logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Auris 1.6 Dual VVT-i 2008 – niskie ciśnienie sprężania, metaliczne dźwięki, check engine

heja23 19 Gru 2025 06:26 453 8
REKLAMA
  • #1 21784401
    heja23
    Poziom 7  
    Ocena: 45
    Witam serdecznie wszystkich.Kilka dni temu zakupiłem Toyotę Auris z 2008r 1.6 DUAL VVTI.Kupujac auto wiedziałem że coś jest z nim nie tak dlatego tanio to kupiłem.Do sedna otórz auto odpala na dotyk ale silnik kuleje jakby chodził na 3 gary i odrosty dziwnie skaczą ale podczas jazdy jedzie narmalnie ale zapala się w czasie jazdy check i mryga.Jezeli utrzymuje obroty równo to jest cisza jak depne lekko gazu z silnika wydobywa się dźwięk takie metaliczne terkotanie dosyć głośne odpuszczę gaz cisza.Po podłączeniu komputera brak błędów.Cisnienie na pierwszym i drugim tłoku 6bar na dwóch pozostałych 13bar.Po próbie olejowej na cylindrach na których było 6bar skacze na 10bar.Pytanie czy to pierścienie czy głowica?
  • REKLAMA
  • #2 21784402
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6625
    Aj chłopie pojesz auto albo coś nie tak dzięki temu tanio. Czyli masz opcję na naprawę tylko że tego nie potrafię zrobić. Robisz próbę olejową i nie wiesz co to znaczy.
    Już nawet nie proponuję ci włożenie endoskopu i obejrzenia cylindrów.
    A błędy po podłączeniu jak najbardziej będą bo wszystko wskazuje ci na wypadanie zapłonu.
  • #3 21784407
    heja23
    Poziom 7  
    Kolego po co te docinki kupiłem z myślą że powolutku sobie będę robił to autko tylko pytanie czy to pierścienie czy zawory podparte
  • REKLAMA
  • #4 21784457
    kkknc
    Poziom 43  
    A będziesz robić. A w jaki sposób? Bo podstawowej wiedzy brak. I to nie są docinki, tylko stwierdzenie faktu.
  • #5 21787464
    heja23
    Poziom 7  
    To tak panowie ściągam pokrywę zaworów a 5sztuk dźwigni zaworowych leży luźno w głowicy.Moje podejrzenie przeskoczył rozrząd zawory uderzyły w tłoki i dźwignie wypadły dobrze myślę i dźwięk taki jakby w kolektor ssący zamiast ssać to dmucha
  • #6 21787696
    kkknc
    Poziom 43  
    5 dzwigienek od ssącego to oznacza że oberwały prawie trzy cylindry. Bo nie sądzę żeby dostał i ssącej wydech raczej tylko ssace. A mówisz że dobrze palił tylko troszeczkę kulał. A i próba olejowa mu dobrze wychodziła.
  • REKLAMA
  • #7 21787821
    kostek250
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Widziałem przypadki spadających dźwigienek po redukcji biegu w skrzyniach 6-biegowych. Czasami wystarczyło założyć dźwigienki i chodził poprawnie, jak nie, to głowica do demontażu. Ale najgorsze, że na zaworach są czapki trzonka zaworowego i one wpadły do silnika, są naprawdę małe, numer części 13716-75020 - zobacz sobie w Google jak to wygląda. Pomiar kompresji nie ma sensu, bo silnik nie napełnia się poprawnie, jak zawory się nie otwierają. Co innego pomiar szczelności cylindrów - to warto by zrobić.
  • #8 21788957
    heja23
    Poziom 7  
    Tak kolego masz rację czapki też spadły 5sztuk 3 były w misce jedna w sitku smoka a jeszcze jedna w śrubie od głowicy wszystko poskładałem do kupy ale chodzi dalej tak samo nic się nie zmieniło.3 popychacze spadały z ssących a 2 z wydechowych.No podejrzewam że głowica do ściągnięcia.POSZUKUJĘ OD WCZORAJ SCHEMATU USTAWIENIA ROZRZĄDU TEGO SILNIKA CZY KTOŚ MOZE PORATOWAĆ
  • REKLAMA
  • #9 21789362
    kostek250
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Pobrana strona z instrukcją otwierasz w przeglądarce.
    Załączniki:
    • heja23.rar (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Toyota Auris 1.6 Dual VVT-i z 2008 roku ma problem z niskim ciśnieniem sprężania na dwóch cylindrach (6 bar) oraz metalicznym terkotaniem przy dodawaniu gazu. Silnik odpala, ale pracuje nierówno, a podczas jazdy zapala się kontrolka check engine i miga. Po podłączeniu komputera diagnostycznego nie wykryto błędów. Próba olejowa wykazała poprawę ciśnienia na uszkodzonych cylindrach do 10 bar. Po zdjęciu pokrywy zaworów stwierdzono, że pięć dźwigni zaworowych jest luźnych w głowicy, co sugeruje przeskoczenie rozrządu i uderzenie zaworów w tłoki. Uszkodzenie dotyczy głównie zaworów ssących, które mogły spowodować nienapełnianie cylindrów i metaliczne dźwięki. Zalecane jest sprawdzenie szczelności cylindrów oraz ewentualna wymiana dźwigni zaworowych i naprawa głowicy. Pomiar kompresji jest niewiarygodny ze względu na uszkodzenia zaworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA