logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia ODU 4G05-b, ZTE MF282 OpenWRT, EAP110-Outdoor – losowe zaniki Wi-Fi i reset urządzeń

pkpintercity 22 Gru 2025 18:33 585 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego losowo zrywa internet i znikają urządzenia Wi‑Fi w zestawie z anteną Nokia ODU, routerem Huawei i punktem dostępowym TP-Link, oraz co sprawdzić w pierwszej kolejności?

Najbardziej prawdopodobna jest awaria lub reset routera Huawei EchoLife WA8021V5, a nie Noki ani TP-Linka: gdy znika Huawei, SSID TP-Linka nadal jest widoczne, ale nie ma internetu [#21789774][#21789777] Najpierw trzeba sprawdzić zasilanie i sam router, bo takie objawy pasują do problemu zasilacza albo restartu urządzenia; forumowicze zalecali podmianę zasilacza i kontrolę wszystkich połączeń LAN/PoE [#21787842][#21787930][#21789763] Ustalono też, że ten Huawei powinien mieć zasilacz 12 V / 1 A, a nie 9 V, więc warto użyć właściwego zasilacza o odpowiednich parametrach [#21790051][#21790052] Dodatkowo router stoi na nieogrzewanym strychu, więc warto testowo przenieść go do miejsca o stabilniejszej temperaturze i zobaczyć, czy problem ustąpi [#21789747][#21789779] Jeśli urządzenie jest pod OpenWRT i da się dobrać do logów, to podczas awarii warto sprawdzić, czy widać restart albo błąd zasilania/łącza [#21790035]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21787727
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witajcie, mam pewien problem z internetem na wsi. Otóż zestaw składa się z anteny Nokia ODU 4G05-b, routera w domu ZTE MF282 OpenWRT oraz AP na dworze EAP110-Outdoor. Działa na to są sieci Orange i wszystko śmigało ok przez parę miesięcy i jest taki problem, że totalnie losowo nie ma internetu, ale na tyle go nie ma, że z listy Wi-Fi znikają urządzenia. Tj. ktoś wyłączył i włączył z prądu i czekasz, aż się wszystko zaloguje i działa i potrafi tak w ciągu dnia parę razy zrobić, na drugi dzień spokój, a na trzeci np. 3-4 razy pod rząd robi taki reset. Nie mam zielonego pojęcia, co to może być. A co najlepsze, punkt to link na liście Wi-Fi widać, ale wiadomo, jak Nokia zerwie neta, to i tak nie działa, ale Nokia i ZTE znikają i same się pojawiają, to link losowo raz zniknie z nimi razem, a raz zostaje tylko on. Czy ktoś ma jakiś pomysł?? Bo powiem, czarna magia.
  • #2 21787842
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Zaczął bym od zasilania tego outdoora, jeśli zasilasz po poe to kabel, rj-ty gniazda.( czasem sprężynki stykowe w rj są pogięte)
    Używam podobnego ap i chodzi super.
    Pozdr. J.
  • #3 21787853
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Tak jest po PoE. Ale problem jest taki, że AP tu raczej chyba mało winne. Tylko dlaczego Nokia i ZTE robią resety, jak przy zaniku prądu, że znikają z listy urządzeń WiFi i potem wraca do normy. Jest tu na forum podobny problem.
  • #4 21787883
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1491
    Popatrz jak wszystko się zmienia - coś jest a potem tego nie ma :) jak śpiewał Sidney Polak
    Mi takie zachowanie od razu każe sprawdzać:
    Zasilanie
    Połączenia galwaniczne - czyli kable, konektory złączki itp.
    Jak jestem pewien co do tych powyższych zaczynam przyglądać się sprzętowi.
  • #5 21787922
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Generalnie kable to tylko kable ethernet i zasilacze ale już sprawdzałem nie widać uszkodzeń itp. ogólnie to ten ten net na wsi jest u rodziny i oni mówili że na starym routerze też się coś podobnego działo. I pytanie czy wina bts czy prądu
  • #6 21787930
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    @pkpintercity
    Najpierw trzeba ustalić, czy to wina samego sprzętu i rozłączanie między nimi (ODU->IDU->AP).
    Wszystkie połączenia LAN, PoE do sprawdzenia.
    Pod obciążeniem do sprawdzenia zasilacz PoE.

Jak tu będziesz pewien, to dopiero można szukać dalej.
  • #7 21787956
    pkpintercity
    Poziom 13  
    No i tu kolejna rzecz zasilacz Poe a w sumie zasilacze . Nokia ma swój, AP to link ma swój a ZTE to zwykły router. Więc odpada żeby nagle wszystkie padały
  • #8 21788098
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Cytat:
    Więc odpada żeby nagle wszystkie padały

Ale zacząłbym od pierwszego w kolejce urządzenia i jego zasilacza. Tropię ostatnio temat szybszego zużywania się zasilaczy impulsowych - skoki napięcia w sieci zależne od pogody - fotowotaiki w pobliżu i potrafi "jeździć" od 215V do 250V, czasem dość szybko. Mam nawet gdzieś film ze zdarzenia uszkodzenia zasilania kamer - tuż po "rozbłysku" na niebie. Chmury goniły się szybko i powodowały na niebie prawie stroboskop.
    Zacznij od wymiany zasilaczy - czasem "niby" dobry zasilacz ( diodka świeci na nim, po włączeniu do urządzenia ono też startuje) świruje..
    Przez ostatni kwartał wymieniłem ok 20 szt zasilaczy kamer i sprzętu sieciowego....
    Pozdr.J.
  • #9 21788891
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Jeszcze pytanie czy jeżeli to wszystko jest na nieogrzewanym poddaszu ale wilgoci nie ma tyle że zimno ma to jakieś znaczenie i przyznam się bez bicia ale skrętki mają po 10m i są kupione w action ale działało. I teraz pytanie to winna nokia ? Czy ZTE odwala kaszane ?
  • #10 21789152
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    pkpintercity napisał:
    Jeszcze pytanie czy jeżeli to wszystko jest na nieogrzewanym poddaszu

Czyli konkretnie co tam jest?

pkpintercity napisał:
    ale wilgoci nie ma tyle że zimno ma to jakieś znaczenie i przyznam się bez bicia ale skrętki mają po 10m i są kupione w action ale działało.

Patrząc na cały twój opis, samo narzuca się, że zaczęło świrować w momencie nadejścia niskich temperatur i wilgotności. Urządzenie pracujące w trybie ciągłym na nieogrzewanym strychu z reguły nie boi się niskich temperatur i skroplin, bo typowo jest zawsze ciepłe i nie daje się kondensować parze wodnej na obudowie, a tym bardziej wewnątrz ( zwykle w takich warunkach bardziej krytyczne bywają wysokie letnie temperatury).
    Więc jeśli na obudowie nie widać plam od rosy, to nie to.

Niska temperatura, o ile nie spada znacznie poniżej zera, też zwykle nie przeszkadza.

Zwykle więc nie, ale u ciebie wygląda to jednak tak właśnie. Noka jest zewnętrzna, więc ona byłaby tu najmniej podejrzana. Ale jeśli tam jest ZTE to już jak najbardziej tak. Okablowanie, gdyby zamiękało, to małą szansa aby tak szybko wracało do normy. Prędzej któreś z połączeń RJ-45.

Tak czy inaczej trzeba metodą prób i błędów próbować eliminować podejrzanych. Ja zacząłbym od rutera.
  • #11 21789212
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Mała korekta to nie jest router z ZTE tylko huwawei. No wilgoci nie ma. Fakt jest zimno ale nie ma rosy ani nic
  • #12 21789385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21789691
    k_pec
    Poziom 34  
    pkpintercity napisał:
    Mała korekta to nie jest router z ZTE tylko huwawei. No wilgoci nie ma. Fakt jest zimno ale nie ma rosy ani nic

Nie ma znaczenia dla istoty problemu.

Jak napisałem wyżej - obstawiam problem z ruterem.

Jeszcze jedno - utożsamiasz zaniki połączeń wifi z klientami z zanikami internetu od dostawcy / z modemu na tych klientach, a to tak nie jest.

Połączenie wifi ruter / AP - klient to warstwa sprzętowa twojej instalacji, internet to warstwa transportowa. Inaczej mówiąc połączenie wifi pomiędzy dwoma urządzeniami jest jak tor kolejowy między nimi, zaś transmisja internetu jest jak wózki wiozące po torze ładunek ( tu pakiety). Wózki mogą w ogóle nie jeździć, a tor i tak jest.

Ponieważ gubisz połączenia oznacza to problem rutera lub któregoś z urządzeń do niego podpiętych, a nie problem dostawcy internetu.
  • #14 21789692
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Dobrze to opiszę dokładnie, jak to wygląda i też jaki jest problem. Sieć jest postawiona u rodziny i to oni mi zgłaszali z tym problem. Więc akurat jak byłem na święta, to właśnie tak działa dziwnie ten internet. Że jest internet i może być cały dzień, a nagle dostaję jakiejś głupawki i zrywa raz, drugi, trzeci i wraca do normy. Nie ma znaczenia dzień czy noc, jaka godzina. Ale właśnie może to i wina routera, tylko szkoda, że nie wziąłem innego na podmianę.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21789691
    Do routera jest podpięty AP tp link no i wiadomo antena nokia i tyle.
  • #15 21789699
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21789701
    k_pec
    Poziom 34  
    Dla mnie to samo - pada któreś z urządzeń, pierwszy podejrzany to ruter. Ale i tak bez twojej obecności na miejscu dalej nie ma co bić piany.
  • #17 21789706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21789710
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21789699
    Właśnie po kablu na sprawdziłem. Ale wiem jedno znika z listy router tj. bym go wyłączył z prądu ale AP dalej jest ale nie ma neta bo router się resetuje. I ciężko trafić tak żeby wiedzieć kiedy to się wydarzy bo powiedzmy nie używam fona i nie wiem że akurat net padł.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21789706
    Tylko co by robiła nokia ?? Że router znika z listy. Bo popatrz jeśli rozlacze nokie to router i Ap normalnie jest na liście tylko pisze "brak dostępu do internetu"

Dodano po 1 [minuty]:

>>21789699 w ogóle nie nic, wchodze w telefonie w w wifi i tylko jest AP z tp linka routera nie ma w ogóle. A jak odlacze nokie to wtedy jest router i napis brak dostępu do internetu więc to może być chyba router.
  • #19 21789718
    k_pec
    Poziom 34  
    pkpintercity napisał:
    Ale wiem jedno znika z listy router tj. bym go wyłączył z prądu ale AP dalej jest

Zaraz, spokojnie. Ruter znika z listy na Noki? A ten huawei działa jako drugi ruter czy w trybie AP?

Erbit napisał:
    Stawiam, że Nokia.

Może i nokia, ale mnie coś mówi, że huawei. W końcu AP widać, jak znika huawei. Chyba, że to wszystko działa jeszcze jakoś inaczej, niż @pkpintercity opisuje.
  • #20 21789727
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21789718
    Nie nie nie
    Nokia to antena. kabel od nokii leci do routera huwawei, i pod router jest podpięty AP.
    i teraz jeżeli wszystko działa poprawnie na liście urządzeń wifi mamy dwie pozycje
    Domowa 5g z routera huwawei i domowa ta nazwa jest taka sama dla sieci 2.4ghz w huwawei i tp linku żeby się płynnie przelaczalo
    I teraz jeżeli Padnie net to tylko na liście wifi widnieje tp link huwaweia nie ma bo tj. robi reset urządzenia a Ap jest ale "brak dostępu do internetu"
    Mogę zdalnie jak coś połączyć z laptopem który tam jest i jeżeli jakieś dane logi to mogę je odczytać i wrzucić tutaj. Wiem na pewno że w logach tp linka były błędy że jak wywaliło neta to Ap chciał się połączyć i były błędy tego typu failed to connect ... because WPA Authentication timed out / failed
  • #21 21789728
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21789743
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Dobra, przepraszam za polszczyznę.
    Jeśli wszystko działa poprawnie, to na liście WiFi są widoczne dwie sieci: domowa 5G od Huawei oraz domowa. (Domowa to takie same nazwy posiada TP-Link, który jest na dworze, czyli nasze AP, oraz Huawei, bo chodziło mi o to, żeby ciągle był Internet, ale tu kolega mi napisał, że nie będą się przełączały, ale o dziwo działa ta metoda.) I teraz, jeśli dojdzie do zaniku internetu, to z listy WiFi znika nam sieć domowa 5G i zostaje tylko domowa, czyli nasz AP. I trzeba czekać, aż wróci domowa 5G i internet działa. Ale najlepsze jest to, że to działało i nie było problemów.

Dodano po 2 [minuty]:

[edyta]
    Rozumiem, że ten TP-Link podłączony jest skrętką do ZTE działającego na OpenWRT?
    Tak dokładnie, TP-Link ogólnie działa po PoE. I tak ten TP-Link jest podłączony do routera Huawei.
  • #23 21789747
    k_pec
    Poziom 34  
    pkpintercity napisał:
    huwaweia nie ma bo tj. robi reset urządzenia a Ap jest ale "brak dostępu do internetu"

Czy hyawei jest na strychu czy w mieszkaniu?

Bo dalej go obstawiam, zwłaszcza, jeśli byłby na strychu na strychu.

pkpintercity napisał:
    Domowa 5g z routera huwawei i domowa ta nazwa jest taka sama dla sieci 2.4ghz w huwawei i tp linku żeby się płynnie przelaczalo

A w czym ma to pomóc w szybkom przełączaniu? Po prostu wydaje wam się, że się szybko przełącza. Do tego takie same nazwy prowadzą zwykle do tego, że zwykle wybierane jest połączenie z większą siłą sygnału, czyli typowo to na 2.4GHz, więc te wolniejsze.

Zmieńcie testowo nazwy na inne, tak aby urządzenia wybierały jednoznacznie. Oczywiście inne nazwy też dla rutera i AP. Bo może to któryś z klientów zaczyna robić problemy w czasie nawiązywania połączenia z ruterem i to go wywala. Mikra szansa, ale wszystko warto sprawdzić.

Szybkie (płynne) przełączanie możliwe jest tylko wtedy, jeśli ruter i AP realizują tzw. fast roaming. Wtedy rzeczywiście przełączanie bywa niezauważalne. Oczywiście, o ile mobilek również obsługuje fast roaming.
  • #24 21789754
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21789747
    Tak na strychu jest.
  • #25 21789758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21789760
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21789758
    TP link też wtedy nie ma neta.
    Mała korekta nie ZTE tylko huwawei. Zasilanie ? Zwykły zasilacz 9V
  • #27 21789763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21789774
    pkpintercity
    Poziom 13  
    >>21789763
    SSID nokia nie da żadnego bo to tylko antena-odbiornik, tam jest wsadzona simka z Orange i jest na maszcie na dworze. SSSID znika tylko huwawei. SSID TP-Linka jest cały czas widoczne, ale kiedy znika huwawei to nie ma w ogóle Internetu jest tylko widoczne SSID TP-linka.
  • #29 21789777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21789779
    k_pec
    Poziom 34  
    pkpintercity napisał:
    Tak na strychu jest.

W takim razie potwierdza to przypuszczenie, że to on zaczął świrować po spadku temperatur.

Można by na początek podmienić zasilacz, jeśli mielibyście taki do dyspozycji.

Ewentualnie, gdyby była taka możliwość, znieść go testowo do wnętrza domu, nawet na schody do strychu. Ważne żeby była tam w miarę stała temperatura.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy losowych zaników internetu i resetów urządzeń w sieci wiejskiej złożonej z anteny Nokia ODU 4G05-b, routera Huawei EchoLife WA8021V5 (wcześniej mylony z ZTE MF282 na OpenWRT) oraz zewnętrznego punktu dostępowego TP-Link EAP110-Outdoor. Objawy to znikanie SSID routera Huawei z listy Wi-Fi podczas przerw w dostępie do internetu, przy jednoczesnym pozostawaniu widocznego SSID TP-Linka, który jednak nie zapewnia dostępu do internetu. Problemy pojawiły się po okresie spadków temperatur, a urządzenia są zainstalowane na nieogrzewanym strychu. Wskazano na możliwe przyczyny: niestabilne zasilanie, niewłaściwy lub zużyty zasilacz (router powinien mieć zasilacz 12V 1A, a obecnie używany jest 9V), potencjalne problemy z kablami Ethernet i PoE, a także brak wsparcia dla roamingu Wi-Fi między routerem a AP. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od wymiany zasilacza routera Huawei na oryginalny o odpowiednich parametrach oraz ewentualne przeniesienie routera do cieplejszego miejsca celem wykluczenia wpływu niskich temperatur. Dalsza diagnostyka powinna uwzględniać sprawdzenie połączeń galwanicznych i monitorowanie logów urządzeń podczas incydentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA