logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop dostaje adres 169.254 i duplicate IP po podłączeniu do extendera Wi-Fi – co zrobić?

zrtcoc 23 Gru 2025 19:01 723 11
REKLAMA
  • #1 21788659
    zrtcoc
    Poziom 4  
    Sprawa wygląda tak: mam nowy router oraz 2 extendery w domu. Początkowo wszystko działało. W momencie, kiedy odpiąłem na chwilę extender, aby poodkurzać, straciłem dostęp do internetu na laptopie, podczas gdy internet na telefonie w połączeniu z tym extenderem dalej działa. Spróbowałem podłączyć laptopa bezpośrednio pod router. Również przestał działać, jednak po około pół godziny walki nagle, bez powodu, zaczął działać. Zanoszę zatem laptopa z powrotem pod extender i znowu nie działa. Na extenderze wykonywałem reset do ustawień fabrycznych około 5 razy i nic. Router raz odłączyłem od prądu i nic. Kiedy podłączam do laptopa internet z hotspota telefonowego, wszystko działa, czyli karta sieciowa w porządku. Router też normalnie przekazuje internet do pozostałych urządzeń. W ipconfig pokazuje adres 169.254......, czyli to ten adres zastępczy. W ipconfig /all mówi, że pierwszy adres, jaki dostaję, jest duplicated, czyli podobno jakieś inne urządzenie ma ten sam adres, jednak nie wiem, jak to sprawdzić. Próbowałem ustawić na laptopie adres statyczny przez gateway z routera, ale dalej pokazuje ten adres jako duplicate. Moje pytanie brzmi: "Co jest problemem i jak to naprawić?" Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
    AI: Jaki dokładnie masz model routera, extenderów oraz laptopa?
    Router: Funbox 2.6, extender: tp-link TL-WA850RE, laptop: Dell Precision 7560.
    AI: Na jakim systemie operacyjnym działa Twój laptop (np. Windows 10, Windows 11, Linux - jaka dystrybucja i wersja)?
    Windows 11 Pro.
  • REKLAMA
  • #2 21788664
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Problemem jest router, a raczej jego konfiguracja. Masz gdzieś zapisany w routerze MAC Adresy urządzeń w twojej sieci LAN. Router przed udzieleniem konkretnego IP sprawdza czy jest w sieci. Może pamiętać, że już przydzielił to IP, albo inne urządzenie go zajęło. Wyłącz całkowicie na sekundę router i sprawdź czy wszystko się podniosło prawidłowo.

Te IP, co podałeś 169.254......, to ustawienie fabryczne jak urządzenie nie dostało IP od routera (powodem może być albo uszkodzenie fizyczne w sieci, czyli kable, albo nierozpoznanie urządzenia w sieci LAN przez router). Pamiętaj, router rozpoznaje urządzenia LAN po MAC Adresach. Może też miałeś ustawione MAC Adres na inny, a router go dlatego nie rozpoznaje. Wejdź na router i sprawdź tabelę stałych IP, czy zgadza się MacAdres Extendera.

Nie wykluczam uszkodzenia samego Extendera - aby go sprawdzić podłącz pod inny port w Routerze.

W innym przypadku czeka Cię odłączanie pojedynczych kabelków w portach, aby ustalić co zajęło to konkretne IP.

Jest jeszcze jeden przypadek: Może masz exteder ustawiony na stałe IP w samym Extenderze. Wtedy należy zresetować fabrycznie Exteneder.
  • REKLAMA
  • #3 21789092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21790357
    zrtcoc
    Poziom 4  
    >>21789092 >>21789092
    Zrobiłem reset routera jak i extendera do zera, i niestety na laptopie dalej to samo.
    Wysyłam screen z ipconfig /all oraz tryb pracy extendera.
    Zrzut ekranu ipconfig z adresem IPv4 oznaczonym jako „Duplicate”
    Zrzut ekranu trybu pracy wzmacniacza sygnału Wi-Fi z dwoma opcjami do wyboru

Dodano po 3 [minuty]:

>>21790357 >>21790357
    Zrzut ekranu z ipconfig pokazujący konflikt adresu IP 192.168.1.25 jako zduplikowany
    I jeszcze takie coś. Adresy mam przydzielane aktualnie przez DHCP. Raz ustawiłem statycznie adres na 192.168.1.99, i też pokazywało jako duplicated.
  • REKLAMA
  • #6 21790454
    zrtcoc
    Poziom 4  
    >>21790422
    Funbox przydziela, DHCP na extenderze jest wyłączone.
  • #7 21790458
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    zrtcoc napisał:
    dhcp na extenderze jest wyłączone

Na pewno?
    zrtcoc napisał:
    Zrobiłem reset routera jak i extendera do zera

Fabrycznie jest właśnie włączony. Warto sprawdzić.
  • #8 21790610
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21790646
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Tam są dwa miejsca związane z DHCP. Jedno to DHCP klient - to definiuje, czy sam extender pobiera dla siebie adres IP, czy konfiguruje się to ręcznie. Drugie miejsce to DHCP serwer - definiuje czy i jaki adres ten extender nadaje innym urządzeniom.
    Wygląda to, mniej więcej, jak na tym rysunku - zależy od wersji extendera, to jest dla v.4 z menu angielskim.

Ustawienia sieciowe i wyłączony serwer DHCP w konfiguracji extendera
  • #10 21790806
    zrtcoc
    Poziom 4  
    >>21790646
    Mam coś takiego:

Ekran ustawień DHCP z zaznaczoną opcją Wył. na czarnym tle
    Zrzut ekranu z ustawień sieci LAN z wyborem między DHCP a statycznym IP

Domyślnie DHCP jest ustawione na auto. Przy pierwszej konfiguracji sprzętu oraz przy każdym resecie od razu wyłączałem DHCP na extenderze, dokładnie w tym polu, jak na screenie. Mam również drugiego screena z sieci LAN, ale tam nic nie ruszałem.
  • Pomocny post
    #11 21790927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21793401
    zrtcoc
    Poziom 4  
    Udało mi się samodzielnie rozwiązać problem i już opisuję, jak na to wpadłem. Otóż wyciągnąłem stary telefon i nie udało mi się dostać połączenia z internetem poprzez router; w niedużym odstępie czasu dałem radę połączyć się z zupełnie nowego tabletu z salonu. Szybko doszedłem do wniosku, że problemem jest jakaś nowa funkcja w routerze. Wyłączyłem pasmo 5 GHz, zostawiając 2,4 GHz. Zresetowałem extender i nagle wszystko zaczęło działać. Bardzo dziękuję za próby pomocy i zostawiam ten komentarz dla ciekawych.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop po podłączeniu do extendera Wi-Fi oraz bezpośrednio do routera otrzymuje adres IP z zakresu 169.254.x.x, co oznacza, że nie uzyskuje prawidłowego adresu z serwera DHCP i pojawia się komunikat o duplikacie adresu IP. Problem nie dotyczy karty sieciowej laptopa, gdyż połączenie przez hotspot telefoniczny działa poprawnie. Router (Funbox) przydziela adresy DHCP, natomiast extender TL-WA850RE ma wyłączony serwer DHCP, co jest zgodne z zaleceniami. Wskazano, że problem może wynikać z konfiguracji routera, w szczególności z przypisanych statycznych adresów IP powiązanych z MAC adresami urządzeń w sieci LAN lub z konfliktów adresów IP. Resetowanie urządzeń nie rozwiązało problemu, a wyłączanie i ponowne uruchamianie routera nie przyniosło trwałej poprawy. Zalecane jest sprawdzenie tabeli przypisanych adresów MAC w routerze, wyłączenie ewentualnych serwerów DHCP na extenderze, a także testowanie podłączenia extendera do różnych portów routera. Wskazano także, że reset urządzeń może zacierać ślady problemu, dlatego warto analizować konfigurację przed resetem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA