konradkarnisz napisał: Witam, właśnie sobie rysuję sterownik, bo mam zamiar zrobić zgrzewarkę punktową głównie do drutów. Narysowałem taki schemat w kicadzie, i tu prośba o ocenę i ewentualne sugestie czy poprawki. W skrócie: jest tam trafo pomocnicze 6v i prosty trigger mechanizmu, kiedy amplituda wynosi zero, to przekaźnik załącza się na czas określony układem 555. Jest tam jeszcze CD4013, który generuje pojedynczy impuls do 555. Koncepcja była taka: proste, wygodne i poprawnie zrobione. Pozdrawiam

Tam jest trochę więcej błędów;
-w obwodzie bazy tranzystora Q1 winien być umieszczony rezystor ograniczający prąd bazy, inaczej spalisz tranzystor. Policz jaki prąd tam popłynie, a jaki jest potrzebny aby całkowicie otworzyć tranzystor do stanu saturacji. Wtedy tranzystor pracuje jako switch i nie grzeje się.
- sterowany tym tranzystorem przekaźnik (K1), nie załączy się nigdy bo nie ma zamknięcia obwodu do GND. Tranzystor NPN winien być umieszczony od strony niskiej zasilania, to znaczy cewka przekaźnika być w obwodzie kolektora tranzystora (do +), a emiter do GND
- dioda przy przekaźniku winna być włączona odwrotnie, czyli zaporowo do polaryzacji tego obwodu.
Odszukaj jakie jest jej zadanie.
Nie bardzo mam ochotę analizować resztę diagramu……
Z pewnością jest o wiele więcej błędów!