logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C – radio włącza się bez kluczyka, rozładowuje akumulator

tomeckiwojtek200 22 Gru 2025 21:47 297 9
REKLAMA
  • #1 21787895
    tomeckiwojtek200
    Poziom 2  
    Corsa C - co jest przyczyną, że wyświetlacz radia włącza się i wyłącza, gdy nie ma kluczyka w stacyjce i rozładowuje akumulator?!
    AI: Masz oryginalne radio fabryczne, czy było wymieniane na inne?
    Oryginał
    AI: Czy ostatnio było coś robione przy instalacji elektrycznej albo radiu (np. naprawy, wymiana, montaż)?
    Wymieniona stacyjka
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21788508
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    tomeckiwojtek200 napisał:
    Corsa C - co jest przyczyną, że wyświetlacz radia włącza się i wyłącza, gdy nie ma kluczyka w stacyjce i rozładowuje akumulator?!

Usterka nic więcej.
    Co już sprawdziłeś albo co jesteś sobie sam w stanie radę sprawdzić. Bo jeżeli napisałaś licząc na poradę otwórz trzy razy i zamknij drzwi pasażera a później dwa razy klapę z tyłu, to od razu ci mówię nic nie da.
  • #4 21788537
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    78db78 napisał:
    Sprawdziłeś działanie stacyjki czy odcina +12V po zapłonie?

Radia w Oplach mają oddzielną szynę do komunikacji zapłon-radio. Jak mu stacyjka odetnie ten zapłon to radio i tak ma stałe zasilanie z akumulatora (na jednej żyle 12V, szyna komunikacyjna ma sporo mniejsze napięcie).
    78db78 napisał:
    Jakie to radio?

Podejrzewam, że ma oryginalne oplowskie CD 30 (tak napisał, a w corsach C innych raczej nie było z tego co pamiętam). I nie ma to większego znaczenia, bo po demontażu oryginalnego radia i zamontowaniu innego na wyświetlaczu - jeśli radio jest to CD30 - powinna pokazywać się domyślnie godzina i temperatura na włączonym zapłonie. Tak było w corsach C i w D też tak jest bo tutaj wyświetlacz nie jest częścią integralną radia.

@tomeckiwojtek200 zdemontuj radio, jeśli wyświetlacz nadal będzie się włączał z temperatura i godziną, to stacyjka do poprawy bo ktoś coś ewidentnie namieszał. Ewentualnie gdzieś jest problem z obiegiem prądu np może być któraś żyła rozwalona.

// EDIT
    Obstawiam, że Autor porzuci temat - to jego drugi post i wątek bez dalszego odzewu.
  • #5 21788570
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21788609
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    A co to ma wspólnego z radiem? Równie dobrze możesz poopowiadać jak na wenezuelskim YouTubie znalazłeś sposób na leczenie hemoroidów.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką wątku dyskusji.

• REKLAMA
  • #7 21788635
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3367
    @kkknc Widzę że masz dowcip z pierwszej ręki, ale się uśmiałem, dobre, dobre.
    jerzyp2015 napisał:
    Odwiedziłem 5 warsztatów i gleba.

Może to były piekarnie, albo byłeś u szewca.

Może to śmieszne albo i nie ale mnie też kiedyś poratowało jakieś YT z Ameryki Płd. Miałem do roboty Cayena na przednie czujniki parkowania, non stop zgłaszało że coś jest przed pojazdem (wewnętrzne czujniki). Czyli zamiana czujników zew na wew. A problem jak był tak jest. Gdzieś dopiero na "wenezuelskim" YT ktoś miał identyczny problem. Powodem była ramka od rejestracji, czujniki miały tak duży kąt widzenia.

Co do usterki autora to ja bym wyjął na noc wtyczkę ze stacyjki.
  • REKLAMA
  • #8 21788740
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    kkknc napisał:
    A co to ma wspólnego z radiem?

Ciekawostka: jak w japońcu miałem uszkodzoną wiązkę elektryczną w karbowanej rurce idącej z budy do klapy bagażnika to automatycznie odcinało mi podświetlenie tylnej rejestracji (na klapie), podświetlenie bagażnika oraz z automatu nie działał mi także głośniczek od włączonych świateł (jak drzwi się otwierało bez zapłonu i z włączonymi światłami to powinien głośniczek zapiszczeć). Wystarczyło wymienić dwie żyły i po problemie.
    Także różne cuda mogły się zadziać.
    Chociaż problem z pokrętłem też jest prawdopodobny bo o ile w D jest automat od tego o tyle w C pokrętło jest normalnie 'mechaniczne'.
  • #9 21789185
    tomeckiwojtek200
    Poziom 2  
    Jeszcze nic nie sprawdzałem, a wrzuciłem temat, żeby wiedzieć, od czego zacząć. Dziękuję za podpowiedzi. Będę sprawdzał każdą ewentualność.
  • #10 21800424
    tomeckiwojtek200
    Poziom 2  
    Po podłączeniu szeregowym i sprawdzeniu wszystkich bezpieczników okazało się, że gdy wyjmę bezpiecznik nr 8, 10 A, w opisie jest napisane rozrusznik, ale gdy odłączyłem przewody przy rozruszniku, nadal prąd pobiera, co się okazało, jest to bezpiecznik od stacyjki

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Corsa C oryginalne radio fabryczne (prawdopodobnie model CD30) włącza się i wyświetla godzinę oraz temperaturę nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, co może wynikać z faktu, że radio ma stałe zasilanie 12V z akumulatora oraz oddzielną szynę komunikacyjną zapłon-radio. Problem rozładowującego się akumulatora może być spowodowany wadliwą stacyjką, która nie odcina zasilania, lub uszkodzonym przełącznikiem świateł pod kierownicą, który przewodzi prąd i powoduje rozładowanie akumulatora. Sprawdzenie bezpieczników wykazało, że bezpiecznik nr 8 (10 A), opisany jako rozrusznik, faktycznie odpowiada za zasilanie stacyjki, a jego wyjęcie zatrzymuje pobór prądu. Zaleca się demontaż radia i kontrolę instalacji elektrycznej, szczególnie stacyjki i przełącznika świateł, aby wyeliminować nieprawidłowe obiegi prądu i zwarcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA