skąd wiesz ze w zasilaniu 4-ro żyłowym masz przewód PE, a nie N, lub nawet PEN, bo i talka możliwość istnieje?
  • #3 21782053
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Raczej N. Bez PE odkurzacz by pracował. Piła bez PE jest niebezpieczna, może porazić. Wymienić kabel na 5-cio żyłowy i podłączyć poprawnie (elektryk). Wtedy wszystko będzie działało bezpiecznie.

Dodano po 8 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    skąd wiesz ze w zasilaniu 4-ro żyłowym masz przewód PE, a nie N, lub nawet PEN

On tego nie wie. Jeżeli ma instalację 4 żyłową to prawdopodobnie ma PEN podłączony do pilarki jako PE (przy TN-C w domu) i dlatego w gnieździe 230V ma prawdopodobnie tylko fazę, a brakuje N.
  • #4 21782104
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    Ok. Czyli czy mógłbym coś zrobić, żeby odkurzacz działał?
    Zmostkować PE i N po stronie wtyczki?
    Tylko jeśli są 3 fazy i PE zamiast N, to piła chyba nie powinna działać?
  • REKLAMA
  • #5 21782108
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1923
    Co to za piła, że ma 4-żyłowy przewód zasilający i gniazdo 1-fazowe przy maszynie? Podaj typ, wstaw jakieś zdjęcia.
  • #6 21782114
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    >>21782108 Piła Metabo TK 1688 D ma gniazdo 5P i wychodzi od niego gniazdo 230 V Zbliżenie na panel sterowania piły stołowej Metabo z widocznym włącznikiemCzerwone gniazdo siłowe 5-pinowe zamontowane na obudowie maszyny
  • #7 21782119
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Więc zasilana powinna być przewodem 5-żyłowym.
  • #8 21782123
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    >>21782119 Tak, ale jest zasilana 4-żyłowym i wiem, że to pewnie jest przyczyną tego, że małe gniazdko nie działa. Czy można złączyć PE i N?
  • #9 21782127
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    xxLukaxx napisał:
    Czy można złączyć pe i n ?

Niestety nie.
  • #10 21782135
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    Schemat Schematy elektryczne TK 1688 D i TK 1688 W z opisem kolorów przewodów
  • #11 21782165
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Schematy potwierdzają moje słowa.
    Dla wersji maszyny 3-fazowej jest zasilanie przewodem 5-żyłowym.
    Dla wersji maszyny 1-fazowej jest zasilanie przewodem 3-żyłowym.
  • REKLAMA
  • #12 21782171
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    >>21782165 To raczej oczywiste. Maszyna sama działa bez problemu, tylko nie daje prądu na 230 V.
  • #13 21782177
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Jeżeli brakuje jednej żyły w przewodzie zasilającym, to jak ma to gniazdo działać?
  • REKLAMA
  • #14 21782221
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Mam taką podpowiedź. Jeśli było cię stać na zakup pilarki za kilka, czy kilkanaście stówek, to pewnie będzie cię stać, by dokupić kilka m przewodu 5-ci żyłowego, bo gniazdo chyba masz na ścianie 5-cio wtykowe. A jeśli nie to trzeba takie zamontować.
  • Pomocny post
    #15 21782232
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Do gniazda siłowego w domu jaką masz instalację? 4 czy 5-cio przewodową?
  • #16 21782254
    xxLukaxx
    Poziom 7  
    >>21782232 4-żyłowa

Dodano po 14 [minuty]:

>>21782254 szukałem odpowiedzi w miarę prostej. Czy można zmostkować 2 przewody? Jeśli nie, to dlaczego? Wiem, że to niezgodne ze sztuką, ale jednak. Rady typu trzeba dokupić przewód 5-żyłowy albo zamontować gniazdo 5-żyłowe to nabijanie postów. Zaraz padnie odpowiedź, że najlepiej kupić nową piłę stołową. Wybaczcie, ale na proste pytanie szukałem prostej odpowiedzi. Kiedyś w sprzętach 230 V mostkowano PE i N. Też niezgodnie, ale ludzie jakoś z tym żyli. Skoro pilarka chodzi bez zarzutów, to wolę ten odkurzacz włączyć ręcznie, niż prowadzić dziesiątki metrów nowych przewodów.
  • #17 21782281
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    xxLukaxx napisał:
    Kiedyś w sprzętach 230v mostkowalo sie pe i n.

Ale nie w urządzeniach zasilanych przez wtyczkę.
    xxLukaxx napisał:
    Rady typu trzeba dokupic przewod 5 żyłowy albo zamontować gniazdo 5 żyłowe to nabijanie postów.

Wybacz, że nie otrzymałeś potwierdzenia swojego pomysłu, który może doprowadzić do porażenia prądem.
  • Pomocny post
    #18 21782299
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2563
    Sam silnik pracuje na trzech fazach + PE, a wyłącznik ma cewkę 400 V, lub jak to sugeruje schemat — cewkę 230 V zasilaną z gwiazdy uzwojenia silnika (napięcie zesymetryzowane do N).
    Jednakże gniazdo 230 V wymaga przewodu N, którego Ty nie masz w przewodzie (przedłużaczu) przyłączeniowym i gnieździe na ścianie. Nic dziwnego że nie działa.
    Spróbuj jednak podłączyć to Twojej instalacji urządzenie posiadające kilka falowników jednofazowych, lub innych odbiorników 230 V zasilanych z różnych faz, przy braku przewodu N. Spalenie urządzeń przez asymetrię napięć gwarantowane.

Tak więc, albo przerobisz moduł wyłącznika na wtyczkę 4p (co raczej nie jest możliwe, obecnie nie produkuje się osprzętu na wtyczkę 4p) i pozbędziesz się gniazda 230 V do odkurzacza, albo przerobisz instalację elektryczną w obiekcie i zamontujesz gniazdo 5p zgodnie z obecnymi wymaganiami.
  • Pomocny post
    #19 21782303
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    xxLukaxx napisał:
    Wybaczcie, ale na proste pytanie szukałem prostej odpowiedzi.

I dostałeś proste odpowiedzi:
    krzysiek7 napisał:
    Więc zasilana powinna być przewodem 5-żyłowym.

krzysiek7 napisał:
    xxLukaxx napisał:
    Czy można złączyć pe i n ?

Niestety nie.

krzysiek7 napisał:
    Schematy potwierdzają moje słowa.
    Dla wersji maszyny 3-fazowej jest zasilanie przewodem 5-żyłowym.
    Dla wersji maszyny 1-fazowej jest zasilanie przewodem 3-żyłowym.

stanislaw1954 napisał:
    Jeśli było cię stać na zakup pilarki za kilka, czy kilkanaście stówek, to pewnie będzie cię stać, by dokupić kilka m przewodu 5-ci żyłowego, bo gniazdo chyba masz na ścianie 5-cio wtykowe. A jeśli nie to trzeba takie zamontować.
  • #20 21782326
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    xxLukaxx napisał:
    Skoro pilarka chodzi bez zarzutów, to wolę ten odkurzacz włączyć ręcznie, niż prowadzić dziesiątki metrów nowych przewodów.

Pilarka ma sznur przyłączeniowy o długości kilkudziesięciu metrów? Czy po drodze masz jakieś przedłużacze czteroprzewodowe?
  • #21 21782962
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    xxLukaxx napisał:
    Czy można złączyć PE i N?

Niektórzy twierdzą, że to najlepsza metoda. Na sprawdzenie działania różnicówki, która wtedy powinna wyłączyć. Jeśli nie ma różnicówki to takie połączenie może spowodować występowanie różnych ciekawych i nieciekawych napięć na obudowie Twojej maszyny. A to z kolei może powodować szereg niemiłych wrażeń łącznie ze zgonem osoby obsługującej. Więc nawet jeśli "to zadziała i u szwagra tak chodziło" to nikt Ci takiej rady nie udzieli.
    Nie ma za co.
  • #22 21782977
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    cranky napisał:
    Jeśli nie ma różnicówki to takie połączenie może spowodować występowanie różnych ciekawych i nieciekawych napięć na obudowie Twojej maszyny.
    Jeśli PE i N są prawidłowo rozdzielone, to tam nie powinno być żadnych napięć między tymi przewodami. Powód, dla którego zakazane jest powtórne łączenie PE i N jest innego rodzaju, ale nie ma sensu ciągnąć tego tematu.
  • #23 21783011
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Znalazłem się tutaj przypadkowo pod koniec dyskusji w zasadzie ale nie wiem jaki typ sieci posiada autor problemu a w zasadzie czy to co podał jest miarodajne lub tę informację przeoczyłem? Każdy pisze wyżej, że nie można połączyć PE z N a ja mam pytanie czy jeżeli autor problemu posiada PEN to czy można go rozdzielić czyli zrobić wysepkę sieci TN-C-S? I czy dostawca energii ją dopuści do użytkowana czy nie, gdy zostanie zrobiona zgodnie z przepisami na końcu tam gdzie użytkownik posiada wspomnianą maszynę, mając na uwadze to co podpowiada sztuczna inteligencja: Link Co Wy na to?
  • #24 21783014
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    elktrod napisał:
    zrobić wysepkę sieci TN-C-S

wyspa na wtyczce? Ta maszyna ma pracować z różnymi wersjami instalacji po stronie gniazda.
    stanislaw1954 napisał:
    Jeśli PE i N są prawidłowo rozdzielone, to tam nie powinno być żadnych napięć między tymi przewodami.

No jak mam piłę z trójfazowym silnikiem spiętym np. w gwiazdę, to byłoby bardzo idealnie, jak by tam na N nie powstawał żaden potencjał.
  • #25 21783022
    elktrod
    Poziom 41  
    cranky napisał:
    wyspa na wtyczce?
    Bądź precyzyjny, wydaje mi się że nie użyłem tych trzech słów razem obok siebie w takiej konfiguracji?
  • #26 21783032
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    elktrod napisał:
    Każdy pisze wyżej, że nie można połączyć PE z N a ja mam pytanie czy jeżeli autor problemu posiada PEN to czy można go rozdzielić czyli zrobić wysepkę sieci TN-C-S?

Jak można mówić o TN-C-S jak autor nigdzie nie wspomniał o układzie sieci, podejrzewam, że nawet sam tego nie wie? Tak czy inaczej, nie zmienia to faktu, że bez względu na układ sieci, przewód zasilający maszynę musi być 5-żyłowy, a autor za wszelką cenę chce forsować swoją wersję na przewodzie 4-żyłowym, a więc dalsza dyskusja nie ma sensu. Wszelkie "wysepki" można sobie rozważać na instalacji stałej, a nie na przewodzie podłączonym przez wtyczkę. Tyle, że autor nie che słyszeć o zmianach.

Dodano po 2 [minuty]:

xxLukaxx napisał:
    Skoro pilarka chodzi bez zarzutów, to wolę ten odkurzacz włączyć ręcznie, niż prowadzić dziesiątki metrów nowych przewodów.
  • #27 21783037
    elktrod
    Poziom 41  
    No taak i jeżeli tak to są odkurzacze trójfazowe jak i oświetlenia trójfazowe zapewne i po problemie... :)
  • #28 21783044
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    W poście #1 piszesz":
    xxLukaxx napisał:
    We włączniku jest gniazdo wyjściowe 230 V pod odkurzacz. Nie działa

w nr #8 zaś:
    xxLukaxx napisał:
    We włączniku jest gniazdo wyjściowe 230 V pod odkurzacz. Nie działa

więc wiesz o co chodzi ale wciąż kombinujesz: #16:
    xxLukaxx napisał:
    Wiem, że to niezgodne ze sztuką, ale jednak

zasada łączenia czy rozłączanie jest dość prosta, ale dla "zielonego" nie bardzo. Może nie wnikajmy w szczegóły.
    Jeżeli masz instalację TN-C ( w #16 napisałeś: 4-żyłowa), więc najprościej to zdemontować wtyczkę 5pin i zamontować taką, jaką masz w instalacji czyli 4pin. I wpinać do odpowiedniego gniazda czyli też 4pin. Jest też jeszcze jedno rozwiązanie - podpiąć piłę "na sztywno" do jakiejś puszki z bezpiecznikiem.
    To raczej będzie zgodne ze sztuką.
    Niby zostanie jeszcze kwestia wykonania... czy będzie zgodna ze sztuką czy "sztuką".
  • #29 21783047
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    cranky napisał:
    No jak mam piłę z trójfazowym silnikiem spiętym np. w gwiazdę, to byłoby bardzo idealnie, jak by tam na N nie powstawał żaden potencjał.
    A gdzie w silniku trójfazowym spiętym w gwiazdę masz przewód N? Według powszechnej wiedzy, do pracy takiego silnika potrzeba 3 fazy i przewód ochronny podłączony do obudowy.
  • #30 21783052
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Silniki w piłach Metabo miały wyprowadzony punkt środkowy z połączenia w gwiazdę - elektronika w ten sposób "sprawdzała" czy silnik jest jeszcze sprawny... Ale i tak podłączone były L1, L2 L3, PE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piłę stołową zasilaną z gniazda 5P 16A, jednak zasilanie doprowadzone jest tylko czterema przewodami, bez przewodu ochronnego PE. Włącznik piły posiada gniazdo 230V przeznaczone do podłączenia odkurzacza, które jednak nie działa niezależnie od stanu włącznika. Problem polega na braku działania gniazda 230V przy braku przewodu PE. W dyskusji podkreślono, że do prawidłowego działania gniazda 230V wymagane jest podłączenie wszystkich przewodów: faz, neutralnego N oraz ochronnego PE. Brak przewodu PE uniemożliwia poprawne i bezpieczne działanie gniazda, a jego ominięcie nie jest zalecane ze względów bezpieczeństwa i zgodności z normami elektrycznymi. Bez schematu elektrycznego lub tabliczki znamionowej trudno jest zweryfikować szczegóły podłączenia, jednak standardowo gniazdo 230V wymaga pełnego okablowania z uwzględnieniem przewodu ochronnego PE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA