logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch wzmacniaczy do jednych kolumn – czy to bezpieczne?

wlodekg0 27 Gru 2025 11:45 174 5
REKLAMA
  • #1 21790953
    wlodekg0
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Takie pytanie mam czysto techniczne. Ponieważ mam dwa wzmacniacze i chcę porównać brzmienie na tych samych kolumnach bez przepinania kabli. Czy mogę oba wzmacniacze podłączyć pod ten sam zestaw kolumn jednocześnie, w ten sposób, że jeden wzmacniacz pod dolne wtyki kolumny, drugi pod górne? Oczywiście próbując jeden wzmacniacz, drugi będzie odpięty od prądu. Można w ten sposób, nie spowoduje to uszkodzenia?
    Załączniki:
    • Podłączenie dwóch wzmacniaczy do jednych kolumn – czy to bezpieczne? unnamed.jpg (22.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21790990
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 718
    Zdecydowanie zły pomysł.
    Wg obrazka będą zwarte wyjścia i oba wzmacniacze zrobią sobie krzywdę.
    Wtedy jeden wystawi napięcie na wyjście drugiego.
    Możesz podłączyć po jednym głośniku do każdego wzmacniacza.
    Ze wspólnym źródłem dźwięku powinno wystarczyć do porównania.
  • REKLAMA
  • #3 21791227
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1690
    Witam,
    wlodekg0 napisał:
    w ten sposób że jeden wzmacniacz pod dolne wtyki kolumny , drugi pod górne.

a to nie są czasami kolumny typu bi-wiring?
    Wtedy tym bardziej nie wolno podłączać dwóch różnych urządzeń do jednej kolumny, bo już nic nie usłyszysz z niczego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21792621
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 227
    To nie jest bezpieczne.
    Poza tym jakiś nonsens.
  • REKLAMA
  • #5 21824860
    wlodekg0
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    A inny rodzaj podłączenia. Widzę tak na zdjęciach u innych osób. To znaczy dwie pary kolumn. Pytanie: wzmacniacz ma wejścia głośnikowe A i B. Ja mam kolumny podłączone do wejścia A. Czy można podłączyć drugi zestaw kolumn mniejszych tego samego producenta pod wejście B i słuchać jednocześnie dwóch zestawów z wejść A i B? Na wzmacniaczu jest taka możliwość, ale jak z bezpieczeństwem? To jest pytanie teoretyczne. A konkretnie chodzi mi o kolumny Dali Oberon 5, które już mam, a zastanawiam się, jak by to brzmiało, dodając jeszcze Oberon 3?
  • #6 21824882
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 227
    Z tego co pamiętam takie połączenie służyło by mieć nagłośnienie np.w kuchni.
    Ale czy to działa w sensie A i B jednocześnie nigdy nie próbowałem.
REKLAMA