logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Złącze beżowe z podwójnym kablem – czy da się rozebrać i naprawić zacisk?

sokot 21 Gru 2025 01:29 156 4
REKLAMA
  • #1 21786173
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam,

Czy do złącze beżowe z podwójnym kablem jest jakoś rozbieralne ? To akurat jest na płycie monitora CRT ale pewnie są używane też w innych urządzeniach. Wypadł mi z niego jeden kabel (zielony) i za cholerę nie mogłem wyjąć tego metalowego elementu z środka tak aby na nim z powrotem kabel zacisnąć. Myślałem że jakoś da się to wyjąć, zacisnąć i włożyć z powrotem, ale no nie szło. Finalnie udało mi się zalutować ale... Mam zagwozdtkę czy te złącza można gdzieś dostać i naprawiać takie przypadłości jakoś bardziej elegancko? Załączam fotkę:

Złącze przewodów czerwonego i zielonego na płytce drukowanej monitora CRT

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21786180
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    To sa starego typu zlacza i chyba jest mala szansa na kupno tego. Rozebrac sie da. Tam jest sprezynujacy jezyczek, ktory trzeba wcisnac. Mocna igla do szycia recznego bedzie przydatna.
    Przyjrzyj sie temu dokladnie a zobaczysz jak dziala. Cos podobnego jak w komputerowych zlaczach Molex.
    Cztery wtyczki typu Molex i osiem metalowych pinów na drewnianej powierzchni
  • REKLAMA
  • #3 21786236
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    sokot napisał:
    złącze berzowe

Co to jest ten "berz"? Bo o kolorze beżowym słyszałem, ale nic o berzu.
  • REKLAMA
  • #4 21786823
    sokot
    Poziom 5  
    >>21786180 dziękuję za odpowiedź.
  • #5 21786824
    sokot
    Poziom 5  
    Będę próbował wyjąć te trzpienie igłą tak jak kolega wyżej sugeruje
REKLAMA