logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Docieplenie sufitu poddasza – ile warstw i jaka grubość wełny w szczycie dachu?

zimnydz 28 Gru 2025 19:49 537 7
REKLAMA
  • #1 21792199
    zimnydz
    Poziom 4  
    Ocena: 44
    Witam. Mam pytanie natury budowlanej, chodzi o docieplenie sufitu podwieszonego na poddaszu użytkowym. Tak się złożyło, że po zmianie ogrzewania na bardziej precyzyjne w jednym pokoju na poddaszu zaczęło być zimno, stawiałem różne opcje ale koniec końców stwierdziłem, że zimno idzie od sufitu. W szycie dachu jest pusta przestrzeń, niedużych rozmiarów, trójkąt o wysokości ok 50 cm ....( Wiem bo już to zbadałem ) Okazało się że nad tym pokojem nie było docieplenia na suficie(nie wiem , majstrom wełny zabrakło czy się upili i zapomnieli??)) w dalszej części nad korytarzem widać było że jakaś cienka wełna max 5-10 cm leży ale takie kawałki między stelażami... Zrobiłem dziurę w suficie we wspomnianym pokoju, ułożyłem wełny pod sam szczyt, wypełniłem poprostu tą całą nieckę, zamknąłem sufit i jest ciepło.... Ale nie daje mi spokoju pozostała część sufitu, czy nie zrobić otworu i jakoś rozłożyć grubszą wełnę ?? Ciężko to będzie zrobić , ale jak mam zaoszczędzić na opale to czemu się nie pogimnastykować?? Pytanie jest czy wypełniać ten szczyt cały pod "korek" czy wystarczy jedna warstwa wełny 15 cm??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21792206
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    A może wstrzyknąć pianę PUR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21792214
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Wszystkie chwyty są dozwolone, by docieplić pomieszczenie od strychu/ dachu. Oczywiście im lepiej to zrobisz, tym skutek będzie bardziej odczuwalny, ale wkładanie kawałków wełny przez otwory w regipsie, to raczej marny skutek. Nie wypełnisz w ten sposób cłlej powierzchni i objętości nad sufitem podwieszanym. takie docieplenie robi się wcześniej. Jednym ze sposobów dobrego wypełnienia jest wtłoczenie tam pianki PUR. Niestety trzeba to zrobić przy pomocy firmy.
  • REKLAMA
  • #5 21792235
    zimnydz
    Poziom 4  
    Lepsze układanie w kawałkach (najtaniej bo zrobię samemu) , nad tym pokojem co było zimno układałem w kawałkach jak najdokładniej i efekt jest powalający, jest cieplej, ciszej, nie słychać wiatru....rozważam ewentualnie wdmuchnięcie celulozy , ale nie mam pojęcia ile to kosztuje , podobno drogo, ale czysto i praktycznie bezinwazyjnie , piana ?? Nie wiem jak dadzą za dużo wyjdzie z dachówkami na zewnątrz 🙃.... Liczą się koszty.....a przy okazji dociepleń, mam jeszcze przestrzeń za przedscianką, za którą chce się dostać lada dzień, przy okazji jakichś prac na dachu zajrzałem i zauważyłem że ścianka kolankowa nie jest docieplona od środka wełna , nie wiem czy 15 lat temu się tak nie robiło, czy majstry znów zapomnieli bo pili piwo, wełna jest rozłożona na stropie i między krokwiami , przedscianka 10 cm docieplona .....czy docieplać ta ściankę kolankową wełna 15cm?? Mam nadzieję że moje nazewnictwo jest poprawne ...
  • Pomocny post
    #6 21792268
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Liczą się koszty, ale też i efekt. Za mało to i skutek będzie mierny. Nie ma obawy pianka nie podniesie dachówki, a jakie metody i ile kosztują ? wszystko można znaleźć.
  • REKLAMA
  • #7 21792291
    zimnydz
    Poziom 4  
    Jestem uparty i oszczędny więc pewnie sam się za to wezmę , będę układał wełnę aż wypełnię całą wspominaną pustą przestrzeń.... no chyba że inna metoda nie będzie zbyt droga
  • #8 21829988
    zimnydz
    Poziom 4  
    Dociepliłem sam , problem zimnego poddasza znikł.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy docieplenia sufitu podwieszanego na poddaszu użytkowym, gdzie w przestrzeni pod dachem (ok. 50 cm wysokości) brakowało izolacji, co powodowało odczucie zimna. Wykonano samodzielne ułożenie wełny mineralnej w kawałkach, co znacząco poprawiło komfort cieplny i akustyczny. Dyskutowano o optymalnej grubości izolacji – minimalnie 25 cm wełny. Poruszono także alternatywne metody izolacji, takie jak wdmuchiwanie pianki PUR lub celulozy, które zapewniają szczelne wypełnienie przestrzeni, lecz wiążą się z wyższymi kosztami i koniecznością zatrudnienia specjalistycznej firmy. Zwrócono uwagę na docieplenie ścianki kolankowej wełną o grubości około 15 cm. Podkreślono, że skuteczność izolacji zależy od dokładności wykonania i pełnego wypełnienia przestrzeni, a samodzielne układanie wełny jest opłacalne i efektywne. Pianka PUR nie powoduje podnoszenia dachówek, a koszty i metody izolacji można łatwo zweryfikować. Ostatecznie samodzielne docieplenie sufitu rozwiązało problem zimnego poddasza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA