logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gorenje MEKIS610I, moduł ECOOK7G – zwarcie IGBT H30PR5, diagnostyka i kody błędów

tomek.luz 17 Gru 2025 19:09 210 1
REKLAMA
  • #1 21783216
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Cześć.

Zwracam się z prośbą o pomoc w dalszej diagnostyce modułu mocy (zasilania) kuchenki indukcyjnej Gorenje MEKIS610I.
    Oznaczenie modułu: ECOOK7G.

Objaw usterki: przy próbie uruchomienia kuchenki natychmiast wybija zabezpieczenie B20 zasilające obwód indukcji.

Po rozebraniu urządzenia (piekarnik sprawdzony — działa poprawnie) stwierdziłem zwarcie jednego tranzystora IGBT H30PR5. Z informacji dostępnych w sieci wynika, że jest on odpowiednikiem 30N135R5.

Sprawdziłem pozostałe elementy w torze mocy:
    – mostki prostownicze
    – diody
    – rezystory (w szczególności w okolicy uszkodzonego tranzystora)

Poza samym tranzystorem nie stwierdziłem zwarć ani ewidentnych uszkodzeń.

I tu moje pytanie: czy istnieje realna szansa, że uszkodzony jest tylko ten jeden tranzystor?
    Czy IGBT mógł ulec uszkodzeniu „sam z siebie”, bez pociągnięcia za sobą drivera lub innych elementów?

Z doświadczenia (naprawiałem wcześniej kilka płyt indukcyjnych) zwykle w takich przypadkach uszkodzeniu ulegał nie tylko tranzystor, ale również mostek, rezystory bramkowe lub układ sterujący. Tutaj całość wygląda podejrzanie „zbyt dobrze”.

Dodatkowo mam wątpliwości co do driverów IGBT: na płycie znajdują się cztery identyczne tranzystory oraz cztery 5-pinowe układy SMD z oznaczeniem 100TA, do których podłączone są rezystory bramkowe 27 Ω.
    Czy ktoś wie, czym dokładnie są te układy i czy typowo ulegają uszkodzeniu razem z IGBT?

Po wylutowaniu uszkodzonego tranzystora uruchomiłem moduł przez szeregową żarówkę — płyta startuje, pojawiają się jednak różne kody na wyświetlaczach pól grzewczych:
    - 03 0.1. (sekwencja 3x zaraz po podaniu zasilania)
    - 22 FF (potem ciągle to wyświetla)
    Poniżej film z uruchomienia.

Czy może to wynikać wyłącznie z braku jednego tranzystora mocy, czy raczej wskazuje na kolejną usterkę?

W załączeniu przesyłam zdjęcia całego modułu oraz okolic uszkodzonego tranzystora.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie dotyczące dalszej diagnostyki.

Płytka PCB z elementami elektronicznymi i uszkodzonym tranzystorem IGBT
    Moduł mocy ECOOK7G z widocznymi cewkami, IGBT i elementami pasywnymi
    Zbliżenie na płytkę PCB z uszkodzonym tranzystorem IGBT H30PR5 i układami SMD

• REKLAMA
  • #2 21783591
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    tomek.luz napisał:
    Sprawdziłem pozostałe elementy w torze mocy:
    – mostki prostownicze
    – diody
    – rezystory (w szczególności w okolicy uszkodzonego tranzystora)

Jeżeli dobrze zmierzyłeś.
    tomek.luz napisał:
    Poza samym tranzystorem nie stwierdziłem zwarć ani ewidentnych uszkodzeń.

Może być, że tylko ten jeden tranzystor uległ uszkodzeniu, ale co do zamienników raczej nie, jak już to szukaj oryginału i najlepiej wylutuj, bo to, co na rynku jest do kupienia, to czasami są malowanki..
    tomek.luz napisał:
    Dodatkowo mam wątpliwości co do driverów IGBT: na płycie znajdują się cztery identyczne tranzystory oraz cztery 5-pinowe układy SMD z oznaczeniem 100TA, do których podłączone są rezystory bramkowe 27 Ω.

Co do tych układów 100TA to już było na forum, poszukaj, jeżeli nie masz uszkodzonego rezystora bramkowego, to raczej sterowanie jest sprawne i uszkodzony tranzystor nie pociągnął reszty elementów.
    Tu masz dobry sprawdzony tranzystor
    https://www.mouser.pl/ProductDetail/Infineon-...h8teBh-_NvXhBAta3Ar_OFZ2o3x7wXtMaAqWtEALw_wcB
REKLAMA