logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki BMS wybrać do hulajnogi G2 Master po zalaniu i korozji baterii?

Raiz3n 16 Gru 2025 14:10 429 4
  • #1 21782110
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Cześć, niedawno kupiłem hulajnoge g2 master z drugiej ręki. Hulajnoga przestała się włączać wiec otworzyłem deck i zmierzyłem napiecia na porcie ładowania (52,2v) i wyjściu do sterownika (30v i spadało do 0 po podłączeniu miernika). W Internecie wyczytałem że to prawdopodobnie problem z bms lub niedoładowanym ogniwem więc wyjąłem baterie. Od razu zobaczyłem że koszulka jest pęknięta i wychodzi rdzawy nalot. Po otworzeniu pakietu okazalo się że w baterii siedziała wilgoć. Cześć blaszek jest skorodowana i przy połączeniu B13 jedna przegnita z przerwą, płytka popalona a ścieżki się odkleiły. Do tego element na płytce strasznie siw grzeje. Wyciąłem płytke, oczyscilem delikatnie to co sie dało i sprawdziłem każde ogniwo osobno, wszystkie ponad 3v. Dobrze rozumiem że wystarczy wymienić bms? Nie znalazłem takiego samego ale widzę na aliexpress uniwersalne, z uwagi na zalanie baterii rozglądałem się raczej za budżetowymi opcjami. Mógłbym poprosić o pomoc w doborze i podłączeniu takiego bms?
    Np coś takiego:
    https://a.aliexpress.com/_EyTsBhw
    Zardzewiałe i uszkodzone połączenia ogniw baterii w hulajnodze elektrycznejUszkodzona płytka BMS z korozją i nadpaleniem leżąca na drewnianym blacieUszkodzona płytka BMS ZP14S006-T-LC V1.2 z widocznymi oznaczeniami i śladami korozjiSpalona płytka BMS z korozją, przepaloną ścieżką i uszkodzonymi elementami.Uszkodzona płytka BMS z korozją i przepaloną ścieżką w hulajnodze elektrycznejUszkodzona płytka BMS z widocznymi śladami korozji i odklejonymi ścieżkami
  • Pomocny post
    #2 21782331
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    >>21782110 Hallo,
    no dobrze, ale właściwie to całą pracę już wykonałeś — BMS wyjęty, nowy znaleziony. Masz tam i schematy i wyjaśnienia co i do czego podłączyć. Tylko tyle, że dla tych swoich 2000 W to potrzebujesz raczej jakiegoś BMS na 50 czy 60 A.
    Mam nadzieję, że przy odłączaniu kabli jakoś je sobie zaznaczyłeś, bo do nowego musisz te obwody P, C i B poprawnie podłączyć.
    Wygląda na to, że deck jest nieszczelny i dostaje tam się woda. Dobrze będzie tym się zająć i poprawić... gumą, silikonem czy czymś w tym rodzaju.

Ze swojej strony uważam, że lepszym wyjściem jest montaż Smart BMS, bo można podglądać na telefonie, jak te ogniwa pracują, ale możliwe, że tego nie potrzebujesz i te dodatkowe funkcje nie są niezbędne.
  • #3 21782413
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Cytat:
    Dobrze rozumiem że wystarczy wymienić bms?

Na moje oko to źle rozumiesz.
    Te zardzewiałe ogniwa to tylko do utylizacji się nadają.
  • #4 21798164
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    No to witam ponownie. Dziękuję, że kolega krzysiek_sw coś wyjaśnił, a nie odesłał do "szukajki", dzięki temu w ogóle zabrałem się za reanimację tej baterii. Wcześniej nigdy nie miałem do czynienia z takimi pakietami, podczas prac czułem się, jakbym konstruował bombę heh. Koniec końców nie było tragedii, kilka filmików instruktażowych, kilka fotek z neta i dałem radę. Wiem, że powinienem wymienić przynajmniej skorodowane blaszki od ogniw, ale to ewentualnie w późniejszym terminie, jak bateria będzie już wymagała regeneracji. Po oczyszczeniu widać, że ogniwa nie są skorodowane, zabezpieczyłem środkiem do styków i tyle. Baterię poskładałem, pozaklejałem, uszczelniłem i założyłem koszulkę. No i teraz zonk... nowy BMS jest kilka mm szerszy i bateria nie wchodzi 🤣 Wydawało mi się, że bateria miała spory luz wcześniej, nie sprawdziłem tego i BMS podłączyłem z tej samej strony, co był. Muszę teraz rozebrać baterię i przenieść BMS w inne miejsce. Zamówiłem taki BMS (30/90 A):
    https://a.aliexpress.com/_Evsg72o
    Czy można kupić do niego samą przedłużkę kabli do BMS? Albo jak się takie gniazdo od BMS nazywa, to kupię gniazdo i wtyczkę. Nie bardzo chce mi się rozklejać i przelutowywać kable. Znalazłem coś takiego, będzie pasować?
    https://www.ceneo.pl/158544424?srsltid=AfmBOo...B_jZmBIG-W9maGO8U-j0mMDoL2-qytwbs9-eEne-b9eNI
    I jeszcze jedna prośba, czy może ktoś zweryfikować poprawność ustawień? Nie wiem, czy powinienem coś tam ustawiać po montażu.

Jaki BMS wybrać do hulajnogi G2 Master po zalaniu i korozji baterii? Jaki BMS wybrać do hulajnogi G2 Master po zalaniu i korozji baterii? Jaki BMS wybrać do hulajnogi G2 Master po zalaniu i korozji baterii?
  • #5 21798280
    krzysiek_sw
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    >>21798164 Hallo,
    niestety, nie mam pod ręką katalogu wtyczek, dlatego nie powiem Ci, jak nazywa się wtyczka (i gniazdo) użyte w BMSie, ale nie jest to JST-XM pokazane na ceneo. Ale kable jak najbardziej się nadadzą, to są 26AWG, i połączenie jest niskoprądowe i niskonapięciowe, wiec zwykła termokurczka spokojnie to zaizoluje.
    Alternatywnie możesz wysłać zapytanie do handlarza ( albo bezpośrednio do JBD) jakie gniazdo i wtyczka jest tam użyta.

Mówisz... kupiłeś 30 A, w piku 90 A... hmm... ja to sobie wprost policzyłem — masz 2000 W, więc przy 50 V potrzebujesz 40 A, dlatego ja wziąłbym taki na 50 A ciągłej pracy. Jeżeli już wybrałeś taki na 1500 W ciągłej pracy, to musisz pamiętać, że może się trochę grzać przy pełnej mocy, ale... z drugiej strony, możliwe, że pojeździsz na tym lata, bo pełną moc rzadko wykorzystujesz.
    To w sumie żadna magia, musisz pamiętać o możliwościach komponentów, które dobierasz.

Co do ustawień — im mniej sam coś zmieniasz, tym lepiej, oczywiście, ograniczenie prądu ładowania do 50 A to przesada, Twoja ładowarka podaje pewnie jedną dziesiątą tego, ale... w sumie nie ma co zmieniać.
REKLAMA