logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika do instalacji elektrycznej sterowanej komputerowo i manualnie

domelfm 23 Sty 2007 00:50 2497 10
  • #1 3476402
    domelfm
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Wiec jestem studentem informatyki A przy okazji mam uprawnienia sep 1kV i zakładam instalacje elektryczne. A pomysł jest następujacy. Chciałbym wykonać instalację elektryczną sterowana z komputera oraz z wyłaczników . Dla przykładu swiatło w kuchni chcialbym gasić wyłacznikiem na scianie lub logujac się do serverka obsługujacego instalacje i gasić przez komputer :) Instalacje chciałbym wykonać na stycznikach . Całosć instalacji od strony elektrycznej jest dla mnie prosta sterowanie to jest jedyny problem. Dlatego pytam się jaki sterownik mogli byscie polecić ? Dodam ze potrzebował bym ok 60 wyjść na styczniki oraz ok 60 wejść. Z zaprogramowaniem takiego sterownika raczej nie bedzie problemu . Moze ktoś zna jakieś akie rozwiazanie które umozliwi osiagniecie tego celu ?
  • #2 3476512
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    chłopie informatykiem jesteś!!! zasteruj portem lpt albo comem albo usb. takie rzeczy to moja laska - fryzjerka robi /proste programy w bascomie czasem pisze i robi proste gadzety/
  • #3 3476576
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Na moje oko pomysł trochę chybiony. Dojdzie do tego że nie będzie gdzie obrazka powiesić od tej ilości kabli. Nie jestem w temacie ale są firmy które robią takie inteligentne domki może poczytaj co one oferują i jak to jest rozwiązane.
    Pozdrawiam
  • #4 3477239
    domelfm
    Poziom 16  
    Co do sterowania lpt.... raczej odpada. :) Mysle o sterowaniu poprzez siec enternet :)
    A co do ilosci kabli to nie była by ona az tak duza jak to sie wydaje :)
    A i tak wiekszość z tych kabli to by były niskoprzekrojowe kable do sterowania :)
  • #5 3480601
    andre772
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Możesz zastosować Easy Moeller - oczywiście kilka sztuk. 60 wejść i 60 wyjść trochę dużo jak na dom chyba że każde gniazdo też ma być sterowane. Meller ma 12 wejść i 8 wyjść plus rozszerzenie daje nam 24 wejścia i 16 wyjść. Trzy lub cztery takie komplety spięte w sieć spełnią twoje wymagania. koszt Easy 800 w zależności od modelu 780-1000 zł + rozszerzenie 150zł.
  • #6 3480607
    domelfm
    Poziom 16  
    60 wej i wyjść to duzo ? jak na domek 300m2 mi sie wydaje ze niezaduzo u siebie w domku 280m2 mam ok 54 punktów swietlnych :)
    A i jesio jedno ma być sterowane z netu :)
    Zastanawiałem się nad Sterownikami S7 simensa seria 300 i 2 moduły 32 we/wy plus modó do enthernetu koszt ok 6 tys :(
  • #7 3480720
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Jeśli nie zależy Ci na gotowych (drogich) rozwiązaniach wszystkie kable będą dochodzić do jednego miejsca może faktycznie pomyśleć nad użyciem lpt. Na przykład zastosować 8 x PCF8574 i masz 64 wejścia wyjścia. Robiąc 2 takie zestawy otrzymujesz oczekiwaną liczbę I/O. Dorobić jeszcze opto izolację i masz swój sterownik. Możesz popatrzeć na karty I/O do komputerów np. http://www.advantech.com.tw/products/Model.asp?Category_ID=1-1TWQHW&BU=EA&PD=
    Firmy takie udostępniają biblioteki do obsługi takich kart więc z oprogramowaniem nie będziesz miał problemów, tylko ceny mogą być :cry: Możliwości pewnikiem jest wiele.
    Pozdrawiam
  • #9 3484839
    ksz
    Poziom 15  
    domelfm napisał:
    Pomysł z tymi kartami jest bardzo rozsądny :)
    Teraz trzeba by było jeszcze wymyśleć jakieś czujniki temperaturki . I moziwość sciemniania i rozjasniania co niektórych lamp :)

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem kwestię sterowania przez ethernet.. Tzn. że chcesz wszystkie włączniki i odbiorniki połączyć siecią? Jeśli tak, to są inne protokoły do tego niż ethernet raczej (CAN, EIB, RS485, ..?)

Jeśli masz na to dużo czasu, np. pomocne linki o EIB:
    http://konnex.org/
    http://eib.pl/
    wiele innych ;)

Ewentualnie projekt iDom:
    http://idom.wizzard.one.pl/
    jeśli nie zamierzasz swojego produktu zastrzegać/patentować ;)

Hehhehh.. Ostatnio zbudowałem sobie urządzenie USB oparte o ATmega8 z 16 portami do sterowania (akurat wyjścia, ale da się łatwo przerobić).. Po rozbudowie układu można by uzyskać 60we/60wy.. Tylko trzeba by ostro przerobić firmware ATmegi.. Może się to okazać tanią alternatywą dla w/w sterowników/kart..
    Oparłem go o sterownik AVR-USB:
    http://www.obdev.at/products/avrusb/index.html
    A dokładniej o PowerSwitch:
    http://www.obdev.at/products/avrusb/powerswitch.html
    Więc można też tak :)
  • #10 3486135
    SlawomirC
    Poziom 2  
    W numerze 2/2007 Muratora są przedstawione projekty takich instalacji. Nie jest specjalnie dużo napisane, ale może uda się złapać kontakt z autorami przez redakcję.
  • #11 3492363
    domelfm
    Poziom 16  
    Enthernet to nie znaczy by zaruwka czy wyłącznik miał dostep do internetu bo po co? Oczywistym jest ze chciałbym miec dostęp do sterowania instalacją poprzez internet. A I czytałem trochę o EIB itp. Ale jednak wole swoje rozwiązanie które bedzie chyba jednak tańsze.
    I oczywiscie własna satysfakcja !!!

Dziekuje koledzie za linka do projektu inteligentny dom :)
    Ktoś ma bardzo fajne pomysły. Moze nawet bede mógł pomóc jemu w realizacji projektu :)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wyboru sterownika do instalacji elektrycznej w domu o powierzchni około 300 m², sterowanej zarówno manualnie (przełączniki na ścianie), jak i komputerowo przez sieć (internet). Autor planuje użycie styczników do sterowania oświetleniem i potrzebuje około 60 wejść i 60 wyjść. Dyskusja obejmuje różne rozwiązania: sterowanie przez porty LPT, COM, USB z wykorzystaniem mikrokontrolerów AVR (np. ATmega8) i kart I/O PCF8574, a także profesjonalne sterowniki PLC, takie jak Easy Moeller (Easy 800) oraz Siemens S7 seria 300 z modułami Ethernet. Poruszono także temat protokołów komunikacyjnych do automatyki budynkowej, takich jak EIB/Konnex, CAN, RS485, oraz projektów open source typu iDom. Zwrócono uwagę na koszty i skalowalność rozwiązań, a także na możliwość integracji czujników temperatury i funkcji ściemniania oświetlenia. Autor preferuje własne, tańsze rozwiązanie z dostępem do sterowania przez internet, zamiast gotowych, drogich systemów inteligentnego domu.
REKLAMA