logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Digitus DN-6002C - Zawieszanie się switcha 24 portowego.

kpodstawa 04 Paź 2012 16:45 1551 3
  • #1 11376838
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    W pracy próbuję włączyć do eksploatacji leżakowany 24 portowy switch Digitus DN-6002C, ale zawiesza się podczas pracy. Objaw jest taki, że zaświecają się trwale wszystkie diody "Link" i "100Mbps", a Windows komunikuje odłączenie kabla sieciowego. Trzeba wtedy wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie. Raz takie zawieszenie ustąpiło samoistnie. Awarie następowały głównie podczas intensywnego ruchu poza sieć zakładową. Wszystko na różnych portach. Przy nieaktywnych komputerach switch nie zawiesza się.

Przeszukałem Internet, w tym Elektrodę. Dostałem głównie oferty handlowe, jedną dość ubogą dokumentację producenta i trochę dyskusji o konfiguracji lub awariach routerów Digitusa. Może byłem za mało wytrwały, ale kolejne strony z porównaniami cen były coraz bardziej męczące.

Otworzyłem obudowę i obejrzałem zasilacz oraz płytę główną. Wszystko jest lekko zakurzone, nie ma spuchniętych kondensatorów lub innych podejrzanych objawów. Chipset to RTL8326. Przy portach RJ45 jest sześć układów Magtek MT8761, a dalej trzy układy zasłonięte radiatorami. Nie grzebałem w zasilaczu, bo jest ciasny i nie chcę czegoś zewrzeć bez znajomości schematu.

Podczas zawieszenia sprawdziłem ciepłotę wymienionych wyżej układów - wszystkie są lekko ciepłe, także podczas normalnej pracy. Ponadto zmierzyłem napięcie zasilania - wynosi 3.36V, także podczas normalnej pracy.

Pytanie główne: Czy jest szansa na naprawienie tego switcha bez oddania go do specjalistycznego serwisu? Jeżeli tak, to co mógłbym zrobić? Ja niewiele znam się na zaawansowanej elektronice cyfrowej, ale nie migam się od pracy. Mniej głupi czuję się w zasilaczach, a narzędzia mam tylko podstawowe. Dla pełnego obrazu dodam, że mój pracodawca jest budżetowy, więc każdy domyśli się reszty.

Krzysztof Podstawa
  • #2 11377612
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Może to głupi pomysł, ale skoro masz pojęcie o elektronice (zapomnijmy o tej Wielkiej), to może potrafisz zrobić watchdoga, który po wykryciu w/w stanu z ledami wykona reset urządzenia. Na mój gust to nie będą wielkie pieniądze.
    Najlepszego :)
  • #3 11377613
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Na pierwszy ogień mogą iść do wymiany kondensatory elektrolityczne w zasilaczu, aczkolwiek nie jest to panaceum na usunięcie usterki.
  • #4 11379072
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Pomysł z psem ogrodnika nie jest zły, a jest wykonalny. Naprzeciw stoją tzw. uwarunkowania obiektywne. Dostęp do niektórych Bardzo Ważnych Programów Sieciowych docelowo powinien być jak najbardziej niezawodny, ponieważ przerwanie komunikacji w zalogowanej sesji... użytkownicy to w większości humaniści... i już wiadomo, o co chodzi. Czasu szkoda na majsterkowanie - bardziej opłaca mi się wesprzeć budżetowca "pożyczką" jakiegoś 8 portowego TP-Linka za 37 zł., chociaż nie powinno się pracodawców tak demoralizować.

Ale wczoraj coś się pokazało, podczas męczenia switcha. Ponownie zawieszenie ustąpiło samoistnie, kiedy przypadkiem dotknąłem na płycie głównej cewki, która jest obok złącza zasilania. To jest niewielki toroid z dwoma symetrycznymi uzwojeniami. Zgodnie z radą CHACA pójdę w kierunku sprawdzenia zasilania i niektórych połączeń lutowanych lub w końcu wywalę pudło na złom.

Krzysztof Podstawa

Uzupełnienie

Jest dzisiaj wtorek 16 października 2012 roku. Wtedy tylko docisnąłem cewkę do płyty, a od prawie tygodnia switch jest włączony w segment sieci bez przerwy w zasilaniu i jak dotąd działa, chociaż przy małym ruchu. Jeżeli jednak znowu się zawiesi, to zrobię remoncik ostatniej szansy, a potem już tylko złom. Dziękuję uczestnikom za rady. K.P.
REKLAMA