logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Switch sieciowy zawiesza się co kilka godzin - jak rozwiązać problem?

b0dzi0 23 Gru 2005 10:24 1805 15
  • #1 2108741
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    co zrobić gdy wiesza się switch :?: wymieniałem go na nowy i nadal to samo (co pare godzin zamiast zielonych migających lampeczek zaczynają śiwecić czerwone), musze odpiąć zasilacz i na nowo wpiąć i znowu chodzi dobrze. Dodam że "za" switchem jest AP, więc gdy nie mam dostępu na AP wiem że switch się zawiesił. Moze jest jakieś urządzenie które sprawdza "pingi" i wrazie braku odpowiedzi odcina napięci i ponownie je włącza :?:
  • #2 2108751
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    A może zasilanie sprawdzić?Jeśli używasz tego samego zasilacza to jest pierwszy podejrzany.Jeśli zasilacz wymieniłeś razem ze switchem to może coś z sieci 230V idzie?Np. przepięcia czy krótkie przerwy.Lepiej usuwać przyczynę niż naprawiać skutek.
  • #3 2108794
    b0dzi0
    Poziom 18  
    zasilacz zmieniłem ze switchem, z napięciem coś nie tak ? nie wydaje mi się, bo AP pracuje bez zakłóceń, a zasilanie do tych urządzeń mam na oddzielnej linii, przed którą stoi bezpiecznik :/
  • #4 2108813
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Jakaś przyczyna musi być ,na taki sam model zamieniłeś switcha?Może tu jest problem.Czy są podłączone do niego kable LAN które wychodzą na zewnątrz budynku?
  • #5 2108818
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Pi-Vo napisał:
    Jakaś przyczyna musi być ,na taki sam model zamieniłeś switcha?Może tu jest problem.Czy są podłączone do niego kable LAN które wychodzą na zewnątrz budynku?

Model switcha zmieniony, a kable rzeczywiście wychodzą poza budynek, dokłądnie to jeden wychodzi a drugi idzie do AP i antena na dach... Rzeczywiście to może być przyczyna :| tylko jak to "naprawić" :?: kupić filtr przeciwprzepięciowy :?: tylko jaki :?:
  • #6 2108970
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A co oznacza to że się świecą diody led na czerwono?
  • #7 2108980
    b0dzi0
    Poziom 18  
    normalnie to się świecą na zielono jeśli kabel jest wpięty i komputer z drugiej strony jest włączony, a jeśli switch sie zawiesi to zielone lampki przestają mrygać (świecą się ciągle) a pozostałe (te które do tej pory nie świeciły się wcale - nie są do tych portów podpęte kable) zaczynają świecić na kolor czerwony, poprostu inny kolorek diody
  • #8 2109187
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    nie masz kabli przewieszonych gdzieś na zewnątrz budynku? Może robią się jakies przepęcia?
  • #9 2109964
    b0dzi0
    Poziom 18  
    b0dzi0 napisał:
    Pi-Vo napisał:

Model switcha zmieniony, a kable rzeczywiście wychodzą poza budynek, dokłądnie to jeden wychodzi a drugi idzie do AP i antena na dach... Rzeczywiście to może być przyczyna :| tylko jak to "naprawić" :?: kupić filtr przeciwprzepięciowy :?: tylko jaki :?:

wychodzą, ale wcześniej też "wychodziły", problem pojawił się dopiero tydzień temu
  • #10 2136490
    Dark Archon
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A może ktoś próbuje zawiesić twojego swicza poprzez zapełnienie tablicy rutingu. Może to zrobić generując fałszywe ARP-y. Przyczyną też może być niewłaściwie działające inne urzączenie sieciowe.
  • #11 2137157
    ger56
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    sprobuj z D-Linkiem 5 portowy kosztuje w proline 70zl i chodzi ok
  • #12 2140463
    gegu
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    spróbuj z mocniejszym zasilaczem do switcha. troszkę wyższe napięcie i bardziej wydajny prądowo.
  • #13 2141145
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    D-Linki są do bani. Ja bym pokombinował z użytkownikami w Twojej sieci. Mialem sam taki przypadek gdy po kilku minutach od włączenia jednego z użytkowników mojej sieci do switcha switch wymagał restartu. musiałem namierzyć najpierw który to klient i zrobic mu porządek z komputerem. Od tamtej pory jest wszystko ok.
    Pozdrawiam
  • #14 2144800
    b0dzi0
    Poziom 18  
    Problem jest w tym że do switcha podpięte są 3 kabelki: 1 idzie do drugiego switcha, 2 idzie do kolesia który wiecznie jest offline wiec on odpada, a 3 idzie do AP, wiec nie mam zbytnio kogo blokować bo z każdej strony albo swith 2 oblo AP ucina już te "pasmo"
  • #15 2144850
    Yuppi
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Problem nie leży raczej po stronie urządzeń. Jeżeli masz wolny switch podłącz go pomiędzy AP a wieszającego się switcha. Inna możliwość to podepnij komputer z Etherealem i przeanalizuj co się dzieje w sieci.
  • #16 2145285
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    a gdzie ten switch stoi? Nie jest mu za zimno lub wilgotno?

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że switch sieciowy zawiesza się co kilka godzin, co objawia się zmianą koloru diod LED z zielonych migających na czerwone świecące ciągle. Restart urządzenia poprzez odłączenie i ponowne podłączenie zasilania przywraca jego działanie. Wymieniono switch i zasilacz, jednak problem pozostał. Podejrzewane są przepięcia lub zakłócenia na kablach LAN wychodzących na zewnątrz budynku, które mogą powodować uszkodzenia lub zawieszanie się switcha. Sugerowano zastosowanie filtrów przeciwprzepięciowych lub mocniejszego zasilacza o wyższym napięciu i wydajności prądowej. Możliwe jest także, że problem powoduje przeciążenie tablicy routingu przez fałszywe ARP-y lub wadliwe działanie innych urządzeń sieciowych. Zalecane jest monitorowanie ruchu sieciowego za pomocą narzędzi takich jak Ethereal (obecnie Wireshark) oraz sprawdzenie warunków środowiskowych (temperatura, wilgotność) w miejscu instalacji switcha. Wskazano również na konieczność analizy użytkowników sieci i ewentualne wykluczenie problematycznych klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA