logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A140 W168 2003 – centralny zamek, nawiew i oświetlenie, moduł komfortu?

aqrat 18 Gru 2025 17:16 195 9
REKLAMA
  • #1 21784001
    aqrat
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam. Pacjent, to Mercedes A140 w168 z 2003 roku - problem jest głównie z centralnym zamkiem, oświetleniem wnętrza i wentylatorem nawiewu. Centralny zamek podczas jazdy sam się otwiera i zamyka, oczywiście włącza się przy tym oświetlenie wnętrza, często nie można zamknąć samochodu pilotem. Pilot ok, bo na przycisk otwierania reaguje zawsze prawidłowo - pierwsze podejrzenie, to krańcówka w drzwiach kierowcy, ale wydłubana, sprawdzona, na pewno działa dobrze. Pozostałe też, ale tylko otwarcie drzwi kierowcy uniemożliwia zamknięcie pilotem. Wentylator nawiewu często po przełączeniu na największą wydajność wogule przestaje gadać. Gdzieś kiedyś słyszałem, że za centralny zamek, wentylator nawiewu, oświetlenie i jeszcze parę innych rzeczy może być odpowiedzialny jeden sterownik zwany chyba modułem komfortu. Poza tym żonie niedawno mechanik powiedział, że te objawy wskazują właśnie na konieczność wymiany jednego elementu - nie pamięta, jakiego, ale może właśnie chodziło o ten moduł komfortu? Ma ktoś może jakąś wiedzę na ten temat?
  • REKLAMA
  • #2 21784650
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    aqrat napisał:
    Ma ktoś może jakąś wiedzę na ten temat?

Standardowe działanie w takich przypadkach, to podłączenie się programem diagnostycznym do sterownika modułu komfortu i odczytanie zapisanych w jego pamięci błędów.
  • #3 21784798
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2064
    To jest tak skrzywdzony przez producenta samochód, że sterownik centralnego jest w liczniku, zewnętrznym elementem wykonawczym jest pompka pneumatyczna. Oświetlenie wnętrza również jest częściowo sterowane z licznika.

Wentylator jest prosto sterowany, przez drabinkę rezystorową, więc albo przełącznik wypalony wytopiony, albo wtyczka na rezystorze.
  • REKLAMA
  • #4 21784820
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Ja bym proponował sprawdzić zamek bagażnika, bo u mnie właśnie on powodował podobne objawy.
  • #5 21785103
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    aqrat napisał:
    pierwsze podejrzenie, to krańcówka w drzwiach kierowcy, ale wydłubana, sprawdzona, na pewno działa dobrze

A nie wpadłeś na to, że może i działa dobrze przy naciskaniu palcem, ale jak jest zamontowana w aucie to jest niedostatecznie naciskana przez drzwi?
    aqrat napisał:
    Gdzieś kiedyś słyszałem, że za centralny zamek, wentylator nawiewu, oświetlenie i jeszcze parę innych rzeczy może być odpowiedzialny jeden sterownik zwany chyba modułem komfortu

Adam Walko napisał:
    podłączenie się programem diagnostycznym do sterownika modułu komfortu

No jest problem - bo w tym aucie nie ma czegoś takiego jak moduł komfortu.
    aqrat napisał:
    Wentylator nawiewu często po przełączeniu na największą wydajność wogule przestaje gadać.

Powtórzę to, co do znudzenia powtarzam na forum: Mercedes to nie jest mały Fiat klepany w dwóch wersjach przez dwadzieścia lat. Co tam masz? Zwykłe ogrzewanie? Może klimę? A jaką klimę? "Ręczną" czy automatyczną?
    Bo systemy sterowania wentylatora są różne w poszczególnych wersjach. To jak można na odległość diagnozować coś, czego nie jesteś uprzejmy odpowiednio opisać???
    Z tego, co zeznajesz można podejrzewać, że chodzi o układ z klimatyzacją. Jest tam zastosowany elektroniczny regulator który w przypadku przeciążenia lub nadmiernego wzrostu temperatury będzie wyłączać nawiew. Np. jeżeli filtr kabinowy był zmieniany sto lat temu.
    ladamaniac napisał:
    Wentylator jest prosto sterowany, przez drabinkę rezystorową, więc albo przełącznik wypalony wytopiony, albo wtyczka na rezystorze.

Masz rację - też możliwe. W wersji prostego ogrzewania. Ale na razie pozostaje nam się domyślać i ciągnąć kolegę za język w celu uzyskania koniecznych informacji.
  • REKLAMA
  • #6 21785908
    aqrat
    Poziom 14  
    Nie trzeba nikogo ciągnąć za język - starałem się zwięźle i rzeczowo opisać problem, bo kiedyś jak opisałem bardzo dokładnie i ze wszystkimi szczegółami, to ktoś zasugerował, że nie powinienem tyle klepać, bo czytających może zniechęcać tak długi tekst - ktoś przeczyta dwa zdania, widzi, że naklepane jeszcze pięć razy więcej i dalej już nie czyta.
    Rzeczywiście - nie wpadłem na to, że przycisk może być za mało dociskany przez drzwi. Trudno to sprawdzić, bo jak drzwi, zamknięte, to nie ma do niego dostępu, ale pogubiłem tę wypukłość w drzwiach, która dociska ten przycisk o dobre kilka mm - Jeśli rzeczywiście tu byłaby przyczyna, to teraz powinno się poprawić.
    Jeśli chodzi o klimatyzację, to uprzejmie opisuję (Nie zeznaję), że jest prawdopodobnie "ręczna". Prawdopodobnie - bo nie wiem, czym ma się różnić od automatycznej - zakładam, że automatyczna, to jakiś klimatronic. Tu jest jeden przycisk z kontrolką - oczywiście jak wszystko w tym samochodzie na odwrót, czyli jak kontrolka świeci, to znaczy, że klimatyzacja się nie włączy. Wydaje mi się, że zarówno w przypadku chłodzenia, jak i ogrzewania jeśli nawiew od razu jest ustawiony na pełną wydajność (Czyli na piątce), to nie od razu dmucha z pełną wydajnością, tylko najpierw minimalnie, a dopiero kiedy temperatura silnika wzrośnie, czy sprężarka klimatyzacji zacznie chłodzić wymiennik, to się rozpędza. Ale to mi się tylko wydaje - coś takiego zauważyłem kilka razy, ale nie jeżdżę tym samochodem na codzień (Auto małżonki) , dlatego nie podaję tego, jako pewnik.
    Filtra kabinowego nie wymieniałem - nie wiem, czy kiedykolwiek był wymieniany, bo samochód jest z 2003 roku, a ja go kupiłem jakieś pięć lat temu. Ten filtr, to tu w okolicach podszybia, gdzie jest wlot powietrza?
    Zamek bagażnika raczej odpada, bo sprawdziłem, że tylko otwarcie drzwi kierowcy uniemożliwia zamknięcie pilotem. Pozostałe drzwi i bagażnik otwierałem i z pilota się zamykał.
    Kolega GERRI jako Spec od Mercedesów chyba dysponuje rozległą wiedzą, to może jeszcze podpowie coś w temacie kontrolki SRS, która świeci zawsze kilka sekund po uruchomieniu silnika? Komputer diagnostyczny pokazał, że wykryto fotelik dziecięcy na siedzeniu pasażera - z instrukcji obsługi dowiedziałem się, że pod fotelem jest wtyczka, która ma być wpięta, kiedy fotelika nie ma - odpiąłem, wyczyściłem styki, na jakiś czas pomogło, ale problem powrócił. Potem też z instrukcji dowiedziałem się, że za poduszki powietrzne i ten cały układ z tą wtyczką i chyba też tą matą w fotelu odpowiada jeden bezpiecznik. Sprawdziłem - był przepalony, ale po wymianie kontrolka SRS dalej świeci.
    Niebawem będę miał możliwość ponownie podłączyć się komputerem - posprawdzam wszystko, co się da, ale intuicja mi podpowiada, że nic nowego się nie dowiem, dlatego tutaj temat pozostawiam otwarty i jeśli ktoś może podpowiedzieć, to byłbym bardzo wdzięczny.
  • #7 21785927
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    aqrat napisał:
    ale pogubiłem tę wypukłość w drzwiach, która dociska ten przycisk o dobre kilka mm

Szkoda że pogubiłeś :)
    Prostsze rozwiązanie - bierzemy wiertełko minimalnej średnicy, nawiercamy trzpień krańcówki i montujemy tam równie minimalną śrubkę. Daje to dodatkowy milimetr-dwa zależnie od montażu śrubeczki.
    aqrat napisał:
    Prawdopodobnie - bo nie wiem, czym ma się różnić od automatycznej

Wystarczy podać VIN auta. Jak ktoś chce pomóc, to sobie znajdzie co tam masz.
    aqrat napisał:
    Filtra kabinowego nie wymieniałem - nie wiem, czy kiedykolwiek był wymieniany. Ten filtr, to tu w okolicach podszybia, gdzie jest wlot powietrza?

https://www.youtube.com/watch?v=TZwmVYXEGDU
    aqrat napisał:
    coś w temacie kontrolki SRS, która świeci zawsze kilka sekund po uruchomieniu silnika?

Nie bardzo rozumiem. Zapala się i ciągle świeci? Czy może jakoś inaczej - np. świeci i gaśnie? Jeżeli zapala się po uruchomieniu silnika i ciągle świeci do momentu wyłączenia zapłonu, to taki ślad na pewno pozostaje w pamięci komputera SRS.
    aqrat napisał:
    Niebawem będę miał możliwość ponownie podłączyć się komputerem - posprawdzam wszystko, co się da

Tak zrób.
  • #8 21785997
    aqrat
    Poziom 14  
    Fakt - lepszym pomysłem było na pewno pogrubić, a nie pogubić, ale na szczęście znalazłem wszystkie pogubione rzeczy i ostatecznie mam pogrubioną tę wypukłość w drzwiach :-) To sposób doraźny celem zdiagnozowania przyczyny usterki - można to zrobić szybciej, niż wiercić dziurkę w trzpieniu krańcówki, którą - jak zapewne wiesz - nie tak łatwo wyjąć. Efekt chyba podobny - zobaczymy, czy się coś poprawi.
    Nr VIN, to WDB1680311J907303 - gdybyś zechciał sprawdzić, byłbym wdzięczny.
    Filtr kabinowy sprawdzę - pewnie od nowości nie ruszany, ale ja na codzień używam niezniszczalnego Audi 80 B4 z dziewięćdziesięciokonnym silnikiem 1,9TDI z 1993 roku, a wtedy chyba jeszcze nikt nie używał określenia "Filtr kabinowy", dlatego w tym wynalazku jeszcze tego nie ruszałem.
    A jeśli chodzi o kontrolkę SRS, to zapala się zawsze kilka sekund po uruchomieniu silnika i świeci ciągle - ślad w pamięci komputera był taki, że wykryto obecność fotelika dziecięcego na siedzeniu pasażera. Jaki ślad jest obecnie, to sprawdzę jutro, jak się podłączę komputerem.
    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.
  • #9 21786966
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    aqrat napisał:
    A jeśli chodzi o kontrolkę SRS, to zapala się zawsze kilka sekund po uruchomieniu silnika i świeci ciągle

Tylko która kontrolka?
    aqrat napisał:
    WDB1680311J907303 - gdybyś zechciał sprawdzić, byłbym wdzięczny

Filtr kabinowy jest potwierdzony dla tego auta.
  • REKLAMA
  • #10 21788105
    aqrat
    Poziom 14  
    No kontrolka SRS - po lewej obok prędkościomierza. I na dole, przy hamulcu ręcznym ta, która informuje, że poduszki są wyłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes A140 W168 z 2003 roku ma problemy z centralnym zamkiem, oświetleniem wnętrza oraz wentylatorem nawiewu. Centralny zamek samoczynnie otwiera i zamyka się podczas jazdy, a pilot często nie zamyka auta, mimo że działa poprawnie przy otwieraniu. Pierwsze podejrzenia padły na krańcówkę w drzwiach kierowcy, która jednak działa prawidłowo. Wentylator nawiewu przestaje działać na najwyższych obrotach, co może wynikać z uszkodzonego przełącznika lub wtyczki na rezystorze drabinkowym. W dyskusji podkreślono, że w tym modelu nie ma klasycznego modułu komfortu; sterowanie centralnym zamkiem i oświetleniem wnętrza odbywa się częściowo przez licznik, a elementem wykonawczym centralnego zamka jest pompka pneumatyczna. Sugerowano diagnostykę sterownika licznika pod kątem błędów oraz sprawdzenie zamka bagażnika jako potencjalnej przyczyny. Problem z krańcówką może wynikać z niedostatecznego docisku przycisku przez drzwi, co można poprawić mechanicznie (np. pogrubiając wypukłość dociskającą lub wiercąc minimalny otwór i montując śrubkę). Wentylator nawiewu może być sterowany elektronicznym regulatorem w wersjach z klimatyzacją ręczną, który wyłącza nawiew przy przeciążeniu lub zabrudzonym filtrze kabinowym. Filtr kabinowy w tym modelu jest potwierdzony i warto go sprawdzić. Kontrolka SRS zapala się po uruchomieniu silnika i świeci stale, co jest normalne, a w pamięci komputera SRS był zapis o obecności fotelika dziecięcego na siedzeniu pasażera. Podsumowując, problem wymaga diagnostyki sterownika licznika, mechanicznej korekty krańcówki drzwi oraz kontroli stanu filtra kabinowego i elementów sterujących nawiewem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA