logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja nieznanego elementu SMD – jak rozpoznać oznaczenia na obudowie?

tomcwiet 24 Gru 2025 09:59 195 6
REKLAMA
  • #1 21789069
    tomcwiet
    Poziom 5  
    Proszę o pomoc w identyfikacji elementu SMD.
    Przy tym elemencie jest opis F6; wiem, że to jest opis bezpiecznika, ale ten element ma trzy punkty lutowania
    AI: Jakie oznaczenia znajdują się na obudowie tego elementu SMD?
    F6
    Załączniki:
    • Identyfikacja nieznanego elementu SMD – jak rozpoznać oznaczenia na obudowie? 20251217_070955.jpg (595.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21789082
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    F - fuse - bezpiecznik? Badałeś multimetrem jak układają się przejścia?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21791456
    tomcwiet
    Poziom 5  
    >>21789082 >>21789082 nie badałem, ale dołączyłem drugie zdjęcie. Jak na nim widać, te dwa elementy zostały zeżarte przez wilgoć. Płytka pochodzi z aparatu telefonicznego iskrobezpiecznego
    Uszkodzone elementy elektroniczne na zielonej płytce PCB z widocznymi śladami korozji
  • #5 21791467
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 870
    Jesli tam sa takie zniszczenia, to wymiana tych dwu bezpiecznikow niewiele da.
  • REKLAMA
  • #7 21793219
    tomcwiet
    Poziom 5  
    Panowie dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji nieznanego elementu SMD oznaczonego jako "F6", który przypuszczalnie jest bezpiecznikiem, jednak posiada trzy punkty lutowania. Sugerowano sprawdzenie ciągłości obwodu multimetrem, aby potwierdzić funkcję elementu. Jeden z uczestników zasugerował, że może to być filtr przeciwzakłóceniowy podobny do modelu NFE61PT102E1H9L firmy Murata, jednak wartość elementu nie jest znana. Autor dołączył zdjęcia uszkodzonej płytki z aparatu telefonicznego iskrobezpiecznego, na której widoczne są uszkodzenia spowodowane wilgocią. Wskazano, że w przypadku takich zniszczeń wymiana bezpieczników może nie przynieść efektu, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki lub wymiany innych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA