logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak prawidłowo przylutować urwany kabel do taniej świetlówki?

posta666 22 Gru 2025 12:03 240 6
REKLAMA
  • #1 21787402
    posta666
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    [img]Witam,
    Niechcący potrąciłem i urwałem kabel od taniej świetlówki. Zamiast to wyrzucać chciałbym przylutować przewód, ale nie wiem na 100% jak to zrobić prawidłowo. Wygląda, że kabelki były przymocowane do małej płytki i nie bardzo widzę który gdzie. Załączam zdjęcia z każdej strony, może ktoś mi podpowie?
    Z góry dziękuję.
    Uszkodzony zasilacz świetlówki LED z oderwanymi przewodami brązowym i niebieskimModuł zasilacza LED z urwanymi brązowym i niebieskim przewodemModuł elektroniczny z kondensatorami i urwanymi przewodami brązowym i niebieskimZbliżenie na uszkodzony punkt lutowniczy na płytce z oznaczeniami CE1 i LZbliżenie płytki zasilającej lampy LED z elementami elektronicznymiZbliżenie na płytkę zasilacza LED ze złączami B i + oraz elementami elektronicznymiZielona płytka PCB z oderwanymi przewodami w oprawie LED, widok z bokuDwa odizolowane przewody — brązowy i niebieski — wystają z białej osłony kabla
    AI: Czy możesz podać markę i model tej świetlówki? To pomoże sprawdzić schemat połączeń.
    LVT model Slim LED lamp 120cm 36W V 4000K
    AI: Ile przewodów zostało urwanych i jakiego są koloru? Czy możesz je dokładniej opisać?
    Dwa, brązowy i niebieski[/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21787406
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6549
    jeżeli ten brązowy i niebieski to zasilanie sieciowe nie nieistotne gdzie który.
  • REKLAMA
  • #3 21787550
    posta666
    Poziom 6  
    >>21787406
    Ok, dzięki, ale gdzie na tej płytce je przylutować, bo nie bardzo widzę? 🙂
    Na czwartym zdjęciu z płytki odstają jakieś takie 2 małe końcówki, ale nie wiem, czy to prawidłowe miejsce.
    Poza tym zastanawia mnie, dlaczego na luźnych kabelkach nie widać metalowych końcówek, które były przylutowane, bo chyba powinny być widoczne przy takim oderwaniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21787603
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Niewyraźne te zdjęcia, ale spróbuj tak:

- w narożniku przy krawędzi masz takie dwa pola lutownicze, wydaje się, że są tam resztki przewodów. Lutownicą ogrzej i przy pomocy kalafonii oczyść oba pola, tak żeby żadnych drucików tam już nie było, a tym bardziej połączenia między tymi oboma polami.
    - oba kabelki (niebieski i brązowy) z przewodu zasilającego utnij tak ze 2 cm (bowiem mogą być naruszone wewnątrz). Jednocześnie skróć o tyle samo tą białą otoczkę (izolację) tego przewodu, ale postaraj się przy tym nie przeciąć nożykiem izolacji niebieskiej i brązowej. Stamtąd wychodzi prąd i kopie.
    - zdejmij izolację na długości 0,5 cm na końcach obu tych przewodów (niebieskiego i brązowego), a następnie używając lutownicy, kalafonii i cyny pocynuj oba wystające pęczki drucików. Pęczki pocynowane nie mogą mieć ani jednego odstającego włosa-drucika, wszystko sklejone cyną pod postacią ścisłego pęczka.
    - przylutuj oba pocynowane końce (niebieski i brązowy) do tych dwóch pól lutowniczych na płytce, zgodnie ze zdjęciem. Dobrze tego nie widać, ale powiedz mi Kolego, czy na płytce są może nadrukowane litery N i L? One by oznaczały odpowiednio Neutral i Live (czyli przewód neutralny-niebieski i fazowy-brązowy).

Teraz połóż wszystko na stole (nie z metalu), i trzymając tylko wtyczkę podłącz ją do gniazdka zasilającego 230V. Świeci? Jeśli tak, odłącz wtyczkę, odczekaj 10 minut (aż rozładuje się kondensator elektrolityczny) i zmontuj starannie lampę z powrotem. Jeśli nie świeci, udaj się do kogoś z doświadczeniem elektrycznym.

Dla zapamiętania zakoduj w głowie - "N" jak Niebieski. To najładniejszy z kolorów, bardzo przyjazdny. No, Niebieski. Teoretycznie on nie kopie, ale teoria ta (wskutek ludzkich pomyłek i niechlujności) działa tylko w 50%. W pozostałych przypadkach też może zabić. Przewód brązowy (lub czarny lub czerwony lub szary) z założenia jest zabijający. Przewód żółto-zielony teoretycznie ratuje życie, chyba że człowiek pomyli się lub użyje go niewłaściwie. Wtedy też może być groźny.

Daj tu na forum znać, czy żyjesz i jak Ci poszło. Ja poproszę Twojego Anioła Stróża, by Ci pomógł.
    Płytka drukowana z dwoma przylutowanymi przewodami: brązowym i niebieskim
  • #5 21787653
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6549
    DiZMar napisał:
    jeżeli ten brązowy i niebieski to zasilanie sieciowe nie nieistotne gdzie który.

Brak odpowiedzi czy są to przewody zasilania sieciowego?
  • REKLAMA
  • #6 21787991
    posta666
    Poziom 6  
    >>21787406
    Ok, dzięki, ale gdzie na tej płytce je przylutować, bo nie bardzo widzę? 🙂
    Na czwartym zdjęciu z płytki odstają jakieś takie 2 małe końcówki, ale nie wiem, czy to prawidłowe miejsce.
    Poza tym zastanawia mnie, dlaczego na luźnych kabelkach nie widać metalowych końcówek, które były przylutowane, bo chyba powinny być widoczne przy takim oderwaniu?

Dodano po 6 [minuty]:

>>21787603
    @M.Konopka bardzo dziękuję, żyję i melduję wykonanie zadania 🙂
    Lekko rozbawił mnie tak łopatologiczny opis, zwłaszcza że już w życiu lutowałem parę rzeczy, w każdym razie opis był bardzo pomocny i poczułem się naprawdę bezpiecznie 🙂
    Sukces dokumentuję załączonym zdjęciem.
    Jeszcze raz serdeczne dzięki za szybką i fachową pomoc.
    Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo przylutować urwany kabel do taniej świetlówki? 20251222_220435.jpg (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21787999
    posta666
    Poziom 6  
    Przylutowałem kabelki zgodnie z sugestią od M. Konopka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził kabel zasilający taniej świetlówki LVT Slim LED 120cm 36W 4000K i chce go prawidłowo przylutować do małej płytki, jednak nie jest pewien, które przewody gdzie podłączyć. W odpowiedzi wskazano, że jeśli przewody to brązowy i niebieski, czyli standardowe przewody zasilania sieciowego, to ich podłączenie nie jest krytyczne względem polaryzacji – można je podłączyć dowolnie, ponieważ w tego typu świetlówkach zasilanie jest symetryczne i nie ma znaczenia, który przewód jest fazowy, a który neutralny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA