logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójny przełącznik schodowy – jak poprawnie podłączyć dwie lampy?

aasis54321 19 Gru 2025 10:45 270 10
  • #1 21784544
    aasis54321
    Poziom 3  
    Witam, mam pytanie co do przełącznika schodowego podwójnego.
    Chcę zrobić układ na dwie lampy, ale próbując dojść samemu, jak i z poradników z Internetu i zdjęć, cały czas nie wychodziło.
    Mam po każdej stronie na każdy przełącznik obwód elektryczny i takie gniazdka.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Widok tylnej strony podwójnego przełącznika światła firmy POLMARK 16AX/250V.
    AI: Czy mógłbyś dokładniej opisać, jak wygląda obecne okablowanie w puszkach przy przełącznikach? Ile przewodów (i jakich kolorów) dochodzi do każdego przełącznika oraz do lamp?
    Dodałem dwa zdjęcia, jak wygląda okablowanie

Dodano po 42 [sekundy]:

Kilka przewodów elektrycznych wychodzących z okrągłej puszki podtynkowej na fioletowej ścianiePuszka elektryczna z wystającymi przewodami o różnych kolorach, bez zamontowanego osprzętu
  • #2 21784554
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4588
    Ktoś te kable położył, to powinien wiedzieć gdzie który prowadzi, a gniazdek tam nie widzę.
  • #3 21784578
    aasis54321
    Poziom 3  
    >>21784554 Odpowiedź bystra jak woda w kiblu, lecz pytam, jak mam podłączyć kable do tego przełącznika, bo mam jeszcze jeden taki, żeby działał jako podwójny schodowy.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #4 21784583
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1813
    aasis54321 napisał:
    Dodano po 42 [sekundy]:

Świetnie.
    Teraz opisz który kabel gdzie idzie i ewentualnie co robi.
    np żółto-zielony - ochrona
    ciemno-niebieski - N
    brązowy - L zasilanie
    szary - między puszkami
    biały - między puszkami
    czarny - L lampa
  • #5 21784726
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21784578 Słusznie, ze masz taki drugi, bo sam jeden podwójny, a choćby był nawet poczwórny, nie będzie działał jako schodowy, bo potrzebuje"brata " do współpracy.
  • #6 21784901
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    aasis54321 napisał:
    Odpowiedź bystra jak woda w kiblu

To tak samo jak Twoje wpisy. Opisz funkcje wszystkich kabli/żył to dostaniesz odpowiedź. Jeśli do tej pory z obrazków schematów z internetu nie udało Ci się tego zrobić to może być ciężko. Zwyczajnie to okazuje się dla Ciebie za trudne. Prościej chyba, niż na obrazkach z google nie da się tego przedstawić. Są dość łopatologiczne.

Musisz dokładnie wiedzieć, który przewód dokąd prowadzi i wtedy najzwyczajniej w świecie dopasować to do schematu, których w necie są setki. I zapewne my pokazemy Ci taki sam schemat, który już widziałeś.

Kolejna rzecz - weź multimetr i sprawdź działanie samego przełącznika, bo już mi się zdarzyło, że był na urządzeniu źle nadrukowany schemat (pomylone styki) i nie zadziałało wg myśli producenta. W tanich włącznikach taka pomyłka jest możliwa.
  • #7 21784965
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No i cóż jak zachowuje się założyciel tematu, takie dostaje porady. Pewnie temat pójdzie w kosz...
  • #8 21785021
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1813
    Dajcie autorowi chwilę czasu. Identyfikacja przewodów dla początkującego może być trudna.
  • #9 21785095
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Nie wiem które puszki przedstawiają załączone zdjęcia, ale jak na moje oko to jest tam za mało żył żeby połączyć podwójny schodowy.

Dodano po 4 [minuty]:

W jednej puszce są dwa przewody trójżyłowe (L, N, PE) i jeden jakiś czterożyłowy. W drugiej tak sam układ, ale nie wiadomo co gdzie leci. Jakby nie patrzeć to nie ma bata żeby do takiego zestawu dochodziło zasilanie, dwie lampy i przewód do połączenia podwójnego chodowego.
  • #10 21785111
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    >>21785095

Może lampy są połączone ze sobą bezpośrednio. Trochę dziwnie, ale nie wiadomo co za fachowiec to kablował... Być może jest tak:

1. puszka:

- zasilanie
    - wyjście na lampę pierwszą
    - komunikacja

Potem przewód z lampy do lampy i

2. puszka:

- powrót z drugiej lampy
    - komunikacja
    - drugie zasilanie?

Po chińsku, ale wszystko jest możliwe dla naszych specjalistów.
  • #11 21785127
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Też o tym pomyślałem (widziałem już różne cudaki). W takim układzie chyba na upartego by się dało to połączyć (choć pewności nie mam, a nie chce mi się rysować) ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego podłączenia podwójnego przełącznika schodowego do sterowania dwoma lampami. Autor posiada dwa obwody elektryczne i chce wykonać układ, który umożliwi niezależne włączanie i wyłączanie obu lamp z dwóch miejsc. Problemem jest zrozumienie i poprawne połączenie przewodów w puszkach przy przełącznikach, gdzie występują różne kolory przewodów i ich ilość. W załączonych zdjęciach widoczne jest okablowanie, które wymaga analizy pod kątem funkcji poszczególnych przewodów (fazowych, powrotnych, neutralnych). Kluczowe jest zastosowanie odpowiedniej konfiguracji przewodów między przełącznikami schodowymi, aby umożliwić sterowanie dwoma obwodami świetlnymi niezależnie. Wskazano na konieczność rozróżnienia przewodów fazowych, powrotnych oraz wykorzystania przewodów łączących (tzw. mostków) między przełącznikami. Dyskusja podkreśla znaczenie znajomości schematów elektrycznych i prawidłowego oznaczenia przewodów, aby uniknąć błędów i zapewnić bezpieczne działanie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA