logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LED GU10 – jak wyjąć zablokowaną żarówkę LED z aluminiowej oprawy sufitowej?

Natalia238 16 Gru 2025 18:19 420 8
REKLAMA
  • #1 21782328
    Natalia238
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim. Podczas wymiany LED-ów natrafiłam na jeden bardzo uparty. Siedzi w szklanej oprawie. Podczas demontażu wyjęłam całość z sufitu, ale żarówka siedzi w aluminiowej oprawie i nie chce się z niej ruszyć. Próbowałam podważać, kręcić - wszystko na nic. Może macie pomysły, jak sobie z tym poradzić, albo co to za aluminiowa część? Żarówka to Bellight GU10
    Zbliżenie na żarówkę LED Bellight GU10 w aluminiowej oprawie trzymaną w dłoniWidok od tyłu żarówki GU10 osadzonej w aluminiowej oprawieSzklana oprawa sufitowa z zablokowaną żarówką typu GU10 marki BellightZbliżenie na żarówkę LED Bellight GU10 osadzoną w aluminiowej oprawie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21782345
    Natalia238
    Poziom 3  
    >>21782343 Chcę wymienić sam element świetlny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21782350
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    A przypadkiem nie należy odkręcić tego wewnętrznego pierścienia od dołu? Bo nie widzę żadnej sprężynki, która by trzymała LEDa, a sam by stabilnie nie siedział. Te pozostałe lampki były takie same?
  • #5 21782356
    Natalia238
    Poziom 3  
    >>21782350 Pozostałe są takie same, ale nawet nie próbuję z nimi kombinować, dopóki nie poradzę sobie z tą. To prawda, nic nie trzyma LED-a. Sama aluminiowa ramka, z której teraz nie mogę go wydostać, miała dwie sprężynki mocujące, ale te, którymi przyczepia się całość do sufitu. Wygląda, jakby żarówkę trzeba było wykręcić, ale za Chiny nie chce się ruszyć.
  • Pomocny post
    #6 21782363
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    Jeśli jest jak piszesz to na 100% trzeba wykręcić ten pierścień i LED wypadnie od dołu. Problem zapewne leży w tym, że jest to aluminium, pewnie mocno dokręcone, i teraz ciężko to ruszyć :-). Z czasem taki aluminiowy pierścień się "zapieka", zresztą nawet przy pierwszym wkręcaniu potrafi być już ciężko.
    A tak na narginesie to nie lepiej wymienić je na nowe? Te wyglądają już mocno... rustykalnie :-)
  • Pomocny post
    #7 21782365
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2997
    Tak, wygląda na wkręcany pierścień.
    Tylko, że jak to ma kilka lat a jest to łazienka czyli miejsce o zwiększonej wilgotności to wszystko mogło ładnie skorodować na gwincie i jest już nie do ruszenia bez perswazji. A są to elementy delikatne i perswazja może być zabójcza.
    Proponowałbym wymienić całość, z oprawkami.
  • #8 21782367
    Natalia238
    Poziom 3  
    >>21782363 Rustykalnie to bardzo dobre słowo 😂. Plan był taki, żeby najpierw zażegnać kryzys oświetleniowy, a później myśleć o jakichś wymianach. Chyba nie mam wyjścia i muszę wymienić całość

Dodano po 1 [minuty]:

>>21782365 Dziękuję za pomoc! To oświetlenie w kuchni. Nie jest bezpośrednio nad blatami, ale mimo wszystko wilgoć jest spora.
  • REKLAMA
  • #9 21782383
    Natalia238
    Poziom 3  
    Postanowiłam, że wymienię całą oprawę LED-a. Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy trudności z wyjęciem żarówki LED typu GU10 marki Bellight z aluminiowej oprawy sufitowej, która jest osadzona w szklanej oprawie. Próby mechanicznego podważania i obracania żarówki nie przyniosły efektu. Dyskusja koncentruje się na możliwych metodach demontażu zablokowanej żarówki, uwzględniając specyfikę aluminiowej oprawy oraz konstrukcję żarówki LED GU10. Wskazano, że aluminiowa część może pełnić funkcję radiatora lub elementu mocującego, co utrudnia wyjęcie żarówki. Sugerowane rozwiązania obejmują delikatne podważanie z użyciem narzędzi nieuszkadzających oprawy, ewentualne zastosowanie środków ułatwiających poluzowanie (np. smarów lub środków penetrujących) oraz ostrożne obracanie żarówki zgodnie z mechanizmem mocowania typu GU10. Podkreślono konieczność zachowania ostrożności, aby nie uszkodzić ani oprawy, ani żarówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA