logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ocena schematu sterownika zgrzewarki punktowej z 555 i CD4013 – sugestie zmian

konradkarnisz 16 Gru 2025 23:05 636 20
REKLAMA
  • #1 21782618
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam, właśnie sobie rysuję sterownik, bo mam zamiar zrobić zgrzewarkę punktową głównie do drutów. Narysowałem taki schemat w kicadzie, i tu prośba o ocenę i ewentualne sugestie czy poprawki. W skrócie: jest tam trafo pomocnicze 6v i prosty trigger mechanizmu, kiedy amplituda wynosi zero, to przekaźnik załącza się na czas określony układem 555. Jest tam jeszcze CD4013, który generuje pojedynczy impuls do 555. Koncepcja była taka: proste, wygodne i poprawnie zrobione. Pozdrawiam Schemat sterownika zgrzewarki punktowej w programie KiCad z układami 555 i CD4013
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21782666
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 699
    konradkarnisz napisał:
    kiedy amplituda wynosi zero, to przekaźnik załącza się na czas określony układem 555

Oczywiście zakładasz że przekaźnikowi nie potrzeba czasu reakcji mechanicznej, i styki znajdą się na miejscu właśnie wtedy gdy cewka dostanie napięcie zasilania z Twojego sterownika.
  • #3 21782670
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    właśnie z tym kłopot. Trzeba by było użyć opto typu MOC3063 i jakiegoś triaka mocy.

Dodano po 38 [sekundy]:

A poza tym schemat poprawny?

Dodano po 1 [minuty]:

Zwykły przekaźnik ma czas załączania rzędu milisekund, co go dyskwalifikuje z tego zadania.
  • #5 21782677
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Teraz widzę, to miał być kondensator między masę a 5V cd4013, żeby układ działał stabilnie. Umieściłem potem 555 i źle połączyłem 🙃

Dodano po 5 [minuty]:

Czas przełączania przekaźnika mechanicznego to już kilkanaście milisekund, robiąc układ detekcji zera bezcelowym. W tym celu trzeba użyć SSR albo kombinować z triakami, czego mi się nie chce robić. Kupię zwykły SSR DC-AC na allegro, koszt ok. 30zł i mam co potrzeba.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21782686
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 65
    konradkarnisz napisał:
    Witam, właśnie sobie rysuję sterownik, bo mam zamiar zrobić zgrzewarkę punktową głównie do drutów. Narysowałem taki schemat w kicadzie, i tu prośba o ocenę i ewentualne sugestie czy poprawki. W skrócie: jest tam trafo pomocnicze 6v i prosty trigger mechanizmu, kiedy amplituda wynosi zero, to przekaźnik załącza się na czas określony układem 555. Jest tam jeszcze CD4013, który generuje pojedynczy impuls do 555. Koncepcja była taka: proste, wygodne i poprawnie zrobione. Pozdrawiam Schemat sterownika zgrzewarki punktowej w programie KiCad z układami 555 i CD4013

Tam jest trochę więcej błędów;
    -w obwodzie bazy tranzystora Q1 winien być umieszczony rezystor ograniczający prąd bazy, inaczej spalisz tranzystor. Policz jaki prąd tam popłynie, a jaki jest potrzebny aby całkowicie otworzyć tranzystor do stanu saturacji. Wtedy tranzystor pracuje jako switch i nie grzeje się.
    - sterowany tym tranzystorem przekaźnik (K1), nie załączy się nigdy bo nie ma zamknięcia obwodu do GND. Tranzystor NPN winien być umieszczony od strony niskiej zasilania, to znaczy cewka przekaźnika być w obwodzie kolektora tranzystora (do +), a emiter do GND
    - dioda przy przekaźniku winna być włączona odwrotnie, czyli zaporowo do polaryzacji tego obwodu.
    Odszukaj jakie jest jej zadanie.
    Nie bardzo mam ochotę analizować resztę diagramu……
    Z pewnością jest o wiele więcej błędów!
  • #7 21782716
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    No tak, teraz widzę... Ostatecznie użyję SSR, więc cały układ po 555 będzie zmieniony. Jak wrócę do domu to poprawię. Jeszcze jest tam jak już Kolega wcześniej wspomniał zwarta linia zasilania do masy.

Dodano po 2 [minuty]:

Co do tranzystora NPN to też jest tam moje niedopatrzenie. Na szybko połączyłem zamiast kolektor z masą to z linią zasilania.

Dodano po 5 [minuty]:

I jeszcze rezystor baza emiter ze 100k.
  • Pomocny post
    #8 21782757
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6025
    A transoptor co robi? przecież zasilony napięciem z kondensatora będzie cały czas załaczony
  • #9 21782782
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    A w którym miejscu jest ten kondensator? On tylko zasila logikę. Transoptor jest zasilany bezpośrednio z mostka.

Dodano po 26 [minuty]:

>>21782757
    Czyli zrobić drugi oddzielny mostek?

Dodano po 2 [minuty]:

Albo diodę dam zaporowo I będzie ok.

Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:

Schemat elektroniczny z mostkiem prostowniczym, NE555 i zasilaczem 5V

Tak wygląda odświeżony schemat.
  • Pomocny post
    #10 21783061
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 638
    Witam
    konradkarnisz napisał:
    Tak wygląda odświeżony schemat.

Sprawdź co robi C3. A pin 2 raczej nie powinien "wisieć" w powietrzu, bo mogą wystąpić różne zakłócenia i...
    PozdrawiaM.
  • #11 21783079
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Słyszałem że wstawienie małego ceramika między plus a minus powoduje stabilniejszą pracę układu. Też mnie zastanawia, dlaczego ten pin powinien wisieć na potencjometrze. Z drugiej strony jak wpiszesz w google 555 timer, to prawie wszędzie ten pin wisi.

Dodano po 2 [minuty]:

Pisałem o pinie potencjometru. Pin 2 na 555 jest przecież aktywowany stanem niskim i dodatkowo jest rezystor do uniknięcia zakłóceń.

Dodano po 3 [minuty]:

Domyślam się, że Kolega mówił o cd4013. Ten układ wyrzuciłem i zostałem przy samym 555 (patrz odświeżony schemat). Moim zdaniem on wystarczy. SSR ma wbudowany zero cross, więc byłby ten układ zbędny.

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Jeszcze proszę Kolegów o ocenę, bo zamierzam robić PCB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21783328
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21783345
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Faktycznie, ja nie jestem taki spostrzegawczy 🙂 wyrzucić go czy wstawić między linie zasilania a masę? Reszta układu dobra, czy jakieś zalecenia/poprawki?
  • #14 21783479
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6025
    konradkarnisz napisał:
    A w którym miejscu jest ten kondensator? On tylko zasila logikę. Transoptor jest zasilany bezpośrednio z mostka.
    Są/były połączone równolegle. Można dodać diodę, ale detektor zera można zrobić na tranzystorze i trzech rezystorach
  • #15 21783480
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    >>21783479
    Jeżeli jest w SSR detektor zera to po co drugi robić? Dlatego wyrzuciłem go.

Dodano po 50 [sekundy]:

Z resztą problemów żadnych nie ma? 555 podłączony poprawnie?
  • Pomocny post
    #16 21783578
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Było już nie raz omawiane, zgrzewarki powinny załączać się w szczycie sinusoidy nie w zerze.
  • REKLAMA
  • #17 21783686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21783975
    ADB-6
    Poziom 34  
    Dorzuciłbym do uwag wartość rezystora szeregowego z foot switch. 10k przy długim przewodzie to trochę dużo - furtka dla zakłóceń i niekontrolowanego wyzwalania układu. Może jakiś kondensator między wejściem a masą, albo filtr typu "T"?
  • #19 21783989
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    To w takim razie można dać rezystor 4.7k, bo to i tak konstrukcja amatorska będzie dosyć rzadko używana.
  • #20 21783996
    ADB-6
    Poziom 34  
    W filtrze "T" dzielisz swoją rezystancję na pół i w połowie rezystancji dajesz kondensator (w Twoim układzie) do masy.
    Dwa szeregowo połączone rezystory np. 4,7kΩ, a z miejsca ich połączenia kondensator do masy.
  • #21 21785778
    konradkarnisz
    Poziom 8  
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny i sugestii zmian w schemacie sterownika zgrzewarki punktowej opartego na układach 555 i CD4013. Głównym problemem jest zastosowanie zwykłego przekaźnika mechanicznego, który ze względu na czas reakcji (kilkanaście milisekund) jest nieodpowiedni do detekcji zera napięcia sieci 50 Hz (okres 20 ms). Zalecane jest użycie przekaźnika półprzewodnikowego (SSR) z wbudowanym detektorem zera lub zastosowanie triaka z optotriakiem (np. MOC3063) do sterowania mocą. W schemacie wykryto błędy, takie jak brak rezystora ograniczającego prąd bazy tranzystora NPN, nieprawidłowe podłączenie tranzystora (kolektor i emiter), odwrotna polaryzacja diody zabezpieczającej przy cewce przekaźnika oraz błędne połączenia masy i zasilania. Zalecane jest poprawne umieszczenie kondensatora ceramicznego między linią zasilania a masą dla stabilizacji układu. Wskazano również na konieczność odpowiedniego filtrowania sygnału z foot switcha, proponując rezystory i kondensatory w układzie filtra typu "T" dla eliminacji zakłóceń. Ostatecznie autor zdecydował się na rezygnację z CD4013 i pozostanie przy samym 555 oraz zastosowanie SSR z detekcją zera, co upraszcza układ. Podkreślono, że zgrzewarka powinna załączać się w szczycie sinusoidy, a nie w zerze, co wymaga odpowiedniego sterowania triakiem. Po wprowadzeniu poprawek autor planuje wykonanie PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA