logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA 9000 Ekspres - wyłącza się po chwili.

MAN_IN_BLACK 09 Lis 2015 13:30 9147 16
REKLAMA
  • #1 15135494
    MAN_IN_BLACK
    Poziom 14  
    Ocena: 71
    Witam,

Mam problem ze swoim ekspresem Krups EA 9000, a mianowicie:
    po włączeniu przycisku zasilania włącza się (Dzień Dobry), chwila przerwy, słychać, jak stycznik pyknie, i po chwili wyłącza się (Do zobaczenia). Żadnej reakcji: cisza, ani pompowania wody, ani chodzenia tłoka, ani automatycznego testu. Macie jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 17625320
    Mateusz 2530
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    Temat archiwalny ale odgrzeję kotleta. Udało się rozwiązać problem? U mnie identyczne objawy
  • REKLAMA
  • #3 17625480
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Problem ze starszymi modułami elektronicznymi..
    Nowsze wersje pozbawione są już tej wady jednak należy je wymieniać kompletami z wyświetlaczem.
    Ewentualnie dysponuję możliwością eliminacji wady fabrycznej.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #4 17626251
    Mateusz 2530
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    Kolego Nioop jaki koszt takiej naprawy? Musiałbym Ci wysłać cały ekspres czy wystarczy samą płytkę?
  • #5 17684880
    tkosen
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jeżeli słychać pyknięcie przekaźnika i koniec to wg mnie znaczy, że uszkodzony jest czujnik NTC. Ja mam eaea8080 i taką awarie już miałem . Dobra wiadomość jest taka, że najczęściej odlutowywuje się konetor, który odprowadza sygnał z NTC, a który zamontowany jest z przodu bojlera pod taką gumową osłoną . Jak sprawdzić NTC ? Trzeba ekspres otworzyć - patrz YouTube - Po lewej stronie jest elektronika z prawej strony płytki opisane jako NTC wtyczka i dwa kabelki - R=115 kOhm wtedy jest OK w przypadku przerwy jest odlutowany konektor . NTC jest typu SMD 1x1 mm - uwaga przy lutowaniu konektora aby nie "odlutować" tego NTC bo wtedy klops. Jeśli NTC jest zły to trzeba nowy kocioł najlepiej wszystko wymienić za 360 zł czyli siłownik i bojler. Trochę roboty.
  • #6 17684901
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Mijasz się chyba z prawdą. Jeśli byłby uszkodzony NTC, to expres wyświetliłby błąd "09" - chyba że oprogramowanie tego modelu jest pozbawione funkcji diagnostyki. Przy uszkodzeniu tegoż czujnika też nie ma tragedii - ogólnie dostępny NTC 100kOm - trzeba go tylko mieć czym przylutować.
  • #7 17684978
    tkosen
    Poziom 11  
    Istotnie , w moim przypadku z tego co pamiętam wyświetlał się błąd 09 z tym, że nie za każdym razem ! Awaria była mocno wkurzająca bo jak ja włączałem ekspres to on działał , a jak moja żona włączała to był błąd :-) Widocznie ten konektor był przyciskany gumową obudową i raz był kontakt a raz go nie było. Potem , konektor odlutował się na dobre. Ta awaria była początkiem drogi przez mękę . Zasadniczo żałuję, że wtedy od razu Krupsa nie wyrzuciłem do śmietnika. Zrobił 9000 kaw (5lat) i nie pomogły potem żadne wymiany uszczelek, zaworków itd . Jeśli koniecznie chce się mieć krupsa to po pierwszym wywaleniu kawy górą przy przebiegu powyżej 8000 kaw trzeba zakupić nowy zespół kompletny z siłownikiem, a najlepiej też dystrybutor więc remont to koszt minimum 600 zl . Czy nie lepiej dodać 1000 i mieć nowy ekspers na gwarancji ? Ja nie naprawiam zawodowo ekspresów więc moje uwagi są tylko moją prywatną opinią i nie jest moją intencją wprowadzanie nikogo w błąd. Ja tylko dzielę się swoimi doświadczeniami. Kupiłem po Krupsie Saeco i mam spokój a naprawiony Krups (100 godzin i 800 zł) leży jako rezerwa.
  • #8 17684999
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    tkosen napisał:
    Zrobił 9000 kaw (5lat) i nie pomogły potem żadne wymiany uszczelek, zaworków itd . Jeśli koniecznie chce się mieć krupsa to po pierwszym wywaleniu kawy górą przy przebiegu powyżej 8000 kaw trzeba zakupić nowy zespół kompletny z siłownikiem, a najlepiej też dystrybutor więc remont to koszt minimum 600 zl .
    Wystarczy wiedzieć jak to działa i wszystko da się opanować. Owszem, konstrukcja jest poroniona - ale nie znaczy że całkiem zła. Jak wyrzuca kawę górą -"ostre psiuknięcie' po podniesieniu tłoka prasującego, to przyczyna jest prosta - nie schodzi ciśnienie z kotła. Powinno być odprowadzone do tacki ociekowej.
  • #9 17685119
    tkosen
    Poziom 11  
    A jak zamiast 100 ml leje 90 ml ? to co jest przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #11 17685232
    tkosen
    Poziom 11  
    Jak napisałem, mój Krups zalega na pawlaczu. Ale dla porządku. Dlaczego ten cholerny zawór 2 barowy ciągle się zawiesza ?
  • #13 17685245
    tkosen
    Poziom 11  
    Tak, ten przewód do porażka . Załamanie ale też i jakieś naprężenie w samym zaworze wprowadza.
    Z tego co pamiętam to ten przewód wymieniłem na dłuższy.
  • #14 19234801
    Goral1982_ro
    Poziom 1  
    tkosen, bardzo Ci dziekuję za wpis który zrobiłeś może i stary temat ale gdyby nie to na pewno mój ea9000 wylądował by w śmietniku a po przylutowaniu konektorków śmiga jak nówka :), najlepsze jest to że remontowałem ekspres z zupełnie innej przyczyny mianowicie zużyły się uszczeli bo swoje już przepracował, problem pojawił się po wymianie wszystkich uszczelek w ekspresie i po złożeniu taki zonk się okazał że wyłączał się chwilę po załączeniu, więc jeśli ktoś ma podobny problem to jest duża szansa że to włąsnie odlutowane konektory jak to opisał tkosen, jeszcze raz dzięki kolego dobrze że ludzie dzielą sie swoimi doświadczeniami pomagając innym.
    Pozdrawiam wszystkich Robert
  • #16 21098495
    tombier74
    Poziom 1  

>>17684880

Witam, czy ktoś może zamieścić zdjęcie, gdzie szukać tego NTC. Nie znam się na elektronice. Mam te same objawy, więc może dam radę ogarnąć, jak będę wiedział, jak to wygląda.

Dzięki
    Tomek
  • #17 21772096
    czarny1976
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Temat stary, ale może komuś się przyda. Jeżeli ekspres po zatwierdzeniu daty i godziny wyłącza się, to wystarczy wymienić 4 duże kondensatory elektrolityczne, które są usadowione obok siebie. U mnie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ekspresu Krups EA 9000, który po włączeniu uruchamia komunikat startowy, słychać kliknięcie przekaźnika, po czym urządzenie natychmiast się wyłącza bez rozpoczęcia testu, pracy pompy ani ruchu tłoka. Wskazywano na możliwą usterkę starszego modułu elektronicznego, odlutowane konektory czujnika NTC przy bojlerze, a także uszkodzenie samego NTC lub problem z diagnostyką błędu 09. Pojawiła się też sugestia sprawdzenia przewodów, zaworu 2-barowego oraz przepływomierza. W późniejszym wpisie rozwiązaniem okazała się wymiana czterech dużych kondensatorów elektrolitycznych na płytce, co przywróciło poprawne działanie ekspresu po zatwierdzeniu daty i godziny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA