logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer VSX-832 + Wilson SUB-9 – subwoofer gra bardzo cicho mimo maksymalnej głośności

0sluzbowy0 17 Gru 2025 13:36 297 12
REKLAMA
  • #1 21782961
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Cześć,

Problem z subwooferem, gra bardzo cicho. Kolumny schodzą dość nisko i podłączając subwoofer właściwie nic się nie zmienia. Gdyby nie drgania samej membrany, to nie wiedziałbym, że działa. Gdy ustawia się automatycznie MCACC, to słychać szum, ale też jakoś tak cicho.
    Głośność na full, na amplitunerze podkręcanie dB i niewiele to daje.

Pioneer VSX-832
    Kolumny Quadral Quintas 6500
    Wilson Sub-9

(Podłączyłem inny sub pasywny 100 W, zew. wzmacniacz i też prawie w ogóle nie słychać). Gdzie z starym dedykowanym amplitunerem działa naprawdę spoko.
  • REKLAMA
  • #2 21784444
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Nie mam KD, lecz gdzieś mi przewinął Pionner... dla ustawienia 5.1 ponownie możesz poustawiać jak chcesz, również za pomocą MCACC, lecz uprzednio przełącz bas (subwoofer) w amplitunerze "double bass" czy inaczej nazwane ustrojstwo (LFE+MAIN), na tylko LFE.
    Tylko zastanawiające jest, że ręczne podbicia za bardzo Tobie nie pomogły... hmmm...
    Jedynie to mi przychodzi do głowy.
  • #3 21786604
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Pozostaje pytanie jak go podłączasz i czym. Sub nawet na połowie swojej gałki volume po dotknięciu bolca RCA powinien buczeć i to konkretnie. Jak tego nie robi, to jest uszkodzona elektronika albo kabel lub wejście.
  • REKLAMA
  • #4 21787819
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Z pre-out przez na 2x RCA. Dotykając RCA buczy, ale grać nie gra (bardzo cicho). MCACC ustawia wszystkie kolumny na large. W instrukcji suba jest też, że można podłączyć go przewodami głośnikowymi lewy-prawy z amplitunera... ale czy to coś zmieni?
  • #5 21787840
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Jak buczy przy dotykaniu, to powinien grać poprawnie. Może masz podfajczony rezystor na wyjściu preouta suba, bo skoro coś gra, tzn że sygnał idzie, tym bardziej jeśli przestawiłeś te opcje o których pisał poprzednik. Tylko że nie na samo LFE, tylko właśnie (LFE+MAIN) bo wtedy z pełnozakresowych frontów zacznie podawać też na suba. Przy samym lfe gra zazwyczaj tylko w określonych efektach, a nie cały czas. Oczywiście nie ma to znaczenia gdy robimy test poziomu, tam sub burczy zawsze.
  • #6 21788108
    rach_UMK
    Poziom 32  
    0sluzbowy0 napisał:
    Z pre-out przez na 2x RCA.

Co? To jest wyjście z przedwzmacniacza, więc w ogóle ręczne ustawienia, ani automatyczne w amplitunerze nie zadziałają!
    Należy podłączyć pod SUB OUT.

PRE OUT, to tylko ustawienia w subwooferze, ale nie pasuje, że jest cicho. Chyba że jest coś uszkodzone, albo spora różnica w skuteczności pomiędzy kolumnami a subem,

0sluzbowy0 napisał:
    W instrukcji suba jest też, że można podłączyć go przewodami głośnikowymi lewy-prawy z amplitunera...

To najlepszy sposób dla systemów stereo, ponoć.
    Wówczas w amplitunerze wyłączyć wyjście subwoofera, wstępne ustawienia na "ucho" tylko na subie.
    Automatyczny pomiar bez suba tez jest oczywiście możliwy, zrobi Ci korekcję pomieszczenia.

Elektromonterek napisał:
    Tylko że nie na samo LFE, tylko właśnie (LFE+MAIN) bo wtedy z pełnozakresowych frontów zacznie podawać też na suba.

Sypało mi się przy automatycznej korekcji, u znajomego tak było. A gdy ma się porządne wydajne (skuteczne) kolumny, to w stereo sub praktycznie ledwo co zaznacza pracę. Tylko też może być wynikiem, że sub był podłączony do PRE OUT?

Zaczynam, po prostu nie rozumieć jakie zabiegi były robione i autor nie odpowiada na proponowane rozwiązania problemu. Coś pewnie podziałał, lecz informacji zwrotnej nie daje.
  • #7 21788147
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Nie mam czegoś takiego jak sub out. Przynajmniej nie widzę. Podłączyłem tak, jak na zdjęciu. Zależy mi na 5.1, nie na stereo, bo głównie do filmów. Przyznam, że te kolumny mają naprawdę dobry bas same w sobie, ale chciałem usłyszeć suba. Po południu wrzucę zdjęcie z ustawień w menu amplitunera. Czy może być jednocześnie podłączony przez RCA i głośnikowo z frontów?
    Załączniki:
    • Pioneer VSX-832 + Wilson SUB-9 – subwoofer gra bardzo cicho mimo maksymalnej głośności IMG_20251223_085951.jpg (253.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21788151
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Przy starym kinie Pioneer dcs-580 też było MCACC i tam, gdy się samo kalibrowało, to subwoofer, chociaż 2 razy mniejszy, to aż dudniło. Teraz w tym zestawie podczas kalibracji słychać, bo słuchać, ale tak cichutko. Pokrętło głośności niewiele zmienia.
  • REKLAMA
  • #9 21788261
    rach_UMK
    Poziom 32  
    0sluzbowy0 napisał:
    Nie mam czegoś takiego jak sub out.

SUB OUT = SUBWOOFER PRE OUT
    Tez są modele że mają również "PRE OUT" głownie w celu podłączenia końcówki mocy.
  • #10 21788773
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Menu HDMI z ustawieniami wyjścia audio i funkcjami CEC na ekranie telewizoraMenu ustawień audio z opcją wyboru kanału mono w trybie Dual MonoMenu poziomu kanałów systemu audio z wizualizacją układu głośnikówEkran ustawień audio amplitunera z konfiguracją głośników i crossover 80HzEkran konfiguracji systemu dźwięku przestrzennego 5.1 z wizualizacją rozmieszczenia głośników
  • REKLAMA
  • #11 21792155
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Przy starym kinie Pioneer dcs-580 też było MCACC i tam, gdy się samo kalibrowało, to subwoofer, chociaż 2 razy mniejszy, to aż dudniło. Teraz w tym zestawie podczas kalibracji słychać, bo słuchać, ale tak cichutko. Pokrętło głośności niewiele zmienia.
  • #12 21792232
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Podłącz się słuchawkami pod pre-out suba. Przy takich podbiciach powinno tam konkretnie łupać. Jak sub po dotknięciu końcówki kabla buczy to sub jest ok. Podłącz dla testu tylko 1 RCA.
  • #13 21794186
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Udało się naprawić. Bardzo przypadkowo. Ogólnie amplituner normalnie pracował, wszystkie kolumny grały itd. "Naście" razy wyciągałem wtyczkę i NIC. Próbowałem wszystkich waszych porad i też nic. Nagle pomyślałem, skoro jest tam takie menu, to i musi być "jakiś tam system", więc i musi być reset. Przytrzymałem dłużej on/off i ten "system" się zresetował. Od tej pory sub gra aż miło. Ustawiam na połowę mocy, bo zbyt mocno uderza 😅. Dziękuję wszystkim za pomoc i porady.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy subwoofera Wilson SUB-9 podłączonego do amplitunera Pioneer VSX-832, który gra bardzo cicho mimo maksymalnej głośności i podbicia dB na amplitunerze. Kolumny Quadral Quintas 6500 mają mocny bas, a subwoofer jest praktycznie niesłyszalny, choć membrana drga. Subwoofer jest podłączony kablem RCA do wyjścia pre-out amplitunera. Podczas kalibracji MCACC sub gra cicho, a ustawienia automatyczne i ręczne nie poprawiają głośności. W dyskusji zwrócono uwagę, że wyjście pre-out to sygnał liniowy, a do subwoofera powinno się używać wyjścia subwoofer pre-out (SUB OUT), którego w modelu VSX-832 użytkownik nie widzi. Sugerowano zmianę ustawienia basu w amplitunerze z LFE+MAIN na samo LFE lub odwrotnie, oraz sprawdzenie połączeń i kabli. Dotknięcie końcówki kabla RCA powoduje buczenie, co wskazuje na obecność sygnału. Podłączanie subwoofera głośnikowo z frontów jest możliwe, ale nie jest standardowym rozwiązaniem dla tego amplitunera. Wskazano, że przy bardzo skutecznych kolumnach subwoofer może być słabo słyszalny, a automatyczna kalibracja MCACC może nie optymalnie ustawić poziomu subwoofera. Zalecane jest testowanie sygnału na wejściu subwoofera oraz ewentualne ręczne ustawienia na samym subwooferze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA