Nie trzeba nikogo ciągnąć za język - starałem się zwięźle i rzeczowo opisać problem, bo kiedyś jak opisałem bardzo dokładnie i ze wszystkimi szczegółami, to ktoś zasugerował, że nie powinienem tyle klepać, bo czytających może zniechęcać tak długi tekst - ktoś przeczyta dwa zdania, widzi, że naklepane jeszcze pięć razy więcej i dalej już nie czyta.
Rzeczywiście - nie wpadłem na to, że przycisk może być za mało dociskany przez drzwi. Trudno to sprawdzić, bo jak drzwi, zamknięte, to nie ma do niego dostępu, ale pogubiłem tę wypukłość w drzwiach, która dociska ten przycisk o dobre kilka mm - Jeśli rzeczywiście tu byłaby przyczyna, to teraz powinno się poprawić.
Jeśli chodzi o klimatyzację, to uprzejmie opisuję (Nie zeznaję), że jest prawdopodobnie "ręczna". Prawdopodobnie - bo nie wiem, czym ma się różnić od automatycznej - zakładam, że automatyczna, to jakiś klimatronic. Tu jest jeden przycisk z kontrolką - oczywiście jak wszystko w tym samochodzie na odwrót, czyli jak kontrolka świeci, to znaczy, że klimatyzacja się nie włączy. Wydaje mi się, że zarówno w przypadku chłodzenia, jak i ogrzewania jeśli nawiew od razu jest ustawiony na pełną wydajność (Czyli na piątce), to nie od razu dmucha z pełną wydajnością, tylko najpierw minimalnie, a dopiero kiedy temperatura silnika wzrośnie, czy sprężarka klimatyzacji zacznie chłodzić wymiennik, to się rozpędza. Ale to mi się tylko wydaje - coś takiego zauważyłem kilka razy, ale nie jeżdżę tym samochodem na codzień (Auto małżonki) , dlatego nie podaję tego, jako pewnik.
Filtra kabinowego nie wymieniałem - nie wiem, czy kiedykolwiek był wymieniany, bo samochód jest z 2003 roku, a ja go kupiłem jakieś pięć lat temu. Ten filtr, to tu w okolicach podszybia, gdzie jest wlot powietrza?
Zamek bagażnika raczej odpada, bo sprawdziłem, że tylko otwarcie drzwi kierowcy uniemożliwia zamknięcie pilotem. Pozostałe drzwi i bagażnik otwierałem i z pilota się zamykał.
Kolega GERRI jako Spec od Mercedesów chyba dysponuje rozległą wiedzą, to może jeszcze podpowie coś w temacie kontrolki SRS, która świeci zawsze kilka sekund po uruchomieniu silnika? Komputer diagnostyczny pokazał, że wykryto fotelik dziecięcy na siedzeniu pasażera - z instrukcji obsługi dowiedziałem się, że pod fotelem jest wtyczka, która ma być wpięta, kiedy fotelika nie ma - odpiąłem, wyczyściłem styki, na jakiś czas pomogło, ale problem powrócił. Potem też z instrukcji dowiedziałem się, że za poduszki powietrzne i ten cały układ z tą wtyczką i chyba też tą matą w fotelu odpowiada jeden bezpiecznik. Sprawdziłem - był przepalony, ale po wymianie kontrolka SRS dalej świeci.
Niebawem będę miał możliwość ponownie podłączyć się komputerem - posprawdzam wszystko, co się da, ale intuicja mi podpowiada, że nic nowego się nie dowiem, dlatego tutaj temat pozostawiam otwarty i jeśli ktoś może podpowiedzieć, to byłbym bardzo wdzięczny.