logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dahua NVR4108 – ile kamer WizSense obsługuje jednocześnie? Wybór modeli do zestawu

voojtek 22 Gru 2025 11:48 264 2
  • #1 21787388
    voojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, przymierzam się do montażu monitoringu w domu. Planuję zestaw 6 kamer Dahua + rejestrator NVR4108. Wstępnie zaplanowałem kamery Dahua IPC-HDBW5449R-ASE-NI. Z tego co popatrzyłem prawdopodobnie rejestrator obsługuje do 8 kamer, ale tylko 4 kanały z Wizsense. Prosiłbym o informację czy ktoś może potwierdzić, czy faktycznie tak jest? Jeśli tak to nie ma sensu przepłacać, tylko wziąłbym 4 szt., tych 5449,a 2 szt. jakieś inne.

z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #2 21787645
    Czy_ten_Pan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam,
    1. Rejestratorów NVR4108 od Dahua są 2: NVR4108HS-4KS3 oraz NVR4108HS-EI. Pierwszy obsługuje do 6 kamer AI, drugi 8.
    2. Te kamery, jeżeli są na zewnątrz, to też strzał w kolano - po roku, albo nawet wcześniej będziesz niezadowolony z obrazu. Wybierz po pierwsze model z płaskim kloszem (w nazwie HDW), a po drugie wybierz jak najnowszą serię kamerę; będą dłużej wspierane, przez co dostaną nowsze aktualizacje.
    np.
    IPC-HDW3849H-AS-PV-0280B-PRO
    HDW5541TM-ASE-0280B-S3
    Choć w przypadku 5-serii to i tak nie wykorzystasz połowy funkcji, które tam są. Po tym ciężko dobrać kamerę bez wiedzy o obiekcie.
    Czy obiekt doświetlony dodatkowym światłem? Jak duży obszar do obserwacji? Czego oczekujesz od systemu? Czy akceptujesz światło białe w kamerach na stałe, czy jednak podczerwień?
  • #3 21787667
    voojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dzięki za odpowiedź. W załączeniu rzut domu z planowanym rozmieszczeniem kamer. Odległość od domu do drogi ok. 25 m. Niby producent w opisie sugeruje, że ten 5549 nie potrzebuje podczerwieni, w nocy też w kolorze teoretycznie ma dać radę. Wybrałem ten model ze względu na firmę i parametry "na papierze". Na Allegro chodzą po ok. 300-400 zł. Z dodatkowego oświetlenia są tylko lampy uliczne (zaznaczyłem na rysunku; mapa z Geoportalu trochę nieaktualna). Na wszelkie sugestie jestem otwarty; zestawy innych producentów również.
    Znalazłem używane HDW 4431EMP-ASE w miarę dobrej cenie - byłyby ok? Zakładam budżet 2500-3000 zł za zestaw, bez dysku, zrzut z kamer planuję na serwer TrueNAS, który już mam działający. Okablowanie zrobiłem na etapie budowy domu, okablowanie wyprowadzone w zaznaczonych miejscach - nie chcę montować innego.
    Załączniki:
    • Dahua NVR4108 – ile kamer WizSense obsługuje jednocześnie? Wybór modeli do zestawu dom_kamery.jpg (98.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA