logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykręcić zablokowane żarówki z girlandy świetlnej LED?

M2020 07 Kwi 2025 11:18 546 8
REKLAMA
  • #1 21510245
    M2020
    Poziom 6  
    Cześć, mam problem z wykręceniem żarówki i proszę o poradę :).
    To niestety nie żart. Jakieś 2 lata temu kupiłem girlandę świetlną z wymiennymi żarówkami, którą zawiesiłem na tarasie
    https://allegro.pl/oferta/girlanda-ogrodowa-lancuch-10m-20x-zarowka-led-1w-13307239139
    Przez ten czas żarówki świeciły codziennie, a od kilku tygodni solidarnie zaczęły mrugać, z czego kilka sztuk już nie świeci. Problem w tym, że żadnej z żarówek nie mogę wykręcić, choć siły w rękach mi nie brakuje. Może ktoś ma jakiś sprawdzony patent, jak sobie z tym poradzić?
    Pewnie najłatwiej byłoby wyrzucić cały sznur do kosza i kupić nowy, ale uważam, że na tym świecie jest już tyle śmieci, że nie warto dokładać kolejnych.
  • REKLAMA
  • #2 21510255
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Odłącz od napięcia.
    Krótko utnij przewód przy samej oprawce. Nowa oprawka. 2 cm na długości przewodu, nie powinno stanowić problemu. Szkoda czasu się z tym męczyć!
  • REKLAMA
  • #4 21510268
    jotbegie
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A może są klejone. Szczególnie że są do stosowania na zewnątrz.
    Na ilustracji z ale.... nie wynika, że są wymienialne, choć z opisu są to żarówki z gwintem E27. Może są przylutowane na stałe.

Oczywiście popieram pomysł z wyjęciem wtyczki z gniazda przed rozpoczęciem grzebania w żarówkach.
  • REKLAMA
  • #5 21510286
    Adam Walko
    Poziom 35  
    jotbegie napisał:
    Może są przylutowane na stałe.

Zniszcz dla testów jedną oprawkę, nie ucinając przewodu. Lutowane nie są . Gwint E 27.
  • #6 21510357
    M2020
    Poziom 6  
    >>21510245 >>21510268 Być może nie wynika to z poprzedniego wpisu, ale samodzielnie je wkręcałem :). W zakupionym komplecie był sznur 20 żarówek w pudełkach.
  • REKLAMA
  • #7 21511131
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Nie wiadomo, jaki materiał jest dany na gwint oprawki?
    Woda i czynniki atmosferyczne doprowadziły do korozji.
    Jedną z metod jest zbicie bańki żarówki i szczypcami wykręcenie trzonka z oprawki. Okulary i rękawice!
  • #8 21511154
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 868
    WD40 na kilka dni a potem delikatnie probowac krecic ta zarowke.
  • #9 21511160
    Adam Walko
    Poziom 35  
    beatom napisał:
    WD40 na kilka dni

Zapomnij! Materiał z gwintu trzonka i z gwintu oprawki wzajemnie ze sobą przedyfudował na zasadzie korozji elektrochemicznej.
    Tam nie pozostawiono na tyle miejsca, aby mogły wniknąć jakiekolwiek penetratory.

Dodano po 2 [minuty]:

Chcąc zachować oprawkę w całości - tylko wyskubać trzonek po kawałku metodą mechaniczną.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wykręcenia zablokowanych żarówek LED z girlandy świetlnej ogrodowej o gwincie E27, które po kilku latach użytkowania uległy korozji i zaczęły mrugać lub przestały świecić. Girlanda była kupiona jako zestaw z wymiennymi żarówkami, jednak żarówki nie dają się odkręcić ręcznie. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: korozję elektrochemiczną gwintów, ewentualne klejenie lub lutowanie żarówek, choć autor potwierdza samodzielny montaż wymiennych żarówek. Proponowane rozwiązania to: odłączenie zasilania, zastosowanie preparatu WD-40 na gwinty, mechaniczne usunięcie trzonka żarówki po zbiciu bańki, ewentualne ucięcie przewodu przy oprawce i wymiana oprawki. Ze względu na korozję i brak miejsca na penetrację preparatów, często konieczne jest mechaniczne wydłubywanie trzonka żarówki z oprawki. Zaleca się ostrożność, stosowanie rękawic i okularów ochronnych podczas demontażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA