logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Switch wiesza się co kilka godzin w sieci 60 komputerów - co może być przyczyną?

Romski 22 Lip 2006 21:53 5457 8
REKLAMA
  • #1 2842972
    Romski
    Poziom 2  
    Witam.
    Tytułem wstępu:
    Tak sie składa że w ramach wakacyjnych doświadczeń postanowiłem zająć sie małą siecią (60 kompów) podczas urlopu właścicela. Ponieważ jestem leniwy z zasady, szoku byłem gdy okazało sie ze średnio co parę godzin muszę biegać w miejsca różne i dziwne robiąc restart wieszających sie switchów. Czy ktoś może mi wyjaśnić co powoduje że tak proste urządzenie sie wiesza?! Bo juz sam nie wiem co mam robić a cierpliwość userow tez pewnie ma jakieś granice...
    Jakieś pomysły?
    Ktokolwiek?
  • REKLAMA
  • #2 2843042
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Powody zazwyczaj są 2:
    - kiepskie zasilacze
    - przegrzewanie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2846896
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Ja bym postawił też na przegrzewanie sie -- przy obecnych temperaturach sam mam problemy z niektórymi urządzeniami
  • #5 2847542
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    przegrzewanie może i też, ale ja obstawiam jakość zasilania ....

przy obecnych upałach napięcie zasilające zamiast 230V spada czasem nawet do 190V. niektóre urządzenia są na to czułe ( szczególnie UPS-y:D:D )

Jeżeli wszystkie switche są tej samej firmy to może ten typ tak ma ?
  • #6 2848597
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Swicze do du..py. Porządne nie wieszają się.
  • REKLAMA
  • #8 2850625
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Może to temperatura ale to można stwierdzić widząc w jakim pomieszczeniu są ,bo jak na poddaszu to bardzo możliwe , trzeba odwiedzić każdego klienta i zapytać czy wszystko działa bo jedna karta sieciowa może blokować całe urządzenie .
    Jeśli sieci są rozległe to możliwe że brak uziemienia niektórych komputerów może powodować takie usterki .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 2855945
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Roznice potencjalow silne od hostow, zle polozone zasilanie stacji, zastosowac netprotectory, lub wlasciwie zasilic i oczywiscie zerowac kompy, i oczywiscie samo zasilanie switcha tez podejzewam wadliwe, konkretnej diagnozy od zaraz ni ema , trzeba poszukac metoda prob i bledow, a siec powinna byc i tak polozona zgodnie z odpowiednimi zasadami.

Podsumowanie tematu

✨ W sieci około 60 komputerów występuje problem z częstym zawieszaniem się switchy, co wymaga ich regularnego restartu. Główne przyczyny wskazane w dyskusji to niewłaściwe zasilanie (wahania napięcia, zwłaszcza podczas upałów, spadki napięcia do około 190V zamiast 230V), przegrzewanie urządzeń oraz niska jakość zasilaczy. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z uziemieniem komputerów, różnice potencjałów między hostami oraz wadliwe lub źle położone zasilanie stacji roboczych. Wskazano, że niektóre modele switchy, np. firmy Planet, również mogą się zawieszać, co sugeruje, że problem może być związany z konkretnym typem urządzenia. Zalecane jest sprawdzenie warunków temperaturowych pomieszczenia, poprawne uziemienie, zastosowanie zabezpieczeń typu netprotectory oraz diagnostyka metodą prób i błędów. Wskazano również, że porządne switche nie powinny się zawieszać, co podkreśla znaczenie jakości sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA