logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Call of Duty Modern Warfare 2019 Xbox One – artefakty i reset gry przy wyborze kampanii

pawel646654 19 Gru 2025 19:38 384 13
REKLAMA
  • #1 21785010
    pawel646654
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z Call of Duty Modern Warfare 2019 na Xbox One. Przy włączeniu pojawiają się takie artefakty jak na zdjęciu 1, lecz później to znika i normalnie się ładuje. Gdy chcę wybrać kampanię, to niby normalnie się ładuje, ale chwilę po pojawieniu się opcji wyboru poziomu trudności wywala czarny ekran i [img-0] [img-1] [img-2] [img-3] [img-4] [img-5] artefakty jak na zdjęciu 2, a gra zaczyna ładować się od nowa. Dodaję też zdjęcia które pakiety mam zainstalowane (interesuje mnie jedynie kampania). Proszę o pomoc z tym. [img-0] [img-1] [img-2] [img-3] [img-4] [img-5]
  • REKLAMA
  • #2 21785028
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 600
    Zapewne masz popsutego XBOXa
  • #3 21785029
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8237
    Witaj.
    Zdjęcia się nie dodały, spróbuj ponownie. Ale artefakty zwykle świadczą o uszkodzeniu układu graficznego, przynajmniej w komputerach i laptopach.
  • REKLAMA
  • #4 21785032
    pawel646654
    Poziom 3  
    [img-0] [img-1] Inne gry działają normalnie, nie wiem, co się dzieje, że nie mogę dodać zdjęć. Może określenie artefakty to nie to, o co mi chodziło. Przy ładowaniu cały ekran jest w różnokolorowych pikselach (głównie białe, trochę czerwonych i mało innych kolorów), a na tym drugim ekranie są też różnokolorowe piksele, ale głównie żółte, pomarańczowe i zielone oraz czarne nieregularne czarne pasy ucięte w losowych momentach.
  • #5 21785041
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nadal brakuje zdjęć. Ale ogólnie nieprawidłowości grafiki tego typu według opisu pasują do artefaktów. Zwał jak zwał, nieprawidłowości grafiki plus reset pod obciążeniem brzmi źle.
  • #6 21785074
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    Jeśli ten Xbox od nowości nie widział pędzelka, odkurzacza wewnątrz, to jest tam niezła pierzynka kurzu. Otwórz go i wyczyść dokładnie. Możliwe, że jeszcze warto... obrazki dodajesz wybierając opcję dodaj obrazek, bądź zwyczajnie z prawokliku wklej podczas pisania postu, jeśli obraz skopiowany do schowka. Jeszcze kwestia czy gra uruchamiana z płyty, czy z sieci? Bo czasem przez płytę, takie kwiatki bywają. Lecz jeśli po sieci, to bankowo jest przegrzany sprzęt.
  • REKLAMA
  • #7 21785107
    pawel646654
    Poziom 3  
    Z płyty, w innych grach nie mam takich problemów. Jak dla mnie konsola chodzi cicho i nie nagrzewa się mocno.
  • #8 21785196
    qrek1
    Poziom 38  
    beo napisał:
    Otwórz go i wyczyść dokładnie.

czy ktoś kiedykolwiek naprawił popsuty sprzęt czyszcząc go? Co to za porady?
    pawel646654 napisał:
    nie wiem, co się dzieje, że nie mogę dodać zdjęć

nie przejmuj się, to i tak nic nie da że ktoś to zobaczy
    pawel646654 napisał:
    Inne gry działają normalnie

jeśli to nie jest wina twojej konsoli, to dlaczego ta gra działa u ciebie źle a u innych dobrze? Przemyśl to.
  • #9 21785207
    beo
    Poziom 37  
    qrek1 napisał:
    czy ktoś kiedykolwiek naprawił popsuty sprzęt czyszcząc go?

Skąd założenie, że jest popsuty? Żebym nie przerabiał podobnego tematu na Xbox mojego młodego, to być może bym się nie udzielił, ale przerabiałem i wszelkie kłopoty z zniekształceniami obrazu, losowym wyłaczaniem się mineły. Moja wersja to pierwsze pudło, czarny klocek nie otwierany od nowości do 2024, a kupiony kilka dni po ukazaniu się.
  • #10 21785213
    dt1
    Admin grupy komputery
    W zupełnej teorii jeśli przy wyższych temperaturach występują artefakty, to jest zepsuty, nawet jeśli po czyszczeniu nie występują. Jeśli sprzęt dzieli 10 czy nawet 20 stopni od wystąpienia artefaktów, to bym nie uznał go za sprawny, mimo że na dany moment objawów może nie mieć.

Zupełnie inną sprawą jest to, jak długo w takim stanie będzie działać względnie poprawnie. Jeśli po obniżeniu temperatur artefakty tymczasowo znikną - nie uznałbym tego za naprawę, tylko za tymczasowe odroczenie problemu (a na ile - to już zagadka). Ogólnie półprzewodniki nie powinny w żaden sposób reagować na temperatury, na pracę w których im pozwalają mechanizmy throttlingu czy zabezpieczeń termicznych.

Można się z tym nie zgadzać, to tylko moje zdanie na ten temat :)
  • #11 21785214
    qrek1
    Poziom 38  
    beo napisał:
    Skąd założenie, że jest popsuty? Żebym nie przerabiał podobnego tematu na Xbox mojego młodego, to być może bym się nie udzielił, ale przerabiałem i wszelkie kłopoty z zniekształceniami obrazu, losowym wyłaczaniem się mineły.

Czyli nie jest popsuty, a to że nie działa nie jest zależne od ciebie. Skoro tak to po co się kogoś pytasz co zrobić skoro nic nie możesz zrobić?
  • #12 21785224
    beo
    Poziom 37  
    Ok ja się mogę mylić. Operam się na własnym doświadczeniu z tą konsolą. Po roku czasu od czyszczenia, pracuje idealnie, więc nie nazwał bym go zepsutym, mimo że sprawiał takie wrażenie :P
  • #13 21785894
    qrek1
    Poziom 38  
    beo napisał:
    więc nie nazwał bym go zepsutym

powiedz mi jakie potencjalnie rzeczy możesz zrobić by ta gra ci działała, poza uruchomieniem jej na innej konsoli na której działa bo nie jest popsuta?
  • REKLAMA
  • #14 21788274
    beo
    Poziom 37  
    Ja tej gry nie posiadam. Autor natomiast - jeśli gra jest na płycie - winien sprawdzić stan płyty, oczyścić laser.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy gry Call of Duty Modern Warfare 2019 na konsoli Xbox One, gdzie podczas uruchamiania pojawiają się artefakty graficzne w postaci kolorowych pikseli oraz czarnych pasów, a przy próbie wyboru kampanii gra resetuje się i wyświetla czarny ekran z artefaktami. Inne gry na tej samej konsoli działają poprawnie. Dyskusja sugeruje, że przyczyną mogą być uszkodzenia sprzętowe, zwłaszcza układu graficznego lub problemy z przegrzewaniem się konsoli, choć autor twierdzi, że konsola nie nagrzewa się nadmiernie. Zalecane jest sprawdzenie stanu płyty z grą oraz ewentualne wyczyszczenie lasera napędu. Część uczestników dyskusji wskazuje, że czyszczenie i usuwanie kurzu wewnątrz konsoli może poprawić działanie, choć nie jest to gwarancją naprawy. Wątpliwości budzi fakt, że artefakty pojawiają się tylko w tej grze, co może wskazywać na problem z kompatybilnością lub uszkodzenie samej płyty. Ogólnie problem może mieć podłoże sprzętowe, ale nie jest jednoznacznie potwierdzone, czy konsola jest uszkodzona, czy problem leży po stronie nośnika lub oprogramowania gry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA