logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka lutownica hot air do napraw GSM, komputerów, BGA, SMD, FPC, connector board?

danio991 21 Gru 2025 21:46 462 2
REKLAMA
  • #1 21787046
    danio991
    Poziom 5  
    Jaką lutownicę na gorące powietrze hot air kupić?
    Żeby była do naprawy GSM i komputerów, do naprawy płyt głównych, układów scalonych, BGA, SMD oraz FPC i connector board-to-board i innych - jakie byście polecali?

Czy lutownica hot air na gorące powietrze, taka z allegro:

https://allegro.pl/oferta/stacja-lutownicza-y...740w-duzy-zestaw-lutowniczy-groty-17676517090

Czy ona nada się np. do BGA reballingu płyt głównych smartfonów czy płyt głównych PC i laptopów i naprawy złącz FPC i nie tylko? Czy jakąś inną byście zaproponowali do GSM oraz serwisów PC i laptopów, tabletów i serwisów GSM? Koszt to od 299-890.
  • REKLAMA
  • #2 21787077
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1116
    Mam bardzo podobną stację WEP898BD i o ile HotAir działa fajnie o tyle lutownica mnie już dawno zdenerwowała.
    Grzałki padały często, groty jakoś rewelacyjnie się nie rozgrzewały.
    Trzymam ją aktualnie tylko dla Hota, bo robi to co do niego należy.
    A kolbę mam Ksegera T12, z inną rączką i to jest rewelacja. Nie wrócę do systemu grotów 900M, bo nie i już! ;)
    Może moja jest jakaś pechowa, nie wiem...

A samego Hota o takich parametrach to za 120zł się kupi. Bo i tak 90% tych tanich stacji to klon klona na wojnie klonów. Reballingu bga w laptopach i tak samym Hotem nie zrobisz i potrzebujesz podgrzewacz
  • #3 21787135
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Nie mam za bardzo do czego porównywać ale mogę opisać to co posiadam.
    Sugon 8650 pro
    Stacja lutownicza Sugon 8650 Pro z uchwytem, dyszami i kolbą grzewczą
    Całkiem ciekawy i bogato wyposażony zestaw. Ceny na Allegro to kosmos w porównaniu do Aliexpres ale i tam trzeba polować na dobrą promocję.
    Zalet jest sporo, np. Masywny i ciężki uchwyt do odkładania kolby, 4 przyciski do zapisania własnych ustawień i całkiem niezła wydajność ale ja opiszę wady:
    Stacja jest duża, u mnie nie mieści się na stole, więc wylądowała na regale obok. I tu jest problem bo przewód nie jest zbyt długi. Sięga mi do połowy stołu.... Optymalnie byłoby umieścić ją nad głową, ale nie mam tak głębokiej półki.
    Kolba i przewód jest dość masywna i ma swoją wagę.
    Przyciski na kolbie mają umożliwić szybką zmianę parametrów ale raczej mi przeszkadzają. Ciągle coś naciskam.
REKLAMA