logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 Mk1 2003 kombi Hydractive 3 – jak wyregulować wysokość zawieszenia?

markol4885 20 Gru 2025 17:31 480 4
REKLAMA
  • #1 21785799
    markol4885
    Poziom 5  
    Witam. Samochód Citroën C5 Mk1 2003 rok kombi, zawieszenie hydraactive 3. Przód ma wysokość od środka koła do nadkola ze strony kierowcy 41 cm, ze strony pasażera 39,5 cm, a z tyłu ma wysokość 41 cm w trybie jazdy normalnym. Czuć i widać, że tył jest za wysoko. Jak to skorygować, komputerem czy manualnie? Jeżeli komputerem, to posiadam Lexię.
    Poniżej wysyłam zdjęcia z Lexii.
    Ekran Lexii pokazujący parametry zawieszenia Citroëna C5 Hydractive 3 Ekran programu Lexia pokazujący parametry wysokości zawieszenia Citroena C5
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21786155
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Witam, mam pewne doświadczenie z tym zawieszeniem, bo miałem przyjemność jeździć C5 w sedanie przez jakieś 10 lat. Jeśli chodzi o różnicę w wysokościach między L a R na jednej osi to nie da się jej zmienić. Może pomóc wymiana zasobników ciśnieniowych tzw. gruszek. W tym systemie są dwa czujniki wysokości zawieszenia, po jednym na przód i tył plus dodatkowe zasobniki na każdą oś pojazdu. Ja proponuję najpierw doprowadzić do porządku czujniki wysokości. Trzeba przeguby czujników wyczyścić i posmarować. Procedura ustawiania wysokości zawieszenia jest w instrukcji serwisowej.
  • REKLAMA
  • #3 21786732
    markol4885
    Poziom 5  
    >>21786155
    Na tylnym stabilizatorze jest obejma, która jest połączona z czujnikiem i wystarczyło obejmę poluzować, przesunąć w odpowiednim kierunku i samochód się obniżył :))
  • REKLAMA
  • #4 21790950
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Według procedury serwisowej trzeba pomierzyć wysokości w wyznaczonych punktach, wykonać proste obliczenia i wyniki wpisać komputerem. Po tych czynnościach auto samo się wypoziomuje. Kręcenie obejmami czujników może skutkować tym, że po podniesieniu auta na podnośniku czujniki się uszkodzą bo skończy im się zakres ruchu dźwigni.
  • #5 21793157
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Dodam od siebie, że należy pamiętać o tym, żeby przed podniesieniem samochodu zawieszenie ustawić w najwyższym położeniu.
REKLAMA