logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA82981070M – ekspres ciągle żąda opróżniania tacki i fusów po wymianie sterownika

akujawa 22 Gru 2025 00:14 258 6
REKLAMA
  • #1 21787139
    akujawa
    Poziom 9  
    Witam, problem dotyczy Krups ea829810/70m. Ekspres po ustawieniu godziny się wyłączał, ale nie zawsze. Był w serwisie 2 razy, ale tam działał, więc nic nie zrobili. Jakiś czas temu przestał się kompletnie włączać, więc zamówiłem sterownik, bo takie było moje podejrzenie, i się włącza bez problemu, tylko ciągle przeprowadza regulację urządzenia i każe co chwilę wyciągać pojemnik na fusy i tackę ociekową i tak w kółko. Czy kupiłem niesprawny sterownik? Dodam, że ekspres stał 2 lata. Proszę o pomoc :) Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21789503
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam.
    Sprawdź czy działa czujnik od pojemnika na fusy.
  • REKLAMA
  • #3 21800152
    akujawa
    Poziom 9  
    >>21789503 Ok, ale nie za bardzo gdzie go szukać, ale postaram się znaleźć. Dzięki za podpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #4 21800360
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Zwykle na pojemniku jest wystający element który popycha dźwignię czujnika - łatwo się zorientujesz.
  • #5 21800969
    akujawa
    Poziom 9  
    Dzięki, sprawdziłem ręcznie i reaguje na naciśnięcie czujnika, ale potem znowu przechodzi w tryb autoregulacji i po chwili ponownie prosi o opróżnienie tacki i pojemnika na kawę. Ktoś mi powiedział, że powinno się kupować zestaw, czyli płytę frontową z wyświetlaczem i płytkę zasilającą, bo softy mogą być różne. Ile w tym prawdy?
  • #6 21814728
    zaster
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    To może być zablokowany przepływomierz, zwłaszcza jeśli stał dwa lata. Warto też zerknąć, czy styki NTC na grzałce się nie odlutowały.
  • REKLAMA
  • #7 21815196
    akujawa
    Poziom 9  
    Dzięki, ale jak to sprawdzić w praktyce? Jak chcę wodę gorącą, to bez problemu dozuję. Hm... ciemna masa ze mnie w tym temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ekspresu do kawy Krups EA829810/70M, który po wymianie sterownika uruchamia się, ale stale przeprowadza autoregulację i wielokrotnie żąda opróżniania tacki ociekowej oraz pojemnika na fusy. Czujnik pojemnika na fusy został sprawdzony i reaguje na nacisk, jednak problem nie ustępuje. Sugerowano, że przy dłuższym nieużywaniu (ekspres stał 2 lata) może być zablokowany przepływomierz lub uszkodzone styki NTC na grzałce. Pojawiła się też sugestia, że wymiana samego sterownika może być niewystarczająca i warto rozważyć zakup zestawu zawierającego płytę frontową z wyświetlaczem oraz płytkę zasilającą ze względu na różnice w oprogramowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA