logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka do zabudowy 60 cm, max 82 cm wysokości – droższa czy tańsza?

lokatylokacz 24 Gru 2025 12:47 303 5
REKLAMA
  • #1 21789232
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Szukam porady w sprawie zakupu zmywarki.

Do tej pory miałem Bosch SMV58L60EU/41 - przepracowała ok. 9-10 lat. Wcześniej zdarzały się z nią problemy, ale udało mi się ją parę razy odratować. Teraz niestety padła już na dobre.

Szukam zmywarki 60 cm, do zabudowy, ale bardzo ważny warunek: maksymalna wysokość 82 cm - wyżej będzie problem z montażem.

I teraz moja główna rozkmina:
    Nie wiem, czy iść w coś tańszego, zakładając, że i tak sprzęt po gwarancji szybko się psuje, czy dopłacić do „lepszej” marki, licząc na dłuższą żywotność. Wiem, że nikt nie zagwarantuje 15 lat pracy, ale patrząc na to, co się dzieje z AGD/RTV i elektronarzędziami, mam wrażenie, że nawet drogi sprzęt pada niewiele po gwarancji.

Dlatego zastanawiam się, czy nie lepiej kupić coś za ~1500 zł i mieć spokój na ~5 lat, zamiast wydać 4000 zł i też liczyć na 5 lat działania.
    Zawsze wolałem kupić lepszy, markowy produkt, płacąc więcej, ale teraz już sam nie wiem.

Jak Wy to widzicie?
    Macie konkretne modele albo marki zmywarek, którym faktycznie warto zaufać? Będę wdzięczny za opinie i doświadczenia.

PS.
    Ten Bosch nie był zły, ale gdybym nie umiał sobie go sam naprawić to po ~5 latach umarła pompogrzałka (czy tam pompa ciepła, jak to nazywają) i pewnie w serwisie za wymianę zapłaciłbym połowę wartości zmywarki.

Pozdrawiam i liczę na poradę,
    LoK
  • REKLAMA
  • #2 21789250
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Mamy od chyba 20 lat zwykłego Whirlpoola, raz padła pompa odpływu.
    Obawiam się jednak, że dzisiaj nawet markowy sprzęt jest projektowany
    na gwarancję plus 2-3 lata. Może trzeba znaleźć jakiś kompromis
    i liczyć na dobrze zmontowany egzemplarz...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21792624
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6916
    lokatylokacz napisał:
    Nie wiem, czy iść w coś tańszego, zakładając, że i tak sprzęt po gwarancji szybko się psuje

Przy tanich sprzętach jest to całkiem prawdopodobne.

lokatylokacz napisał:
    czy dopłacić do „lepszej” marki, licząc na dłuższą żywotność. Wiem, że nikt nie zagwarantuje 15 lat pracy,

Gwarancj oczywiscie Ci nikt na 5 lat nie da, najlepsza marka też może zawieść, ale sprzety pokroju Bosch / Siemens śmiem twierdzić, że w znakomitej większosci przypadków tych 5 lat dociągną, ale zapewne z jedną czy dwie naprawy po drodze trzeba będzie zrobić. i 4k nie musisz wcale wydawać, w 2500 się zmieścisz jeśli nie poszukujesz wodotrysków.

Poza tym zostaje jeszcze kultura użytkowania i działania urządzenia.
  • REKLAMA
  • #4 21792787
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21792624
    Dziękuję za wiadomość. Koniec końców zamówiłem BOSCH SMV4EVX00E, zobaczymy, jak się spiszę, myślałem o wyższym modelu za 3k, ale jedynymi różnicami były energooszczędność i hałas, jaki generuje, a te 2 tematy mnie w ogóle nie interesują.
    Dam znać za 5 lat, czy działa :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21792838
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6916
    Bosch ma głównie dwa problemy, wycieki na misce, wtedy zgłosi E31-00 jest to temat spokojnie naprawialny i druga kwestia to grzałki. Te też w wielu przypadkac idzie naprawić. Ważne przy tej konstrukcji jest pilnowanie by do zmywaka nie traiały resztki z talerzem.Poza tym mało problemowe sprzęty.
  • #6 21792913
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    Dzięki za opinie. Zamówiłem tego Boscha za około 2000, zobaczymy, jak się spisze, tak jak pisałem, dam znać za 5 lat :P choć naiwnie liczę, że wytrzyma 10 z lekkimi naprawami :P
    Z poprzednią miałem problem z pompo grzałką po około 5 latach, rozkręciłem wszystko i polutowałem grzałkę, bo po prostu przepaliła się i wytrzymała w sumie 10 lat.
REKLAMA