logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL Charge 3 jako subwoofer do TV Samsung – czy pasywny filtr dolnoprzepustowy wystarczy?

skinix427 19 Gru 2025 14:45 171 3
REKLAMA
  • #1 21784772
    skinix427
    Poziom 2  
    Czy da się to zrobić? Chciałbym wykorzystać mój głośnik JBL Charge 3 do mojego TV jako "Subwoofer", czyli odtwarzać same basy.

Podłączyłem filtr dolnoprzepustowy pasywny z wej. i wyj. RCA (https://allegro.pl/oferta/kontroler-subwoofera-rca-in-out-filtr-lpf-40-150hz-17388377902), ale niestety to nie działa - cisza. Czy da się to w ogóle zrobić? Czy musi być filtr aktywny?

Mój sprzęt:
    - TV - Samsung (wyjście audio - optyczne, ewentualnie HDMI)
    - Konwerter sygnału optycznego na RC (https://allegro.pl/oferta/konwerter-optyczny-audio-cad-cyfrowy-na-analogowy-toslink-coaxial-rca-cinch-14920465443)
    - Głośnik JBL - Charge 3 (wejście audio - AUX na jack 3,5 mm) - https://www.videotesty.pl/produkt/89377/

Sprawdziłem działanie wejścia AUX w głośniku - jest OK
    Sprawdziłem dźwięk z TV poprzez konwerter Opt - RC - jest OK

Czy filtr dolnoprzepustowy pasywny nadaje się do takiego podłączenia?

PS: dołączam mój schemat połączenia.

AI: Jaki dokładnie filtr dolnoprzepustowy zastosowałeś (schemat, parametry, do jakiego typu sygnału jest przeznaczony - liniowego czy głośnikowego)?
    KONTROLER SUBWOOFERA RCA IN-OUT FILTR LPF 40-150 Hz - Link powyżej w opisie.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć JBL Charge 3 bezpośrednio do konwertera RCA-jack, z pominięciem filtra? Jeśli tak, czy wtedy dźwięk jest obecny?
    Tak, dźwięk jest obecny.
    Załączniki:
    • JBL Charge 3 jako subwoofer do TV Samsung – czy pasywny filtr dolnoprzepustowy wystarczy? Połączenie TV - JBL.jpg (80.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21795232
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Przetestuj ten filtr na innym urządzeniu jeśli możesz bo wygląda że ma gdzieś przerwę.Chyba że ten filtr jest przeznaczony do podłączania bezpośrednio do wyjść głośnikowych wzmacniacza. Wtedy sygnał z konwertera możne być za słaby żeby przejść przez wbudowane tłumiki i dalej do głośnika.
  • REKLAMA
  • #3 21795461
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    Obawiam się, że problem leży w tym wybranym "subwooferze". Z założenia głośniki o tej średnicy nie przenoszą tak niskich częstotliwości w sposób efektywny. Stosuje się wiec "sztuczki" pozwalające oszukać słuchacza poprzez podbicie częstotliwości które jeszcze są do zniesienia przez ten głośnik. W sygnale wycinane są (za pomocą procesora dźwięku lub filtra analogowego) poniżej ok. 80 do 100Hz a podbijane częstotliwości wyższe. W najbardziej zaawansowanych głośnikach procesor dodatkowo dodaje do tego sygnału częstotliwości pod-harmoniczne, co w efekcie pozwala skutecznie oszukać większość słuchaczy uzyskując efekt jakby głośnik przenosił dużo mniejsze częstotliwości niż wspomniane 80 Hz. Brzmi to może skomplikowanie ale dziś w dobnie procesorów takie praktyki są normą. W efekcie (przy odfiltrowaniu z sygnału częstotliwości najniższych) głośnik gra, ale bez faktycznego basu maskując efekt podbiciem nieco wyższych częstotliwości. Inna sprawa to konieczność zapewnienia takiemu głośnikowi możliwie długiego czasu pracy na jednym ładowaniu. I tu dochodzimy do sedna: Najwięcej energii wzmacniacz pobiera właśnie przy pracy z najniższymi częstotliwościami. Jeśli je usuniemy z sygnału docierającego do wzmacniacza mocy - uzyskujemy oszczędność w pobieranej energii - nawet jeśłi wzmacniacz dostanie więcej tych częstotliwości powyżej odcięcia filtra.
    Ad Rem - obawiam się że problem leży w zastosowanym w roli suba sprzęcie. Podłącz zamiast niego jakiś normalny wzmacniacz z kolumną i sprawdź czy będzie grać basem (podbijając basy i osłabiając wysokie częstotliwości będziesz mieć namiastkę suba ale i potwierdzenie mojego przypuszczenia).

Oczywiście zakładam że sygnał z TV pobierasz z WYJŚCIA analogowego...
  • #4 21805161
    skinix427
    Poziom 2  
    >>21795461
    Odnośnie powyższego posta, Głośnik bezprzewodowy JBL Chargé 3 to nie jest jakaś zaawansowana technologia - kupiłem go za 350 zł! Słuchając na nim muzykę z telefonu lub z wejścia AUX, fajnie gra na niskich częstotliwościach. Bardziej ze średnimi słyszę płytkość. Aby dźwięk z TV był lepszy podłączam go do mojego amplitunera z kolumnami i to działa. Niestety, sygnał jest dość słaby (bo z TV wychodzę wyj. optycznym na konwerter do RC) i moje Hi-Fi muszę podgłaśniać do 50% żeby było dobrze słychać w pokoju. Niestety, istnieje realne ryzyko, że w tym momencie, jeśli ktoś przełączy źródło sygnału np. na radio (np. dzieciaki), to mi głośniki chyba rozwali. Taka różnica jest w głośności. Chciałbym tego ryzyka uniknąć, dlatego chciałem podłączyć JBL-a do TV, ale tylko na niskich częstotliwościach np. 40-200 kHz i cieszyć się chociaż namiastką niskiego grania.

Dodano po 15 [minuty]:

Niestety, zwróciłem już ten filtr.
    Cytat: … Chyba że ten filtr jest przeznaczony do podłączania bezpośrednio do wyjść głośnikowych wzmacniacza. Wtedy sygnał z konwertera może być za słaby, żeby przejść przez wbudowane tłumiki i dalej do głośnika… - to się może zgadzać. I dlatego spróbuję z aktywnym filtrem z zewnętrznym zasilaniem. Zobaczymy.
REKLAMA