logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletami zewnętrznymi Tuya v3 przez wifi – jak podłączyć do włącznika monostabilnego?

Foster20 17 Gru 2025 17:34 423 1
REKLAMA
  • #1 21783143
    Foster20
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, posiadam rolety zewnętrzne i chcę otwierać je za pomocą sterownika WiFi Tuya V3.

Posiadam włącznik monostabilny:
    Zbliżenie na instalację elektryczną z przewodami i gniazdem w ścianie
    Sterownik Wi-Fi QS-WIFI-EC02 z widocznymi oznaczeniami zacisków i danych technicznych

Na obrazku, czarny to góra, brązowy dół, szary to faza. Podłączyłem bez włącznika ale chce z włącznikiem czy mam robić mostek fazy do gniazda a później do modułu czarny i brązowy? Będzie dawać tylko impuls?

Pozdrawiam i dziękuję 🙂
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21784400
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3602
    Odpinasz w ogóle od przewodów do rolety przełącznik klawiszowy.
    Do modułu Wifi doprowadzasz zasilanie sieciowe (dwa prawe zaciski, L i N zgodnie z opisem). Kierunkowe silnika (te odpięte od klawiszowego) wpinasz w dwa środkowe zaciski modułu WiFi (kierunki suwu rolety zgodne ze strzałkami), N sieci pozostawiasz podpięty do napedu rolety. Przewód L sieci do przycisku ściennego zostawiasz tam, gdzie w nim był, "wyjścia" kierunkowe z przycisku ściennego do dwóch lewych zacisków modułu WiFi, kolejnośc przewodów zgodnie ze strzałkami na module WiFi.
    Tak łopatologicznie - moduł WiFi przejmuje calkowicie sterowanie rolety, rozkazy z przycisku ściennego od tej pory przechodzą "przez" moduł WiFi (taka kombinacja niezbędna, aby wyeliminowac sytuację, gdy ktoś naciśnie przycisk ścienny a ktoś inny każe telefonem jechać rolecie w przeciwną stronę).
    Co do rodzaju sygnału - różnie, każde urządzenie w Tuyi ma swój gotowy profil i od niego zależy, co można ustawić. Moze tam być opcja impulsowa czyli roleta jedzie jak trzymasz, może być opcja z podtrzymaniem czyli roleta jedzie do krańcówki - wypróbujesz, zobaczysz.
REKLAMA