logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszczelnienie panelu solarnego WATT 3020 SL - po 13 latach – jak naprawić przeciek pod korkiem?

pawelstrzelecki1 27 Gru 2025 13:30 366 5
REKLAMA
  • #1 21791062
    pawelstrzelecki1
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Cześć ;-)

Po 13 latach, w zaznaczonym miejscu na zdjęciu zaczyna coś delikatnie kapać.
    Moje pytanie - czy w tym miejscu, pod tym korkiem, jest jakaś śruba z uszczelką - czy jak to jest zrobione? Boję się teraz ściągać ten korek, ponieważ jest mróz i średnio cokolwiek robić.
    Jeśli ktoś wie, czy można zdjąć tę spinkę i jakoś to uszczelnić, to będę naprawdę wdzięczny.

Pozdrawiam ;-)

Zbliżenie na zaśnieżony kolektor słoneczny z zaznaczonym korkiem zaworu.
    Zamontowane panele solarne pokryte szronem, widok z boku na ramę i przyłącza
  • REKLAMA
  • #2 21791109
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Jeżeli kapie glikol to oring do wymiany. Jak masz spinkę to korek z karbem pewnie wciskany z oringami. Zrób to kiedy nie będzie słońca. Jakie masz ciśnienie bo może jest za wysokie? Oczywiście pompkę do uzupełninia glikolu posiadasz?

ps. Sprawdź czy nie zrobil się wżer na rurze, oczyść zanim wciśniesz korek
  • REKLAMA
  • #3 21791259
    pawelstrzelecki1
    Poziom 5  
    ppwielki napisał:
    Jeżeli kapie glikol to oring do wymiany. Jak masz spinkę to korek z karbem pewnie wciskany z oringami. Zrób to kiedy nie będzie słońca. Jakie masz ciśnienie bo koże jest za wysokie? Oczywiście pompkę do uzupełninia glikolu posiadasz?

ps. Sprawdź czy nie zrobil się wżer na rurze.

Dzięki za info.

Tak kapie glikol. Tak jak pisałem - jest spinka. Właśnie nie mam pompki i chyba muszę się tym zainteresować, bo większość rzeczy robię sam, ale z panelami nigdy nie miałem problemu. Glikol wymieniał gość co 5 lat i wszystko hulało aż miło. Wżeru nie widzę, to kapie ewidentnie ze środka, jakby pod tym korkiem. A ciśnienie mam 2,3 bar. Tylko tak się zastanawiam, jak w zimie mogło wzrosnąć - raczej nie ma takiej możliwości. 4 lata temu gość wymieniał glikol i wszystko było ok, więc raczej nie mogło wzrosnąć, a raczej spaść.
    A wiesz może, czy duża ilość glikolu wyleci podczas zdjęcia tego korka? On jest na samej górze, ale ciśnienie chyba zrobi swoje...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21791591
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Czy czasem nie masz wymiennika biwalentnego z 2 wężownicami z czego jedna podłączona pod kocioł jakiś tam ?
    Serwisowałem parę lat temu panele solarne u klienta i było rozszczelnienie na wężownicy - woda z wymiennika "wciskała się" w wężownicę od solaru, rosło ciśnienie i też przeciekało w podobnym miejscu.
  • #6 21866545
    pawelstrzelecki1
    Poziom 5  
    Dzięki wszystkim za info.
    Problem sam się rozwiązał - przestało kapać, ciśnienie jest OK - wszystko działa jak należy.
    Jak problem wróci, zadziałam w temacie.
    Pozdrawiam ;-)
REKLAMA