logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe i sufit podwieszany w pokoju 2,4 m – jak zminimalizować straty wysokości?

borsv12345 04 Sie 2025 13:14 549 12
REKLAMA
  • #1 21625611
    borsv12345
    Poziom 3  
    Witam.
    Mam pomieszczenie o wysokości 2,40 m. W tym pomieszczeniu chcę zrobić ogrzewanie podłogowe i podwieszany sufit.
    Jak to zrobić, żeby użyć jak najmniej cm przy robieniu ogrzewania podłogowego i sufitu podwieszanego?
    Dodam, że całe jest podpiwniczone.
  • REKLAMA
  • #2 21625627
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tym "użyć jak najmniej cm". Czy chcesz podwiesić sufit, by ograniczyć wysokość np. do 2,20 m, czy też chcesz dać sufit podwieszany max. wysoko, czyli tyle tylko, ile jest potrzebne do zamontowania stelaża i płyt.
  • REKLAMA
  • #3 21625655
    borsv12345
    Poziom 3  
    >>21625627
    Ogólnie mam 2,40 m wysokości pomieszczenia, chcę zrobić podwieszany sufit i ogrzewanie podłogowe.
    Ile styropianu dać albo co dać zamiast styropianu, żeby nie podnieść za bardzo podłogi.
    Żeby zostać przy 2,20 m albo nawet więcej, jak się da.
  • #4 21625664
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Możesz nic nie dawać, żadnego ocieplenia, ale wtedy trzeba się liczyć ze stratą ciepła.
  • #5 21625747
    borsv12345
    Poziom 3  
    >>21625664
    Że można nic nie dawać, to ja wiem, ale czy można by było coś dać, żeby jednak to ciepło utrzymać.
  • #6 21625771
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 726
    Brzmi to tak, jakbyś miał pomieszczenie o kiepskich parametrach cieplnych i chciał je poprawić kosztem najmniejszej utraty wysokości?
    "Najniższy" sufit podwieszany to folia napięta na ramie wokół sufitu np. https://planeta-sufitow.com/.
    O ile pamiętam, to do 4cm przestrzeni konwekcja cieplna powietrza jest mocno ograniczona.
    Co do ogrzewania podłogowego - zawsze będzie kompromis między kosztem ogrzewania i akceptowalną wysokością - tu już pytać producenta ogrzewania podłogowego.
    Powinni mieć wykresy/kalkulator grubości izolacji i efektywności.
    Znowu wydaje się, że elektryczne najniższe ale pytałbym producenta.
    Z drugiej strony grzanie prądem chyba drogie, więc...
  • #7 21625780
    borsv12345
    Poziom 3  
    >>21625771
    Pomieszczenie jest tylko niskie, 2,40 m wysokości, z zewnątrz będzie ocieplane, okna nowe, 3-szybowe, dodatkowo na strych też będzie ocieplenie dane i jest całe podpiwniczone.
    W internecie pisze o różnych możliwościach, można dać styropian z folią aluminiową 2 w 1 o grubości 3 cm, to by mi pasowało.
    Pytanie, czy to się sprawdza w praktyce, czy ktoś się spotykał z takim czymś.
  • REKLAMA
  • #8 21625785
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Można dać to o czym piszesz, ale mozna dać większą grubość styropianu, tylko zależy czy możesz podnieść podłogę wyżej, albo czy możesz ewentualnie obniżyć posadzkę w pomieszczeniu, np poprzez skucie części podłoża. A czy to się sprawdza, taka folia ze styropianem, to tak jak porównanie cienkiej skarpety do grubej skarpety wełnianej. Firmy produkujące styropian podają wartości izolacyjne, czy jak to się inaczej nazywa współczynnik przenikania ciepła i decydując się na któryś z wyrobów, można przeczytać, że jak dasz taką izolację, to tracisz tyle ciepła< lub wydatkujesz tyle mocy na oddanie ciepła,a jak dasz inny materiał to stracisz tyle...Wtedy zdecydujesz co ci bardziej odpowiada.
  • #9 21625795
    borsv12345
    Poziom 3  
    >>21625785
    Obniżyć nie mogę, podnieść owszem, tylko że zależy mi na wysokości.
    Dlatego nie chcę dać styropianu 10 cm albo więcej, bo w tędy na to pójdzie wylewka, potem klej, potem płytki i z tego się zrobi 20 cm plus podwieszany sufit minimalnie o 5 cm, czyli razem 25. Jeżeli wszędzie jednakowo będzie, to dajmy że 30, to mi zostanie całkowita wysokość pomieszczenia 2,10 m, nie jest mało.
    Ale jednak chciałbym zostawić jak najwyżej to możliwe.
  • REKLAMA
  • #10 21625798
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To musisz wybierać pomiędzy podniesieniem posadzki( jak najmniej), a stratą ciepła na grzanie piwnicy(od góry).
  • #11 21626187
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 934
    A to jest pomieszczenie mieszkalne czy jakiś składzik? Jak mieszkalne to jesteś ograniczony w wysokości pomieszczenia nieśmiertelnymi https://architektura.info/prawo/warunki_techniczne_budynki

Tak że trzeba się poważnie zastanowić nad działaniami...
    Załączniki:
    • Bez tytułu 2.docx (7.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21630762
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    borsv12345 napisał:
    Jak to zrobić, żeby użyć jak najmniej cm przy robieniu ogrzewania podłogowego

Zastosuj ogrzewanie elektryczne, albo mokre metodą "na sucho".
    4cm styropianu + 2x1cm suchego jastrychu = 6cm.
  • #13 21636011
    mkev
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zrób ogrzewanie na ścianach. Byłem kiedyś w Alpach, w takim apartamencie, i chwilę mi zajęło, zanim zorientowałem się, że grzeją ściany.

Podsumowanie tematu

✨ W pomieszczeniu o wysokości 2,40 m planowane jest zastosowanie ogrzewania podłogowego oraz sufitu podwieszanego przy minimalnej utracie wysokości użytkowej. Dyskusja dotyczy optymalizacji grubości izolacji termicznej podłogi, aby nie podnosić jej zbyt mocno, przy jednoczesnym zachowaniu efektywności cieplnej. Proponowane rozwiązania to użycie styropianu z folią aluminiową o grubości około 3 cm, co jest kompromisem między izolacją a wysokością podłogi. Alternatywnie rozważane są metody bez izolacji, które jednak powodują większe straty ciepła, lub ogrzewanie elektryczne o mniejszej grubości instalacji. Podwieszany sufit może być wykonany w najniższej wersji, np. folia napięta na ramie, co pozwala ograniczyć stratę wysokości do około 4-5 cm. Wskazano również na konieczność konsultacji z producentami ogrzewania podłogowego w celu doboru optymalnej grubości izolacji i systemu grzewczego. Wskazano, że podniesienie posadzki jest możliwe, ale ograniczone przez wysokość pomieszczenia i wymogi techniczne. Alternatywą jest ogrzewanie ścienne, które może eliminować problem podnoszenia podłogi. Całość wymaga kompromisu między komfortem cieplnym a wysokością pomieszczenia, zwłaszcza że pomieszczenie jest podpiwniczone i z zewnątrz ocieplane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA