logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] myPhone N23 Plus 5G – uszkodzenie po upadku, brak części, gwarancja odrzucona

pieciakmariusz024 21 Gru 2025 13:02 447 12
REKLAMA
  • #1 21786479
    pieciakmariusz024
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Myphone N23 Plus 5G mPTech
    Witam, mam problem z rozsypującym się nowym telefonem Myphone N23 Plus 5G. Wypadł mi z kieszeni, ale tego się nie spodziewałem. Z czego jest zrobiony (foto)?
    Mam pytanie: czy jest szansa na jakąś naprawę, odzyskanie pieniędzy (bo stać mnie na comiesięczne kupno telefonów od mPTech)? W sieci części nie ma, gwarancji nie przyjmą. Dodam: mPTech OTA, ustawienia działają, nie działają, telefon tak się nagrzewa, że szkło hybrydowe odkleiło się od szybki. Pech chciał, że wypadł mi po wszystkim. Polskie firmy uczciwość, Chiny i elektro-złom, pięknie jest, życzę im szybkiego rozwoju w tym, co robią do dziś.
    Ładowarka, telefon, karta eSIM, szkło - wszystko od mPTech. POLECAM
    Tylny panel smartfona myPhone N23 Plus 5G z rozległymi pęknięciami i uszkodzeniami. Tył uszkodzonego telefonu Myphone N23 Plus 5G z pękniętym panelem i widoczną baterią Smartfon z czarnym ekranem leżący na wzorzystym tle
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21786511
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3809
    pieciakmariusz024 napisał:
    ...gwarancji nie przyjmą
    To zrozumiałe. Trudno przecież oczekiwać że producent lub sprzedawca będzie odpowiadał za to, że ktoś upuścił telefon. Z delikatnym sprzętem trzeba po prostu uważać. Albo skorzystać z innych form zabezpieczenia przed tego typu niespodziankami (specjalne etiu ochronne, czy ubezpieczenie telefonu).
    Mam pytanie czy jest szansa na jakąś naprawę, odzyskać pieniądze
    Prędzej czy później na rynku wtórnym pojawią się używane telefony sprawne lub uszkodzone. Być może w ten sposób uda się z dwóch złożyć jeden? Ewentualnie odsprzedać ten uszkodzony na części? Oczywiście znów trzeba bezie dołożyć, ale innej drogi nie ma. Obawiam się, że odpłatne serwisowanie w firmie może być w tym wypadku po prostu ekonomicznie nieuzasadnione. Dotyczy to zresztą nie tylko tego urządzenia, ale większości współczesnej elektroniki. Po prostu taka jest obecnie rzeczywistość.
    ...bo stać mnie na comiesięczne kupno telefonów od mPTech
    Skoro kogoś stać na comiesięczną wymianę telefonu, to chyba nie ma sensu załamywać rąk?
    Polskie firmy uczciwość...
    A co to ma do rzeczy? I po co do tego mieszać uczciwość, Polskę i Polaków? Przecież to chyba nie mPTech rozwaliła ten telefon?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21786529
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    No ale w sumie co chcesz?
    Ładny, nowoczesny, szklane plecki.
    Noszenie tego (i jakiegokolwiek innego) telefonu bez etui to duże ryzyko...

Z częściami zamiennymi pewnie będzie problem.
    Ja już bym zdjął całe te plecki, czy szkło nie uszkodziło baterii albo nie uszkodziło folii z antenami i masz zwarcie.
  • #4 21791008
    pieciakmariusz024
    Poziom 3  
    Nie rozumiem jednego: w sieci same pozytywne opinie, a ja mam złom, który się dosłownie rozsypał i muszę z niego korzystać.
    Mam stary Xiaomi Redmi, który też mi wypadł, ale nie narzekam (nigdy nie zgłaszałem ani nie pisałem tak negatywnych opinii, a tu taki gniot zmienia ludzi w chamów)

Ten jakoś się nie rozsypał i się nie rozsypie
    Pęknięta tylna obudowa niebieskiego smartfona z poczwórnym aparatem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21791040
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    Ale o co chodzi? Firma kazała tobie trzymać telefon w luźnej kieszeni? Firma zabroniła kupować etui? Sam sobie jesteś winny i nie szukaj winnego na siłę. To tylko 4 stówy, a nie autonomia za 6 tysięcy.
    Tak działa prawo rynku: ty masz produkt kupować i psuć z własnej winy aby kupować następny.

Telefon ma 3 lata, jest w pancernym etui (z szybką z przodu i z tyłu, ochroną obiektywów), spadł niezliczoną ilość razy i jakoś nie chce się popsuć.

Smartfon w czarnym, pancernym etui leży obiektywem do góry na drewnianym blacie.
    Smartfon w pancernym etui leżący ekranem do góry na drewnianym stole
  • #6 21791052
    pieciakmariusz024
    Poziom 3  
    >>21791040 Winnych tak za wciskanie śmieci w sieci.
  • #8 21791060
    pieciakmariusz024
    Poziom 3  
    Można zalać ten tył jakąś żywicą lub czymś innym, bo tel. leży w domu, delikatna wilgoć i po telefonie. Kolega wyżej napisał: to tylko parę stów, już idę i kupuję nowy. Panie, ja na ten telefon zbierałem kasę, odkładałem po 5-10 zł za zamawiane pierdoły z Chin. TAK TELEFONY OD MP DLA WSZYSTKICH

Dodano po 4 [minuty]:

>>21791056 No i tu jest wielki znak ???? Wszystkie opinie w sieci są pozytywne, wszystko działa, tel. jest cudowny
  • Pomocny post
    #9 21791131
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3809
    Nie rozumiem jednego w sieci same pozytywne opinie a ja mam ZŁOM KTÓRY SIĘ DOSŁOWNIE ROZSYPAŁ i muszę z niego korzystać.
    A gdzie tu jakikolwiek przymus? Kto kazał korzystać akurat z tego? O kieszeni, etui i szacunku do własnego sprzętu było już wyżej.
    Mam stary xiaomi redmi który też mi wypadł, ale nie narzekam (nigdy nie zgłaszałem ani nie pisałem
    Skoro taki dobry, to po co go zmieniać?
    ...gniot zmienia ludzi w chamów
    A możesz rozwinąć tę myśl? Jaki tu związek z tematem?
    Wszystkie opinie w sieci są pozytywne, wszystko działa tel. jest cudowny
    Mam warzenie, że wszyscy jesteśmy dorośli i już trochę wiemy jak miarodajne są "niezależne testy", sponsorowane artykuły czy opinie znalezione w sieci?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21791233
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Lekcja dla Ciebie: Nie kupować taniego badziewia do którego nie ma części.
  • #11 21791450
    pieciakmariusz024
    Poziom 3  
    Dzisiaj znowu mPTech OTA przestał działać. Już raz straciłem dane. Może jakaś pozytywna rada, a nie wrzucanie tematów do kosza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21791556
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Żaden producent nie uznaje uszkodzeń mechanicznych w ramach gwarancji. Napisałeś, że szukasz części, których nie ma. Uszkodzenie mechaniczne kwalifikuje się pod naprawę odpłatną - pewnie wyświetlacz/ekran i pokrywa baterii, co pewnie będzie nieopłacalne. Jak naprawisz odpłatnie, przyjmą Ci na gwarancję (płytę główną), ale mając na uwadze producenta - wiele bym się nie spodziewał, może za n-tą tą samą usterką wymienią płytę główną lub telefon.

Biorąc pod uwagę bliską obecność baterii przy popękanym szkle używanie tego telefonu w ten sposób nie jest bezpieczne, naprężenia mogą poprzesuwać szkło i uszkodzić baterię.

Pozytywna rada: zgraj dane - sprzedaj uszkodzony i kup coś, do czego części są dostępne.
  • #13 21791604
    pieciakmariusz024
    Poziom 3  
    Nie da się naprawić

Podsumowanie tematu

✨ MyPhone N23 Plus 5G uległ uszkodzeniu mechanicznemu po upadku z kieszeni, co spowodowało rozpadanie się obudowy i odklejenie szkła hybrydowego. Producent mPTech odrzucił reklamację, gdyż uszkodzenia mechaniczne nie są objęte gwarancją. Brak dostępności części zamiennych na rynku uniemożliwia samodzielną naprawę, a serwis odpłatny jest ekonomicznie nieopłacalny. Telefon nagrzewa się nadmiernie, co może zagrażać bezpieczeństwu, zwłaszcza przy uszkodzonym szkle i bliskości baterii. Użytkownik rozważa zabezpieczenie tylnej części żywicą, jednak zalecane jest zgranie danych i wymiana urządzenia na model z dostępnymi częściami. Dyskusja podkreśla konieczność stosowania etui ochronnych oraz realistyczne oczekiwania wobec tanich smartfonów, zwłaszcza tych bez wsparcia serwisowego i części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA