logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Domowy, podłączenie skrętek, Home assistant.

Berend 23 Gru 2025 09:42 630 25
  • #1 21788176
    Berend
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Panowie,
    Prosze o radę, mam zrobioną w domu instalacje elektryczną w gwiazde. Wszystkie przewody podciagniete do rozdzielnicy głównej, w planach jest Home assistant. Mam mnóstwo przewodów UTP 5e, gdzie pełnia rolę głównie wejścia cyfrowe załączenia oświetlenia, czy tez opcjonalnie pomiaru temperatury.
    Przykładowa funkcjonalność opisana poniżej:
    Czy byście je zarabiali jako złącze RJ45 i podłaczali do takie konwertera jak np. poniżej, czy bezpośrednio do moduły wejść cyfrowych/ analogowych sterownika PLC?
    Najpierw miałem to robić większe, ale ze względu na brak czasu, chce to uprościć, więć tylko sterowanie oświetleniem, rolety i być może odczyt temperatury (wewnątrz puszki, wiec bardziej z ciekawości) i komunikacja z centralą wentylacyjną thessla green i pompą ciepła Panasonic seria L.
    Jakbyście to zrobili, wzięli jakiś sterownik PLC z modułami przekaźnikowymi, aby dodatkowego układu przekaźnikowego (też przyklad daje poniżej() nie montować, czy montować itd.
    Proszę o pomoc i komentarze.

Tabela opisująca funkcje kabli UTP w instalacji elektrycznej domu
    Listwa złączowa z ośmioma portami RJ45 i podwójnym rzędem złącz śrubowych.
    Moduł przekaźnikowy Geya z 16 przekaźnikami i złączami śrubowymi na panelu DIN
  • #2 21788189
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Czekaj, czy Ty chcesz bezpośrednio do tej skrętki podłączać np. termometr cyfrowy?
  • #3 21788197
    Berend
    Poziom 17  
    Chce podłączyć np. łączniki od oświetlenia czy rolet, przy napieciu 24V DC.
  • #4 21788204
    hindoos
    Poziom 36  
    Ale przez skrętkę chcesz puszczać
    a) sygnał cyfrowy kodowany wg. jakiegoś standardu (ramka danych) - a po stronie odbiorczej sygnał ten będzie odczytany i wykonana zostanie odpowiednia operacja
    b) sygnał cyfrowy 0-1 który włączy np. przekaźnik, optotriak czy coś jeszcze innego i to załączy np. zasilanie rolety czy czegoś innego
    c) prąd który bezpośrednio działając na dane urządzenie załączy jego silniki np. 24V DC bezpośrednio na silnik albo taśmę LED
    ?
  • #5 21788209
    Berend
    Poziom 17  
    Odpowiedź b). Chcę to podłączyć do jakiegoś PLC (rozważam Siemens S7-1200, Beckhoff , Fatek, lub jakiś jeszcze inny) jako zwykłe wejście cyfrowe. Ale rozważam, czy to robić bezpośrednio czy przez takich konwerter RJ-45 -> wyjscia pinów jak zamieściłem.
  • #6 21788222
    hindoos
    Poziom 36  
    Osobiście bym zrobił tak, że skrętki zakończył patch panelami co unieruchomi przewód i zapobiegnie uszkodzeniu poszczególnych żył skrętki. I do paneli wpinał coś w ten deseń Adapter RJ45 do złącz śrubowych z ośmioma pinami, widok z przodu i z tyłu
    Stąd już możesz pociągnąć miękkie przewody do sterownika.
    Z drugiej strony zrobiłbym podobnie. A gdyby się okazało, że z jakiegoś powodu rezygnujesz ze smart sterowania, to będzie łatwo zrobić z tego sieć na Ethernecie żeby np. wpiąć AP czy podłączyć urządzenie przewodowo.
  • #7 21788358
    Berend
    Poziom 17  
    A nie lepszego coś takiego co ja pokazałem, na szyne TH-35 i wydaje się, że mniej miejsca zajmuje.
  • #8 21788370
    hindoos
    Poziom 36  
    No to Twój wybór, ale zgodnie z tzw sztuką ze ściany powinno wychodzić gniazdo i podłączenie dalej jest już na giętkim przewodzie. Wiesz, bądź co bądź to tylko kawałek miedzianego drutu przez który płynie prąd - a czym to jest pokryte wokół i czy się zatrzaskuje czy skręca śrubą to już tylko kwestia przyjętego standardu
  • #9 21788376
    Berend
    Poziom 17  
    Mam generalnie problem z miejscem i żałuje tego rozwiązania co mam, muszę zjeść tą żabę ..
  • #11 21788498
    hindoos
    Poziom 36  
    Berend napisał:
    żałuje tego rozwiązania co mam, muszę zjeść tą żabę ..

W sumie to nie musisz. Wspominasz o Home Assistant a jednocześnie chcesz robić rozwiązanie oparte o PLC? To może olej tego PLC, rozpisz sobie co koniecznie musisz puścić po kablach, a co może iść np. po Zigbee. Ewentualnie przez tą skrętkę co masz położoną puścisz wyłącznie zasilanie np. 12v DC z którego sobie nawet najprostszym stabilizatorem w miniaturowej obudowie zrobisz 3V czyli tyle ile potrzebuje np. czujnik wilgotności i tyle.
    Sterowanie oświetleniem podobnie, albo Zigbee albo WiFi. I może rzeczywiście skrętka posłuży do tego żeby tym WiFi pokryć cały dom tam gdzie zwykły router nie sięgnie. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
  • #12 21788541
    Berend
    Poziom 17  
    Ale obwody z rolet czy oświetlenia, to wszystkie przewody schodzą mi do rozdzielnicy, wiec mi tutaj elementy w puszkach nic nie dają.
  • #13 21788566
    hindoos
    Poziom 36  
    Pisząc obwody masz na myśli tą skrętke?
  • #14 21788568
    Berend
    Poziom 17  
    Nie, obwody zasilające.
    Każdy przewód, czy to od gniazd (tutaj nie istotne), czy od odświetlenia, rolet, (te zasilające) schodza mi do głównej rozdzielnicy.
  • #15 21788576
    hindoos
    Poziom 36  
    A na skrętce same włączniki i czujniki?
  • #16 21788580
    Berend
    Poziom 17  
    Tak, chcę tak właśnie zrobić.
  • #17 21788586
    hindoos
    Poziom 36  
    I jak chcesz tego PLC synchronizować z Home Assistantem?
  • #18 21788592
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 242
    A co za problem? Skrętki rozszyj na listwy LSA, na niej polączysz żyly vdd, reszta rozszytymi skrętkami do modulów wejściowych plc. Synchronizacja modbusem tcp z HA. Lub jeśli nowse sterowniki to bibloteka mqtt
  • #19 21788633
    Berend
    Poziom 17  
    DJ MHz napisał:
    A co za problem? Skrętki rozszyj na listwy LSA, na niej polączysz żyly vdd, reszta rozszytymi skrętkami do modulów wejściowych plc. Synchronizacja modbusem tcp z HA. Lub jeśli nowse sterowniki to bibloteka mqtt

Masz konkretną listwe LSA, która mało miejsca zajmuje na szyne TH35?

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

A sterownik z serii boneIO zamiast PLC?
  • #20 21788750
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ja lsa mam na szynie pod te zlącza, z boku w szafie. Wago rolety/brama garazowa, a boneio reszta ;). Smartbob tez dobry
  • #21 21789075
    Berend
    Poziom 17  
    DJ MHz napisał:
    Ja lsa mam na szynie pod te zlącza, z boku w szafie. Wago rolety/brama garazowa, a boneio reszta ;). Smartbob tez dobry

Troche tego pogrubionego nie rozumiem. boneIO steruje wszystkim z wyjątkiem rolet i bramy garażowej?

Chciałbym iść w stronę tego boneIO, nie znalazłem wprost typu przekaźników co tam są (wyśle maila) bo wartość te 10A to wiecie co to znaczy, jak pewnie dla obciążenia AC-1

Zakładając , że kupuje 3 moduły boneIO około 5500zł, ale nie musze mieć wtedy tych modulów przekaźnikowych (takie założenie), wtedy kwestia czym i jak konwertuje od skrętek czy Easy Switch, czy to LSA, mam problem z miejscem.

Edit: jednak 2 moduły boneIO, do
    boneIO ESP Cover – do obsługi rolet,
    boneIO ESP 32x10A - do oświetlelnia

wychodz to 3800zl

Patrzyłem też na ten smartbob, cenowo trochę lepiej by wyszedł jak boneIO, ale wygląda jakościowe / profesjonalnie (powierzchownie, bez testów) na gorsze rozwiazanie, pod kątem opisów, dokumenacji itd.
  • #22 21831567
    Berend
    Poziom 17  
    Dla podsumowanie, staneło na sterownikach jak wyżej boneIO. Do podłączenia skrętek wybrałem easy switch Path pane;
  • #23 21851211
    griszmak0001
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Pierwsze konkretne zwarcie w urządzeniu/odbiorniku i będziesz tego boleśnie żałować, w przemyśle stosuje się podstawki przekaźnikowe, aby skrócić czas postoju maszyn itd. Jeśli nie przeszkadza Tobie konieczność wymontowania sterownika w celu jego rozebrania, aby wymienić przekaźnik umieszczony na PCB, to OK, ale nawet zastosowanie przekaźników interfejsowych z S7-1200G2 ma więcej sensu od tego zintegrowanego dziwaka, który przy dobrej pętli zwarciowej straci przekaźnik.
  • #24 21851308
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Mam od paru lat pierwsze sterowniki boneio, samo skladaki. Kilka zwarć przeszły, wymontowanie to mniej niż minuta roboty. A do odklejenia przekaźnika to nawet wystarczy mocniej stuknąć np rączką od śrubokrętu i puści, z czasem styk się wyczyści.
    To jeszcze te wersje ze słabszymi przekaźnikami. Aktualnie stosowane są lepszej jakości elementy
  • #25 21898331
    SkyDarkside
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Mam za sobą bardzo podobny projekt - instalacja gwiazdowa, UTP 5e do rozdzielnicy, sterowanie roletami (13 stref), oświetlenie, integracja z Home Assistant. Kilka praktycznych uwag.

Konwerter RJ45 na śrubki to wygodne rozwiązanie na etapie szafy - estetyczne, łatwa identyfikacja par, każdy kabel oznaczony złączem. Minusy: dodatkowy element w torze sygnałowym (kolejne zaciski = kolejne możliwe punkty awarii), i kosztuje więcej niż listwa terminali. Przy instalacji stałej domowej i kablach UTP bez ruchu mechanicznego osobiście pominąłem i podłączyłem bezpośrednio na zaciski - po 2 latach zero problemów.

Co do sterownika: Fatek FBs to solidny wybór do takiej instalacji. Powody:
    - wejścia cyfrowe wbudowane (FBs-20MC ma 12 DI 8 DO), rozbudowa przez moduły FBs-2DA/FBs-8X
    - moduły przekaźnikowe własne lub FBs-8YR - odpadają zewnętrzne Geye i ich okablowanie
    - komunikacja Modbus TCP wbudowana - Home Assistant łączy się przez integrację Modbus i widzi wszystkie rejestry jako sensory/przełączniki
    - EasyBuilder Pro (Weintek HMI) opcjonalnie, jeśli chcesz panel dotykowy w ścianie

Jeśli chodzi o pompę Panasonic seria L i Thessla Green - obie obsługują Modbus RTU lub RS485. Fatek ma moduł FBs-CM55E (RS485) i może je odpytywać bezpośrednio i eksponować dane do HA przez Modbus TCP.

Do pomiaru temperatury w puszkach: DS18B20 na skrętce świetnie działa, ale wymaga modułu 1-Wire lub konwertera RS485. Alternatywnie NTC przez wejście analogowe modułu FBs-4DA - prostsze, jeśli nie masz wielu punktów.

Liczba wejść dla Twojej instalacji: policz pary w tabeli, dodaj 20% zapasu i dobierz liczbę modułów rozszerzających. Przy roletach pamiętaj, że każda strefa to 2 wejścia (góra/dół) 2 wyjścia (góra/dół) - przy 10 strefach to już 40 I/O tylko na rolety.
  • #26 21899506
    Berend
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedź.

Staneło to na sterownikach boneIO Cover 32x10 oraz boneIO Black 32x10 do tego mam panel Shelly Wall Display XL Black.
    Na razie nie mam czasu tego integrować całkowicie i jedynie mam oprogramowanie napisane na działanie z przycisków simon monostabilnych.
    Docelowo chciałbym zrobić połączenie centrali, pompy ciepłą oraz wszystkich do home assistanta, podziele się efektami jak wyjdzie :D.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu podłączenia instalacji domowej wykonanej w gwiazdę, gdzie wszystkie obwody zasilające schodzą do rozdzielnicy głównej, a na skrętce UTP 5e mają być prowadzone wyłącznie włączniki i czujniki 24 V DC do sterowania oświetleniem, roletami oraz odczytu temperatury. Rozważano zakończenie skrętek na złączach RJ45, listwach LSA, patch panelach lub bezpośrednio na wejściach sterownika PLC, a także użycie konwerterów RJ45 na zaciski śrubowe. Pojawiły się propozycje sterowania przez Ethernet, Modbus TCP lub MQTT oraz integracji z Home Assistant. W rozmowie porównywano sterowniki PLC Siemens S7-1200, Beckhoff, Fatek, a także rozwiązania Kincony, Smartbob i boneIO. Ostatecznie wskazano na praktyczne rozwiązanie z modułami boneIO oraz zakończeniem skrętek przez easy switch / patch panel, z uwzględnieniem ograniczeń miejsca w rozdzielnicy i potrzeby prostego sterowania oświetleniem i roletami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA